Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogász vagy ügyvéd állíthat...

Jogász vagy ügyvéd állíthat ki jogi szakvéleményt fotózás témakörében?

Figyelt kérdés

Leírom mire gondolok: van olyanra lehetőség, hogy XY hivatalosan joggal foglalkozó szakértő személy kiállítson valamiféle papírt, szakvéleményt, ami igazolja hogy a jog szerint nekem közterületen jogom van lefotózni bármit (nyilván embereket leszámítva)?

Amiatt kellene, mert már nem első alkalom hogy pl. ha egy drága autót fotózok, akkor odajön hozzám valaki (általában nem is a tulajdonos, hanem valami parkolóőr vagy hasonló) hogy miért fotózom más autóját meg hasonlók. Nagyon unom már ezeket a figurákat, szóval kéne valami papír amit magammal hordok és mikor nekiáll mondani a szövegét akkor az orra alá dughatom hogy kopjon le. Nyilván tudom hogy az ügyvédet, jogászt igénybe venni pénz, de annyit megérne nekem ha cserébe lenne egy hivatalos papírom arról hogy nem magánterületen senkinek semmi köze hozzá mit fotózok.

Van ilyenre lehetőség vagy felejtsem el?

2022. febr. 13. 22:21
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Véleményt állíthat ki, de az kötelező érvényű nem lesz, maximum lobogtathatod...
2022. febr. 13. 22:26
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Nyomtasdvkiva törvény megfelelő paragrafusát.
2022. febr. 13. 22:28
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Rendszám nem látszódhat, egyebként fotózhatod az autót.

[link]

2022. febr. 13. 22:32
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, az úgy nem működik, ahogy te gondolod, de valami hasonló jó lehet (és ezt ügyvéd is elmondaná neked).

Szóval! Az ügyvéd azért kell, hogy elmondja neked, milyen szabály alapján lehet, ill. milyen esetben lehet, milyen esetben nem. Ezt nyilván le is írja neked a pénzedért. Te viszont ne (csak) az ügyvéd által írt papírt lobogtasd, hanem magát a szabályt, amit leírt az ügyvéd. Tehát aki vitatkozik veled, azzal a jogszabályt szegezd szembe.

Az egy másik kérdés, hogy minél primitívebb valaki, annál kevésbé fogja érdekelni bármilyen papír, amit mutatsz neki. Még az is lehet, hogy széttépi a kezedben.

2022. febr. 13. 23:34
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Az a gond ezekkel a helyzetekkel, hogy aki pattog annak vagy meggyőződése, hogy igaza van és nem biztos, hogy ebben a hitében a tények képesek megingatni, vagy pl. biztonsági őrként/portásként kiadta a főnöke, hogy szóljon érte, esetleg mert nekik meg reklamáltak mások miatta. És akkor neki akkor is az a dolga, amit kiadtak. Az ilyenekkel nem nagyon tudsz mit kezdeni.

(Ráadásul a parkoló nem feltétlenül közterület, így nem is biztos, hogy jogilag igazad van benne, hogy fotózhatsz. Magán területen a tulajdonos dönti el, hogy kinek mit enged, ezért tilos a legtöbb boltban és plázákban is fotózni - ami a pláza körüli járdát is magába foglalhatja.)

Vagy szépen bocsánatot kérsz és elmész, aztán később vissza mész, amikor nem figyelnek annyira, vagy jogászkodhatsz vele nap estig, azzal se mész semmire. Lobogtathatsz bármilyen papírt, akár ügyvédit, meg komplett törvénykönyvet is, nem fogja meghatni. Kivéve, ha tőle megkérdezed, hogy kitol kell engedélyt kérni és onnan hozol neki. Pl. ha szállodánál vitatkoznak veled, kérj engedélyt a szállodától, tisztázd le velük, mi az álláspontjuk, ha szerintük lehet, akkor azt már lobogtathatod.

Egyébként utolsó érved bármikor lehet egy jogvitában, hogy “hívjál rendőrt, ha tilos amit csinálok!”.

Fotózni nem tilos és a rendőrnek még akkor sincs joga töröltetni a képeket, ha tilos volna ott fotóznod (találsz erről is jogforrást a valaki által korábban már linkelt blogon). Persze abban nem lehetsz biztos, hogy a rendőr helyesen tudja és ezért melléd fog állni. Néha a rendőröket is emlékeztetni kell rá, hogy mire van/nincs jogkörük. De ha visszakérdezel, hogy pontosan mi is hatalmaz fel ilyen intézkedésre, akkor esélyes, hogy elgondolkozik - míg a portás nem biztos.

Nagyobb gond, hogy amennyiben kellően sötét alakokkal keveredsz vitába (akiknek előfordulhat, hogy szép autójuk van), ők lehet hogy nem is ragaszkodnak a törvények betartásához és nagyon udvariasan fognak felsegíteni, miután szemtanúk nélkül véletlenül pont megbotlottál az orruk előtt.

2022. febr. 14. 01:51
 6/8 anonim ***** válasza:
11%
Nekem meg ezekből a fotozgatos figurákból van elegem akik mindig legyeskednek valahol. Remélem belefutsz majd pár pofonba
2022. febr. 14. 05:52
 7/8 anonim ***** válasza:

Amúgy meg simán lehet úgy fotózni, hogy ne hívd fel a figyelmet magadra...

Nem tudom, milyen autókat szeretnél fotózni, és milyen közelről, milyen célból....

De én számtalanszor láttam már pl. a jarokelo.hu-n bejelentéseket rossz helyen parkoló autókról (rendszám kitakarva), amit mezei járókelők küldenek be.... Semmiféle jogi akadálya ennek nincsen! Teljesen legális. Közterületen van.

2022. febr. 14. 11:03
 8/8 anonim válasza:

Hmm, átérzem a kérdező helyzetét, ugyanis nekem is a hobbi tevékenységem a járművek fotózása, több ezer autót lefotóztam már utcán/parkolókban, teljesen átlagos tucat autókat is.

---

Kérdező, az a helyzet, hogy ez egy olyan dolog, amit felesleges ennyire véresen komolyan venni, hogy papírókat mutogatunk. Normális tulaj valószínűleg nem akad fenn ilyesmin, aki meg igen, az meg az a kategória aki nem fog visszakozni egy papírtól, ha cirkuszolni van kedve a fotózás miatt. Meggyőződésem, hogy az autójukról az utcán készült fotó főleg azokat érinti érzékenyen, akiknek vagy félnivalójuk van, vagy vaj van a fülük mögött, vagy esetleg olyan korábbi negatív tapasztalatuk.

Nyilván minden szituáció más és más, engem is értek már beszólások, eddig egy olyan volt, aki komolyabban balhézott amiért fotóztam az autóját, de azt is lehagytam. Ha csak annyi a reakció, hogy "Miért fotóztad le?" akkor köszönsz és udvariasan azt mondod, hogy gyűjtöd épp az adott típust, és egyfajta hobbi célból fotóztad, és nincs semmi rossz szándékod a képekkel. Ezt általában megértik, nyugtázzák, hogy nem rosszakaró vagy, és onnantól nem is érdekli őket különösebben. Ha pedig már valaki eleve támadólag lép fel, akkor pedig szépen otthagyod. Szokott olykor lenni rendőrséggel fenyegetőzés, stb, akkor azt mondod, hogy hajrá...

Vannak az úgynevezett "közforgalom számára megnyitott magánterületek" (áruház parkoló, buszpályaudvar, vasútállomás, stb.), de ezeken a helyeken kb. ugyanaz érvényes mint a sima közterületeken, gyakorlatilag amíg fotózni tilos táblát ott nem látsz kitéve, addig az általános normákat figyelembe véve fotózhatsz. Eleve honnan is kéne tudnia az embernek, ha nincs kitéve?

Közforgalom elől elzárt területre pedig nagyon be se mehetsz, így ott marad az utcáról fotózás, a kerítésen kívülről.

A rendszámokról pedig annyit, hogy valaki azt írta itt egy másik kérdésnél legutóbb - valami kúria általi hivatkozással - hogy amennyiben nincs lehetőséged beazonosítani a tulajt, vagy nem ez a célod a fotóval, akkor nem számít bizalmas adatnak. Persze, ezt sokan nem tudják, meg csak azt látják, hogy mindenhol takarják pl. sajtóban, stb, tehát ha az ilyen jellegű utólagos beszólásokat el akarod kerülni, akkor kitakarhatod.

Száz szónak is egy a vége, fotózz nyugodtan, lazán

2022. febr. 15. 20:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!