Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szépjónapot kedves fórumozók,...

Szépjónapot kedves fórumozók, örökléssel kapcsolatosan szeretnék kérdezni!?

Figyelt kérdés

Nem tudom jól értelmezem-e a Ptk. idevágó vonatkozásait.

Házasságban élek, van két gyermekem, akit férjemmel már együtt nevelek 8 éve, de az előző kapcsolatomban születtek.

A lakás a különvagyonom, már házasság előtt a teljes tulajdonomban volt. Azt tudom, vagy tudni vélem, hogy az én halálom esetén miképpen zajlanak a dolgok, a közösen lakott lakás a gyerekeimé fele-fele arányban, a haszonélvezet pedig a férjemé és ha jól értelmeztem akkor az egyéb vagyonból pedig mindenkinek egyharmad, a férjemnek is egy gyerekrész ugyanúgy. Ez eddig tiszta sor.

Ha esetlegesen ő távozna előbb, akkor pedig -lévén közös gyerekeink nem születtek (és nem is fognak)- ténylegesen úgy van, hogy a vagyona két felé oszlik leszármazott hiányában, köztem és az édesanyja között? Nyilván az 1/1 tulajdonú lakásom ekkor nem lesz az örökség része.

Jelenleg már csak ő él, édesapja elhunyt pár éve, ő is már 70 felett. Nincsen azzal gond, ha így alakulna, de az ő halála után meg gyanítom akkor a férjem testvére örökölne, akivel nincsen semmilyen viszony.

Haraggal szakadt meg a kapcsolat jópár éve és azt viszont semmiképpen nem szeretnénk, hogy bármit is örököljön abból, amit ő, mi teremtettünk meg közösen, a mama nemlétező saját vagyonának (ami ugye nincs jelenleg, albérletben él, amit mi fizetünk, a testvér egy fillérrel nem száll bele, felőle éhen is halhatna) felét vihetné nyugodt lelkiismerettel.

Érdemes lenne akkor végrendelkezni erre a szerencsétlen esetre, ami bízzunk benne sosem következik be, vagy félreértettem az egészet és alaptalan az aggodalom?

2022. febr. 12. 08:50
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Ha jól értem a helyzetet akkor a kötelesrész sajnos járna a testvérnek ha igényt tart rá. Ez az eredeti örökség harmada.

Szerintem végrendeletet kell írni és ki kell tagadni a testvért az örökségből. Azt ügyvéd tudja megmondani, hogy a leírtak elég indok-e a kitagadáshoz.

2022. febr. 12. 09:15
 2/2 anonim ***** válasza:
100%
Alapvetően jól látod a helyzetet. A férjednek végrendelkeznie kéne (lehetőleg közjegyzőnél), és akkor mód van rá, hogy a testvére ne örököljön. Mivel nem egyenesági rokon a testvér, nem jár neki köteles rész, ha így szól a végrendelet.
2022. febr. 12. 09:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!