Az tényleg igaz hogy egyenesági rokonok teljesen legálisan tudnak egymásnak úgymond " eladni " ingatlant hogy nem is cserél gazdát a pénz ?
Nem olyan rég azt hallottam hogy létezik egy olyan jogi módszer amelyet egyenesági rokonok tudnak igénybe venni , ami abból áll hogy papíron úgymond " eladnak " egymásnak egy ingatlant úgy hogy a vevő tulajdonképpen nem ad pénzt az eladónak ...
Állitólag ennek a módszernek az a lényege hogy egy ilyen jellegű adás vétel lebonyolítása után , lehetősége lesz a feleknek arra hogy illetékmentesen vásároljanak ingatlant , azon a címen hogy ( legalábbis bizonyos esetekben ) ha már van eladott ingatlanod akkor nem kell fizess illetéket ha azt követően ingatlant vásárolsz ...
Szóval van e bármiféle igazság ebben a dologban amit hallottam ?
És ha igen akkor mi ennek a jogi módszernek a pontos illetve hivatalos törvényben foglalt megnevezése ?
Igen most hogy mondod már találtam is egy linket erről : [link]
Csak azt nem értem hogy akkor miért mondják azt egyesek hogy úgymond papíron " eladják " egymásnak az ingatlant a szerződő felek , amikor ( legalábbis a link szerint ) nem arról van szó ...
Amúgy meg köszönöm a választ !
#2 Ahogy más lehetőségeket, nyilván ezt is van aki ügyeskedésre használja, de alapvetően az egyenesági rokonok közötti illeték mentes ajándékozásnak a lehetősége azért van, mert már az örökösödésnek sincsen illetéke ilyen rokonság esetén, és egy családon belül kerül egyiktől a másikhoz. Ha belegondolunk, akkor az ha én a megszerzett ingatlanomat neki ajándékozom a gyerekemnek hivatalosan, az nem jelent mást, mint ami eddig i az övé IS volt, mivel a gyerekem, most már hivatalosan is a nevén lesz.
Nyilván ezzel is vissza lehet élni egy fokig ahogy írtad a kérdésben, de ez nem tömeges. Kizárni csak úgy lehetne ha a nagy többségtől vennénk el a lehetőséget a normális alkalmazására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!