Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki ráíratja a házát...

Ha valaki ráíratja a házát egy rokonára, hivatalosan végrendelkezik, hogy ő örökli, és bejelentkezteti oda állandó lakcímre, majd meghal, akkor az támadható jogilag, ha közelebbi rokon támadná, de nem közvetlen egyenesági?

Figyelt kérdés
2021. márc. 24. 08:59
 1/9 anonim ***** válasza:
12%
Szia! Nem támadható. Ha a tulajdonos végrendelkezik, akkor nem. Tehát ha nekem lenne 4 gyerekem, de végrendeletemben megjelölök egy idegent és kizárom a gyerekeimet, akkor sem lenne támadható. A végrendelet a döntő.
2021. márc. 24. 09:15
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
De igen, támadható, mivel a köteles részből az egyenesági örökösöket csak nagyon nyomós indokkal lehet kizárni.
2021. márc. 24. 09:17
 3/9 anonim ***** válasza:
15%
Sajnos ez nem igaz. Egyik barátnőmet az apja kizárta az öröklésből, mert az új élettársára iratott mindent. Pár hónapja halt meg, de barátnőm nem tudott ellene semmit tenni.
2021. márc. 24. 09:21
 4/9 anonim ***** válasza:
0%
Első voltam.
2021. márc. 24. 09:21
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
2021. márc. 24. 09:22
 6/9 anonim ***** válasza:
93%

A köteles részre akkor is tarthatnak igényt a közelebbi rokonok, ha az illető végrendelkezett, bár ha nem közvetlen egyenesági, abban az esetben csak akkor, ha az egyenesági rokonok már nem élnek.

Az 1-es által írt esetben ez azt jelentené, hogy ha nem lenne végrendelet, az örökség négy felé oszlana. De mivel a végrendeletben csak az egyik gyereket jelölték meg, a másik 3 csak az 1/4 részek 1/3-ára, mint köteles részre tarthatnak igényt.

2021. márc. 24. 09:22
 7/9 anonim ***** válasza:
95%

Ha a barátnőd apja még ÉLETÉBEN bárkire ráiratja a tulajdonát az NEM ÖRÖKLÉS! Ezt szabadon megteheti, hiszen amíg él addig rendelkezik a vagyonával szabadon. Ha úgy tartja kedve felteszi a ruletten a piros 6-osra.... Teljesen más a két témakör.

2021. márc. 24. 09:27
 8/9 anonim ***** válasza:
90%
Sziasztok! Első és hármas válaszoló vagyok. Elnézést én értettem félre a kérdést. Ezesetben az előző válaszoló ír releváns információkat. Mégegyszer is elnézést kérek.
2021. márc. 24. 09:31
 9/9 anonim ***** válasza:
86%
ha a hahálakor nem az ő nevén van az ingatlan, akkor abból nem örökölnek az örökösök, hiszen nem az elhunyté
2021. márc. 24. 11:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!