A munkáltató közzéteheti azt, hogy vírusos lettem körlevélben?
Sziasztok!
Szeretnék jelenteni 2 eseményt, amely az én meglátásom szerint a legkevésbé sem korrekt és emellett még törvényellenes is.
Elkaptam a vírust, hazajöttem mert munka közben lázasodtam be. Azt tudni kell, hogy nálunk home office van érvényben, kivéve nekem és még pár embernek. A kollégák ettől független bejöhetnek, de csak abban az esetben, ha azt az ügyvezető jóváhagyta (azaz mindenki).
Elmentem teszteltetni, majd amikor megjött az eredményem, a közvetlen kollégámnak jeleztem és csatoltam neki a leletemet is (benne mindenféle személyes adattal, mint TAJ szám, lakcím stb.) majd Ő ezt mindenféle kérdés nélkül továbbította idegen embereknek, akiknek jelezzük, ha valaki koronavírusos. Valamint a főnökömnek és az ügyvezetőnek. A főnökömnek én már továbbítottam egyébként. Szóval bizalmasan megosztottam vele Teams-en és ő hivatalosan továbbította azt. Ez az egyik.
A másik, hogy ezt követően az ügyvezető kérdés nélkül körlevélben megosztotta az összes kollégámmal, hogy vírusos lettem.
Egyik sincs rendben. Jelenteni szeretném. Viszont szükségem lenne hozzá olyan adatvédelmi törvényre, amellyel a lehető legjobban alátudnám támasztani az igazam.
Tudna valaki esetleg olyan adatvédelmi törvényt vagy törvénycikkejt linkelni, írni, ahhol találok érvelési alapot?!
Nagyon köszönöm előre is!
...hogy lehet valaki körlevélben koronavírusos??
Hogy mik vannak, azonnal tiltok minden céges körlevelet!!
GDPR alapján az információkhoz csak annak lehet hozzáférése, akire tartozik. Azaz rád, a főnöködre aki ez alapján intézkedik, és a HR-re aki ezt processálja. Ha olynahoz kerül akire nem tartozik, az data breach.
A születési idő meg ilyesmi az egy dolog. Személyes adat. Viszont az egészségügyi adat (a vallással és a politikai hovatartozással egyenrangúan) szenzitív személy adat, ami a korábbiaknál is szigorúbban kezelendő.
Mondjuk tegyük hozzá, te követted el az első data breachet amikor átküldted egy illetéktelennek az adataidat. Úgyhogy én ezen a helyedben nem pattognék, mert te kúrtad el.
A kollégáid egészséghez való jogának része az is, hogy tudják, ki vírusos a közelükben. Ha eltitkolod olyan elől, akivel esetleg találkozhatsz, akkor veszélybe hozod őt.
Ha viszont olyanok kollégákkal is megosztották, akikkel biztos hogy nem találkozol, akkor megsértették a személyes jogaidat.
Nem gondolom, hogy elkúrtam volna és nem pattogok. Nem tudok minden apró részletet kiírni mert nem az a lényleg most és nincs is a törvényrészletben jelentősége.
Miért nem lehet értelmesen, nem pedig proli módjára kommikálni? Ezt sosem fogom megérteni.
Értelmetlen ide kiírni bármit is. Ez vicc.
keep calm
Én csak azt mondom, hogy az adatkikerülést te magad okoztad, amikor illetéktelennek küldted el. Igaz, neki sem kellett volna továbbküldenie, de nem követett el nagyobb vétséget, mint te magad.
A körlevél a főnökség részéről nagyon nem professzionális.
A megfelelő mód az lett volna, ha ők az adatok alapján (hiszen mint írtad, le kell jelenteni ki vna bent az irodában, tehát tudniuk kell), illetve a besázmolód alapján megállapítják melyik kollégák jöhetnek szóba, és őket egyenént megkeresni és jelezni nekik, hogy "egy kollégád COVID pozitív lett", nem neveden nevezve.
Ugyanakkor ez a professzionális mód, de nem a törvényesség minimuma.
Az, hogy egészségügyi adatot adtak ki rólad, az ugyan GDPR-ba ütközik, de mivel nem egy tartós betegségről vagy fogyatékosságról van szó, így senki nem fogja komolyan venni.
Egyébként minden esetben a HR-hez kell fordulnod ezzel, neked nem kell konkrét paragrafusokkal dobálóznod.
De javaslom, csak akkor fordulj a HR felé, ha amúgy sem szereted ezt a munkahelyet. Egy ilyen esetben esélytelen, hogy a főnökség ne tudja meg kiről is van szó pontosan, és ha nem elég professzionálisak (márpedig kiderüt, hogy nem azok) akkor megorrolhatnak rád.
A legtöbb amit elérhetsz amúgy az az lesz, hogy kialakítanak egy módszert, hogy hogy közöljék ezt legközelebb. Sem kirúgni, sem megbírságolni nem fognak senkit, és neked sem jár semmiféle kártérítés vagy ilyesmi.
Persze viheted bíróságra az ügyet, ha annyi pénzed és időd van, de mivel tényleges kárt aligha okozott, nem sok esélyed van.
Szóval én azt javaslom, hogy egyszerűen írj a főnöknek, hogy "ezt legközelebb nem lehetne név nélkül?" és megbeszélni egy megoldást, ami a jövőbeli esetekre alkalmazandó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!