Öregségi Nyugdíjban részesülő feleségnek jár özvegyi nyugdíj a férje után aki szintén öregségi nyugdijban részesült?
Természetesen. De van olyan eset, amikor nem.
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról:
48. § (1) Az, akinek házastársa a házasság megkötésekor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkort már betöltötte, özvegyi nyugdíjra csak abban az esetben jogosult, ha a házasságból (a korábbi együttélésből) gyermek származott, vagy a házastársak a házasság megkötésétől öt éven át megszakítás nélkül együtt éltek.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók, ha az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt kötött házasságot felbontották és - bármelyikük irányadó korhatárának betöltése után - ismét házasságot kötöttek.
Nézzétek át az idevonatkozót, az első válasz nem erről szól (szerintem).
Mert aszerint jogosult lenne a sajátra + az özvegyire.
Ez a pontos megfogalmazás, amit te írtál. A kérdést úgy értelmeztem, hogy ők még mindig házasok.
#4: Tudom. 22 évig foglalkoztam nyugdíjmegállapítással, valamint a törvény szövegét másoltam be szó szerint. Az idézett jogszabály is házasokról szól (az (1) bekezdés a lényeg igazából), csak az nem mindegy, hogy MIKOR házasodtak össze. Ha a házasságkötéskor már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt az, aki elhunyt, csak akkor lesz jogosult a házastárs, ha legalább 5 év eltelt a házaságkötés óta.
Példa: 1955-ben született férfi 2019-ben töltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Tegyük fel, hogy 2020-ban megnősült, és most meghal. Ebben az esetben a házastársa NEM lesz jogosult az özvegyi nyugdíjra, mert nem telt el 5 év a házasságkötés és a halál időpontja között. És ez teljesen független amúgy attól, hogy folyósítanak-e egyáltalán öregségi nyugdíjat vagy sem, mert nem az a feltétel, hanem KORHATÁR betöltése.
A fenti példában szereplő ember ha nem idén hal meg, hanem majd 2026-ban, akkor már jogosult lehet a házastárs az övegyire, mert eltelt 5 év.
Mindezek nem relevánsak, ha olyan házaspárról van szó, akik 30 éve házasok és már mindketten nyugdíjasok. Ebben az esetben minden további nélkül jár az özvegyi nyugdíj.
Az, hogy az özvegy részesül ellátásban, a jogosultság szempontjából mellékes.
Ha a jogszabályi feltételek alapján jár az ideiglenes özvegyi nyugdíj és utána özvegyi nyugdíj, annak az összeget befolyásolja, hogy részesül öregségi nyugdíjban, mert 30% lesz, nem 60.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!