Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi történik ha más okmányait,...

Mi történik ha más okmányait, védettségijét használom?

Figyelt kérdés
Van egy 2 évvel idősebb tesóm. Eléggé hasonlitunk. Neki van oltása 3, nekem nincs. Mi van, ha ideadja mindenét és úgy megyek rendezvényre? Egy beléptető biztonsági őr pl hogy tudja bizonyítani ki vagyok egy 5 éves szemelyi ig. kép alapján?
2022. jan. 19. 19:09
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Az átlag szórakozóhelyek portásai jellemzően alvilági kapcsolatokkal is rendelkező küzdősportosok, az ilyeneket nem érdekelné.

Nagyobb rendezvényeket nagyobb biztonsági szolgálatok biztosítanak, ezek állománya válogatottabb, sok biztonsági őrük rendvédelmi szervnél volt korábban hivatásos állományú. Egy átlag volt BV-s vagy rendőr is jobban kiszúrja azt, ha ideges vagy, de útlevélkezelő egyből észreveszi az igazolvány arckép és az arcod közti különbséget (tanulják, hogy hogyan kell ezt vizsgálni).

2022. jan. 20. 11:49
 12/22 A kérdező kommentje:

Tegyük fel azt állítja ott a Jóska mondjuk a biztonsági, hogy nem én vagyok.

Mi történik? Jön a rendőr. Neki is azt mondom pedig az vagyok.

Hogy nyomozza ki?

2022. jan. 20. 15:22
 13/22 anonim ***** válasza:
14%

Jóska elfog azért mert bűncselekmény elkövetésén tetten ért, rendőrt hív.

Ezért teheti meg:

"2005. évi CXXXIII. törvény

a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól

...

27. §

...

(2) * A személy- és vagyonőr jogosult a bűncselekmény és a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni, az elkövetőt elfogni és a birtokában lévő, bűncselekményből vagy szabálysértésből származó vagy annak elkövetéséhez használt dolgot, illetve támadásra alkalmas eszközt elvenni. Köteles azonban az elfogott személyt haladéktalanul az ügyben eljárni jogosult nyomozó hatóságnak átadni, ha erre nincs módja, e szervet nyomban értesíteni. Így kell eljárni a tetten ért személytől elvett dolgokat illetően is."

[link]

Ilyen bejelentésre meg úgy jön már ki a járőr, hogy lesz nála mobil ujjlenyomatolvasó, ujjlenyomat alapján azonosítanak. Az ujjlenyomatod meg úgy került be az állam lakcímnyilvántartásába, hogy személyi igazolvány igénylésekor ujjlenyomatot is vesznek mindenkitől.

Rendőrségi törvényből:

Igazoltatás

29. § * (1) * A rendőr a feladata ellátása során

...

(4) * A személyazonosság igazolásának megtagadása esetén az igazoltatott a személyazonosság megállapítása céljából feltartóztatható, a személyazonosság megállapításának sikertelensége esetén - ha a személyazonosság megállapítása más módon nem biztosítható vagy hitelt érdemlően nem bizonyítható - a személyazonosság megállapítása céljából az igazoltatottról fényképfelvétel készíthető, az igazoltatottól ujjnyomat vehető, továbbá a külső testi jegyek észlelés és mérés alapján rögzíthetők.

...

[link]

2022. jan. 20. 15:37
 14/22 anonim ***** válasza:
Előző hozzászólásomban tévesen írtam lakcímnyilvántartást, helyette: személynyilvántartás
2022. jan. 20. 15:41
 15/22 A kérdező kommentje:

És akinek régi típusú személyie van még? Tesómnak régi.

Nekem új, de nem adtam ujjlenyomatot, mivel csak választható opció, nem kötelező.

2022. jan. 20. 17:26
 16/22 A kérdező kommentje:

Tehát egyikőnk ujjlenyomata sem lehet semmiféle nyilvántartásban.

DNS egyezik.

2022. jan. 20. 17:28
 17/22 anonim ***** válasza:

Arckép alapján is tudnak azonosítani.

[link]

2022. jan. 20. 17:34
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
És ha nem hasonlítok a saját képemre, a saját személyimben akkor lesittelnek? Ne vicceljünk már...
2022. jan. 20. 17:55
 19/22 anonim ***** válasza:
54%
Fél éve már nem opcionális, hanem kötelező az ujjlenyomat az újonnan kiadott személyikhez.
2022. jan. 20. 17:58
 20/22 A kérdező kommentje:
Na de jó, én 2 éve csináltattam :)
2022. jan. 20. 19:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!