Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Légvédelmi / légoltalmi...

Légvédelmi / légoltalmi szirénát működtetni bűncselekmény?

Figyelt kérdés

Van légvédelmi szirénám (nagy teljesítményű, amik a városban a villanyoszlopokon vannak...)

Ha a saját lakásomban bekapcsolom (jó nagy körzetben hallani lehet) az bűncselekmény?

Társasházban lakom, van 3 szomszédom... Cigány üvölt- kalapál, asztalos fúr farag, a 3. süket - hangossan zenét hallgat... Gondoltam reggel 8-kor bekapcsolom a szirénát, lakást bezárom, én meg elmegyek valahova addig...

Csak többen mondták hogy bűncselekmény, de senki sem tudta hogy miért...

2010. szept. 9. 12:20
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

csendháborítás a minimum

esetleg testi sértés (a hangereje miatt)

esetleg közveszéllyel fenyegetés

2010. szept. 9. 12:33
 2/10 anonim ***** válasza:

[link]

Ezek szerint sajnos cinkes lehet, bár átérzem a köcsög szomszédok felbasznak

2010. szept. 9. 12:33
 3/10 anonim ***** válasza:

Csendháborítás, és a rendőr fel van rá hatalmazva, hogy a zaj forrását megszüntesse. Ez azt jelenti, hogy betörik az ajtód és kikapcsolják a szirénát, majd feljelentenek.

100%-ban megértem, hogy ez eszedbe jut a szemét mocsok szomszédok miatt, de csak magadnak ártasz vele.

Jogilag semmit sem tehetsz, csak a zene ellen: hívod a zsarukat, akik lehalkíttatják vele. Az asztalos sem fúrhat csak úgy, ugyanúgy fel lehet jelenteni. Az üvöltöző cigány a nehezebb eset, mert nehéz bizonyítani, hogy fennáll a hangoskodás.

El kell költözni, hosszú távon csak az egészséged romlik meg az idegeskedés miatt.

Tudom, könnyű azt mondani...

Olvasgasd ezt?

[link]

2010. szept. 9. 12:41
 4/10 anonim ***** válasza:

Csendháboritás tudtommal 22:00 után van nem tudom meddig, szerintem 6:00. Igazából közrend háboritásként lehet felfogni, de kérdéses, hogy amit a saját otthonodban csinálsz ilyen jelleggel, az ellen mit tehetnek jogilag. Lényegében semmit, kivéve ha a légvédelmi sziréna működtetése azért bűncselekmény, mert csak indokolt esetben szabad használni, mivel egyébként megtévesztő lehet.

De szerintem max csak megvernek miután hazaértél :D

2010. szept. 9. 13:25
 5/10 anonim ***** válasza:
Rosszul tudod, csendháborítás EGÉSZ NAP van.
2010. szept. 9. 13:26
 6/10 anonim ***** válasza:
Igaz, bocs. Ráadásul lakásban is. 30 ezer a bünti. Ez cink :/
2010. szept. 9. 13:30
 7/10 anonim ***** válasza:

Én úgy tapasztaltam, hogy elég ritkán büntetnek csendháborításért. Ha a tulaj otthon van akkor csengetnek, kinyitja, elmondják neki, hogy vegyen vissza, viszlát.

Persze ha az illető nincs otthon és intézkedni kell, akkor nyilván más a helyzet.

És ha a feljelentő nem ad (saját) nevet/címet, akkor nem foglalkoznak vele komolyan.

2010. szept. 9. 13:35
 8/10 anonim ***** válasza:
Kopogtass át drága szomszédékhoz egy balta, és néhány markos barátod segítségével. Meg lesz a hatása.
2010. szept. 9. 16:26
 9/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Igazából 18 vagyok, és nagy túlélő... tehát engem nem zavar a zaj (a cigány igen, de az alapból...), csak ha már van légoltalmi szirénám gondoltam kipróbálom... csak úgy kíváncsiságból : )

Én is úgy tudtam hogy csendháborítás 22:00-06:00-ig van, de ezek szerint nem...

Otthon szirénázás közben a lakásban lenni, hát... Kellemes hallani ahogy zárt térben egy 3*220v-os 15 kg-os villamnymotor pörget egy 35 cm átmérőjű korongot 3000ford./perc-el... Hangmagasság 480Hz... asztal, ablak remeg...

Na, mindegy, akkor inkább beújítok egy kalasnyikovot, az biztos hatásosabb : )

2010. szept. 9. 21:44
 10/10 anonim válasza:

Nekem van egy légvédelmi szirénám és néha néha be is kapcsolom. Budapesten élek de szlovákiában a nagyszülők egy tanyán laknak és nagyapám szirénákkal foglalkozik.Szlovákiában minden hónapban 1 héten pénteken 12:00 kor lehet bekapcsolni sőt kötelező ezt a szirénát!

Ha máskor bekapcsolod akkor azt a törvény bünteti mer riogatod a népet.De azért kíváncsi vagyok a szirénád Típusára?XD majd utánna megmondom hogy bekapcsolhatod e!

2010. nov. 21. 18:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!