Légvédelmi / légoltalmi szirénát működtetni bűncselekmény?
Van légvédelmi szirénám (nagy teljesítményű, amik a városban a villanyoszlopokon vannak...)
Ha a saját lakásomban bekapcsolom (jó nagy körzetben hallani lehet) az bűncselekmény?
Társasházban lakom, van 3 szomszédom... Cigány üvölt- kalapál, asztalos fúr farag, a 3. süket - hangossan zenét hallgat... Gondoltam reggel 8-kor bekapcsolom a szirénát, lakást bezárom, én meg elmegyek valahova addig...
Csak többen mondták hogy bűncselekmény, de senki sem tudta hogy miért...
csendháborítás a minimum
esetleg testi sértés (a hangereje miatt)
esetleg közveszéllyel fenyegetés
Csendháborítás, és a rendőr fel van rá hatalmazva, hogy a zaj forrását megszüntesse. Ez azt jelenti, hogy betörik az ajtód és kikapcsolják a szirénát, majd feljelentenek.
100%-ban megértem, hogy ez eszedbe jut a szemét mocsok szomszédok miatt, de csak magadnak ártasz vele.
Jogilag semmit sem tehetsz, csak a zene ellen: hívod a zsarukat, akik lehalkíttatják vele. Az asztalos sem fúrhat csak úgy, ugyanúgy fel lehet jelenteni. Az üvöltöző cigány a nehezebb eset, mert nehéz bizonyítani, hogy fennáll a hangoskodás.
El kell költözni, hosszú távon csak az egészséged romlik meg az idegeskedés miatt.
Tudom, könnyű azt mondani...
Olvasgasd ezt?
Csendháboritás tudtommal 22:00 után van nem tudom meddig, szerintem 6:00. Igazából közrend háboritásként lehet felfogni, de kérdéses, hogy amit a saját otthonodban csinálsz ilyen jelleggel, az ellen mit tehetnek jogilag. Lényegében semmit, kivéve ha a légvédelmi sziréna működtetése azért bűncselekmény, mert csak indokolt esetben szabad használni, mivel egyébként megtévesztő lehet.
De szerintem max csak megvernek miután hazaértél :D
Én úgy tapasztaltam, hogy elég ritkán büntetnek csendháborításért. Ha a tulaj otthon van akkor csengetnek, kinyitja, elmondják neki, hogy vegyen vissza, viszlát.
Persze ha az illető nincs otthon és intézkedni kell, akkor nyilván más a helyzet.
És ha a feljelentő nem ad (saját) nevet/címet, akkor nem foglalkoznak vele komolyan.
Köszönöm a válaszokat!
Igazából 18 vagyok, és nagy túlélő... tehát engem nem zavar a zaj (a cigány igen, de az alapból...), csak ha már van légoltalmi szirénám gondoltam kipróbálom... csak úgy kíváncsiságból : )
Én is úgy tudtam hogy csendháborítás 22:00-06:00-ig van, de ezek szerint nem...
Otthon szirénázás közben a lakásban lenni, hát... Kellemes hallani ahogy zárt térben egy 3*220v-os 15 kg-os villamnymotor pörget egy 35 cm átmérőjű korongot 3000ford./perc-el... Hangmagasság 480Hz... asztal, ablak remeg...
Na, mindegy, akkor inkább beújítok egy kalasnyikovot, az biztos hatásosabb : )
Nekem van egy légvédelmi szirénám és néha néha be is kapcsolom. Budapesten élek de szlovákiában a nagyszülők egy tanyán laknak és nagyapám szirénákkal foglalkozik.Szlovákiában minden hónapban 1 héten pénteken 12:00 kor lehet bekapcsolni sőt kötelező ezt a szirénát!
Ha máskor bekapcsolod akkor azt a törvény bünteti mer riogatod a népet.De azért kíváncsi vagyok a szirénád Típusára?XD majd utánna megmondom hogy bekapcsolhatod e!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!