Van ehhez joga?
Testver nem is örököl, még végrendelet nélkül SEM!
valszeg csak szóhuszárkodik.
Mikor én voltam hasonló helyzetben,(csak annyiban volt hasonló a tiédhez, hogy én voltam a kizárólagos örökös az összes rokon közül) a közjegyző elmondta, hogy joguk van megtámadni, de épeszű ügyvéd ezt nem fogja nekik ajánlani, mert egyértelműen csak a haszonszerzés lenne az indokuk és én vagyok a végrendeleti örökös.
Itt is az volt, hogy a hosszú betegsége alatt csak én törődtem vele az egész rokonságból.
Nem is támadták aztán meg.
De ha annyi esze van a testvérének, hogy megtámadja, akkor gondolom, azt tudod bizonyítani pl. a szomszédokkal, hogy nem járt hozzá, nem foglalkozott vele már régóta.
Bárki bármiért beperelhet, tök mindegy, hogy mennyire jogos az igénye.
De van vesztenivalója mert, a perérték (ház értéke) 6%-át kell fizetnie illetékként, ami csak akkor jár vissza neki, ha a pert megnyeri (mert akkor ezt is a pervesztes fizeti).
Ha papád testvére perelne, akkor a bíróság már tárgyalás előtt bekérné a végrendeletet (ha közjegyzői elektronikus nyilvántartásban van, akkor onnan), ez alapján már vesztené is papás testvére a pert.
Azért csinálja papád testvére, mert abban bízik, hogy a perrel való fenyegetésére beijedsz és fizetsz neki valamit. Majd jön azzal a mesével is, hogy papád tartozott neki.
Ha van végrendelet akkor a leszármazók a kötelesrészre tarthatnak igényt ami az őket illető eredeti örökség harmada.
Ha jól tudom a testvér nem leszármazó, ezért kötelesrészre sem jogosult.
Egy spéci esetről megfeledkeztem. Ha papád háza szüleitől örökölt háza volt, akkor az ági öröklés hatálya alá tartozik. De már incs ági öröklés, ha szüleitől ajándékba kapott/örökölt ingatlan árából vagy pénzből vett másik ingatlant.
Ptk.
7:67. § [Ági vagyon]
(1) Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ajándékozás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.
(2) Ági öröklésnek van helye testvértől vagy a testvér leszármazójától örökölt vagy ajándékba kapott vagyontárgyra, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ajándékba kapta.
(3) A vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki azt ezen a címen örökölné.
Kezdjük azzal, hogy a papádnak egyik szülőd örökbefogadott gyermeke volt-e. Ha igen, akkor leszármazó vagy, nincs ági öröklés (papád testvérének nem jár semmi).
Ha viszont nem vagy leszármazó (szülőd csak nevelt gyermek volt vagy te voltál csak unokaként kezelve), akkor csak a ház tulajdonjogának fele jár neked. Papád végrendeletében állítja, hogy a ház felét kifizette. Így ez nem tartozik ági öröklés alá. Ellenkezőjét papád testvérének kellene bizonyítania, de biztos hogy nem tudja, ez a rész illet téged.
Viszont az a fele, amit papád örökölt szüleitől, az ági öröklés hatálya alá tartozik, ezért papád testvérének jár a Ptk. ági öröklésre vonatkozó rendelkezése okból.
Közigazgatási szakvizsgám van csak, ez olyan súlyú kérdés, hogy ügyvédet érdemes megkeresni a papírokkal, kb. 50 ezer forintért válaszolja meg szakszerűen.
4:97. § [A rokoni kapcsolatok alapjai]
(1) A szülő és a gyermek közötti egyenesági rokoni kapcsolat leszármazással vagy örökbefogadással jön létre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!