Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Van ehhez joga?

Van ehhez joga?

Figyelt kérdés
Nem vérszerinti papám aki ugyanúgy szeretett mintha az igazi unokája lennék rám hagyta végrendeletben a házát.Ügyvéd,tanúk minden megvolt.Most meghalt én kifizettem a temetést mindent elintéztem amit kellett,erre a testvére aki évek óta felé se nézett közli,hogy mivel én nem vagyok a rokona el fogja venni a házat.Mert az neki jár. De én úgy tudom,hogy egy ember arra hagyja a házát akire akarja.Szóval kíváncsi vagyok arra,hogy van-e esélye megtámadni a végrendeletet.
2022. jan. 10. 21:04
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Testver nem is örököl, még végrendelet nélkül SEM!

valszeg csak szóhuszárkodik.

2022. jan. 10. 21:09
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem volt verszerinti gyereke a papádnak?
2022. jan. 10. 21:11
 3/13 A kérdező kommentje:
Nem született gyereke,szülei nem élnek és mamám is meghalt akivel házasok voltak.Szóval csak én maradtam neki.Meg persze a testvére.
2022. jan. 10. 21:18
 4/13 anonim ***** válasza:
73%

Mikor én voltam hasonló helyzetben,(csak annyiban volt hasonló a tiédhez, hogy én voltam a kizárólagos örökös az összes rokon közül) a közjegyző elmondta, hogy joguk van megtámadni, de épeszű ügyvéd ezt nem fogja nekik ajánlani, mert egyértelműen csak a haszonszerzés lenne az indokuk és én vagyok a végrendeleti örökös.

Itt is az volt, hogy a hosszú betegsége alatt csak én törődtem vele az egész rokonságból.

Nem is támadták aztán meg.

De ha annyi esze van a testvérének, hogy megtámadja, akkor gondolom, azt tudod bizonyítani pl. a szomszédokkal, hogy nem járt hozzá, nem foglalkozott vele már régóta.

2022. jan. 10. 21:34
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Bárki bármiért beperelhet, tök mindegy, hogy mennyire jogos az igénye.

De van vesztenivalója mert, a perérték (ház értéke) 6%-át kell fizetnie illetékként, ami csak akkor jár vissza neki, ha a pert megnyeri (mert akkor ezt is a pervesztes fizeti).

Ha papád testvére perelne, akkor a bíróság már tárgyalás előtt bekérné a végrendeletet (ha közjegyzői elektronikus nyilvántartásban van, akkor onnan), ez alapján már vesztené is papás testvére a pert.

Azért csinálja papád testvére, mert abban bízik, hogy a perrel való fenyegetésére beijedsz és fizetsz neki valamit. Majd jön azzal a mesével is, hogy papád tartozott neki.

2022. jan. 10. 21:41
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha van végrendelet akkor a leszármazók a kötelesrészre tarthatnak igényt ami az őket illető eredeti örökség harmada.

Ha jól tudom a testvér nem leszármazó, ezért kötelesrészre sem jogosult.

2022. jan. 10. 21:46
 7/13 anonim ***** válasza:
69%

Egy spéci esetről megfeledkeztem. Ha papád háza szüleitől örökölt háza volt, akkor az ági öröklés hatálya alá tartozik. De már incs ági öröklés, ha szüleitől ajándékba kapott/örökölt ingatlan árából vagy pénzből vett másik ingatlant.

Ptk.

7:67. § [Ági vagyon]

(1) Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ajándékozás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.

(2) Ági öröklésnek van helye testvértől vagy a testvér leszármazójától örökölt vagy ajándékba kapott vagyontárgyra, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ajándékba kapta.

(3) A vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki azt ezen a címen örökölné.

[link]

2022. jan. 10. 21:50
 8/13 A kérdező kommentje:
A szülei házáról van szó viszont benne van a végrendeletben,hogy kifizette a részüket.De amennyire én tudom erre írásos bizonyíték nincs.
2022. jan. 10. 22:29
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Kezdjük azzal, hogy a papádnak egyik szülőd örökbefogadott gyermeke volt-e. Ha igen, akkor leszármazó vagy, nincs ági öröklés (papád testvérének nem jár semmi).

Ha viszont nem vagy leszármazó (szülőd csak nevelt gyermek volt vagy te voltál csak unokaként kezelve), akkor csak a ház tulajdonjogának fele jár neked. Papád végrendeletében állítja, hogy a ház felét kifizette. Így ez nem tartozik ági öröklés alá. Ellenkezőjét papád testvérének kellene bizonyítania, de biztos hogy nem tudja, ez a rész illet téged.

Viszont az a fele, amit papád örökölt szüleitől, az ági öröklés hatálya alá tartozik, ezért papád testvérének jár a Ptk. ági öröklésre vonatkozó rendelkezése okból.

Közigazgatási szakvizsgám van csak, ez olyan súlyú kérdés, hogy ügyvédet érdemes megkeresni a papírokkal, kb. 50 ezer forintért válaszolja meg szakszerűen.

4:97. § [A rokoni kapcsolatok alapjai]

(1) A szülő és a gyermek közötti egyenesági rokoni kapcsolat leszármazással vagy örökbefogadással jön létre.

2022. jan. 10. 23:10
 10/13 A kérdező kommentje:
Anyukám csak nevelt gyermeke volt.Szóval csak unokaként voltam kezelve.Viszont van a végrendeletben egy olyan rész,hogy az ági,oldalági öröklést a jelen végintézkedésével kizárja.Remélem ez számít valamit.De mindenképpen felkeresek egy ügyvédet.
2022. jan. 11. 00:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!