Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örököltem 1 kis házat és 2...

Örököltem 1 kis házat és 2 szőlőföldet. Mikor adhatom el?

Figyelt kérdés

December 1-én volt a hagyatéki tárgyalás, nem volt vita, jogerős hagyatékátadó végzést kaptunk a közjegyzőnőtől.

Testvéremmel ketten örököltünk felesbe, de mindent elakarunk adni. Földet nem művelünk, az a ház meg egyikőnknek sem kell, én családomnak túl kicsi, testvérem pedig a környéket utálja...

Volna viszont vevő a házra!

Szerintem sietni kellene, mert most erre drágák az ingatlanok, és ez a vevő, aki nálam érdeklődött, komoly szándékkal jött, ám nem tud a végtelenségig várni.

Tesómnak sincs kifogása, de mindig leint, hogy előbb a földhivatalban be kell jegyezzék, hogy örököltünk, utána tudjuk csak eladni.

Viszont semmiféle papírt nem kaptunk még sehonnan. Csak a hagyatékátadó végzés van a kezünkben.

Mi várható, mik a szabályok, és tényleg, mikor adhatjuk el?

2022. jan. 2. 10:46
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

abban a pillanatban ha tulajdonosként be lettetek vezetve az ingatlan tulajdoni lapjára máris eladhatjátok.

A földhivatalnál lehet kérni gyorsított eljárást, ez több pénzbe kerül, de hamarabb elvégzik a bejegyzést. kell hozzá a hagyatéki tárgyalás jogerős végzése arról, hogy a tiétek az ingatlan és ezzel kell elmenni a földhivatalba bejegyeztetni a tulajdonjogot.

Addig is köthettek előszerződést egy ügyvéd segítségével, amiben megállapodtok a vevővel, hogy eladjátok neki, milyen áron és attól a naptól (következőtől vagy 1 héttel későbbtől, mindegy) amin a bejegyzés megszületik a tulajdonjogotokról. Az ügyvédnél letétbe is lehet helyezni foglalót vagy előleget, amit nem adhat át nektek amíg nem történik meg a tulajdonosi bejegyzésetek, ahogyan a szerződésben ki lehet kötni, hogy ha X napig ez nem történik meg akkor a szerződés semmis és neki a pénzt simán az ügyvéd visszaadja. Ti meg kifizetitek az ügyvédet és ennyi.

lakáseladásnál mi is így csináltuk amikor az egyik lakás eladásából fizettük volna az újat, amin volt a tulajdonosnak lakáshitele. A szerződés szerint mi letettük a foglalót az ügyvédnél letétbe, de amíg a lakáshitelt le nem vették az ingatlanról (átvitték ők is a következő ingatlanjukra), addig feltételes volt az adás-vételi szerződés, és ki volt kötve benne, hogy ha a földhivatalnál ez a bejegyzés nem történik meg X hónap Y napjáig, akkor a szerződés érvénytelen.

A vevőnek igazolni tudjátok a tulajdonjogotokat a hagyatéki végzéssel, a földhivataltól kapott papírral, hogy beadtátok bejegyzésre. Az ügyvéd meg tudja hogyan kell ilyen szerződést megfogalmazni.

2022. jan. 2. 10:57
 2/3 A kérdező kommentje:

De ez a bejegyzés nem automatikus? Úgy emlékszem a közjegyzőnő azt mondta, hogy még azon a héten továbbítja az ügyet a földhivatalnak. Akkor ők nem lépnek maguktól, csak ha mi bemegyünk kérni? Vagy csak arra gondoltál, hogy ha gyorsítani szeretnénk?

A tesóm hallani sem akar arról, hogy erőltessük és gyorsítsuk az ügyet, igaz, ha ez külön pénzbe kerül akkor őszintén szólva én sem.

Viszont ha nem kerülne vészes összegbe, lehet megérné.

De igazából mennyi a bejegyzésnek a normális határideje ha nem gyorsíttatunk?

Egyébként köszi a sok hasznos infót!

2022. jan. 2. 15:00
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

nektek kell intézni, az, hogy az adatbázisban szerepel a dolog az nem ugyanaz, mint hogy be is jegyeznek valamit a tulajdoni lapra. de kérdezz rá, lehet, hogy az utóbbi években ez is változott!

Az a "többe kerül" az pár ezer forintot jelent. 6600Ft helyett 10000Ft a soron kívüli ügyintézés díja.

[link]

2022. jan. 2. 16:48

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!