Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jelen szabály szerint mit...

Jelen szabály szerint mit érdemel az, aki ittasan autóba ül, elkapják a rendőrök? Valamit az, aki szintén ittasan beül mellé úgy, hogy tud az alkoholos befolyáltságáról a sofőrnek?

Figyelt kérdés
Ha jól tudom már bűncselekmény, nem is csak szabálysértés. De mi történik ilyenkor? Természetesen nem én vagyok semelyik személy- ne kövezzetek meg- ismerősi körben felmerült a kérdés. Köszönöm

2021. dec. 19. 10:57
 1/3 A kérdező kommentje:
befolyásoltságáról*
2021. dec. 19. 11:13
 2/3 anonim ***** válasza:

Ha a járművezető szervezetében 0,5 g/l (ezrelék) véralkohol vagy 0,25 mg/l légalkohol koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, onnantól kezdve számít bűncselekménynek.

Alapesetben 1 év szabadságvesztés a felső határ, de a gyakorlatban általában pár százezres pénzbüntetést és 1-2 év járművezetéstől eltiltást szoktak kiszabni.

Ha valaki súlyosan megsérül az ittas vezetés miatt, emelkednek a büntetési tételek, legsúlyosabb esetben, kettőnél több ember halála vagy halálos tömegszerencsétlenség esetén 5-10 év szabadságvesztés a büntetési tétel.

Aki csak simán beül mellé, az nem követ el bűncselekményt, talán pszichikai bűnsegéd lehet esetleg, ha erősíti a szándékot a vezetőben, de nem tudom, hogy a gyakorlatban mennyire szoktak ennek utánajárni egy sima ittas vezetésnél. Illetve ha ő rendelkezik a járművel (ehhez nem szükséges, hogy ő legyen a tulajdonos) és átengedi a vezetést az ittas személynek, akkor járművezetés tiltott átengedését követi el, ami megint csak bűncselekmény.

2021. dec. 19. 13:39
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!!! 😇
2021. dec. 19. 14:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!