Kedves Tagok.! Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok. Sajnos nem rég halt meg az apukám. Még nem volt hagyatéki tárgyalás, de az egyik örökös többször is levet pénzt a bankszámlájáról ill. még a SZÉP kártyáját is használta mindezeket a hálála után?
Ezzel kapcsolatba lenne az a kérdésem, hogy ennek utána fognak nézni a hagyatékisok(halál utáni pénzmozgásnak) és vissza fizettetik vele, vagy esetleg el tudja tusolni?
Köszönöm Szépen Előre a válaszotokat!
Az örökös társtulajdonosa a számlának, esetleg haláleseti meghatalmazott ?
Hogyan juthatott hozzá a pénzhez ?
Ha csak fogta az elhunyt bankkártyáját vagy az internetes banki azonosítóját és azzal fért hozzá a pénzhez az bűncselekmény.
Ahogy az első is írta, itt kérdés, hogy a számla kié volt és a rata levő pénz is kié.
Nekem is közös a számlám a párommal, vagyis ha velem valami történne tök jogos lenne ha a párom továbbra is használná a pénzt ami a számlán van.
Ettől még az örökség akkor keletkezik amikor az örökhagyó meghal. Vagyis vissza lehet kerestetni a bankban egy egyszerű kimutatással, hogy mennyi pénz volt a számlán a halál napján és a hagyatéki eljárásban ezt kell majd figyelembe venni.
Ha viszont a levett pénz a megfelelő célokra lett költve, akkor nem fog számítani. Mondjuk levett az örökös pénzt a számláról és abból kifizette az elhunyt számláit, temetését stb. akkor azt megfelelően költötte el arra amire kellett.
"Nekem is közös a számlám a párommal, vagyis ha velem valami történne tök jogos lenne ha a párom továbbra is használná a pénzt ami a számlán van."
Ezt csak akkor teheti meg ha ő a haláleseti meghatalmazott. Ezt sokan nem tudják és a közjegyző zárolja a közös számlát a hagyatéki eljárás végéig. Nem elég baj a haláleset még pénze sem lesz az özvegynek.
"a közjegyző zárolja a közös számlát a hagyatéki eljárás végéig"
Magától nem fogja zárolni. Én is használtam apám bankszámláját a halálat után - továbbra is onnan mentek a közművek díjai. Igaz, egyedüli örökös voltam, a sajátomat költöttem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!