Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kedves Tagok.! Egy olyan...

Kedves Tagok.! Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok. Sajnos nem rég halt meg az apukám. Még nem volt hagyatéki tárgyalás, de az egyik örökös többször is levet pénzt a bankszámlájáról ill. még a SZÉP kártyáját is használta mindezeket a hálála után?

Figyelt kérdés

Ezzel kapcsolatba lenne az a kérdésem, hogy ennek utána fognak nézni a hagyatékisok(halál utáni pénzmozgásnak) és vissza fizettetik vele, vagy esetleg el tudja tusolni?

Köszönöm Szépen Előre a válaszotokat!

2021. dec. 12. 21:35
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Az örökös társtulajdonosa a számlának, esetleg haláleseti meghatalmazott ?

Hogyan juthatott hozzá a pénzhez ?

Ha csak fogta az elhunyt bankkártyáját vagy az internetes banki azonosítóját és azzal fért hozzá a pénzhez az bűncselekmény.

2021. dec. 12. 21:51
 2/11 anonim ***** válasza:
69%

Ahogy az első is írta, itt kérdés, hogy a számla kié volt és a rata levő pénz is kié.

Nekem is közös a számlám a párommal, vagyis ha velem valami történne tök jogos lenne ha a párom továbbra is használná a pénzt ami a számlán van.

Ettől még az örökség akkor keletkezik amikor az örökhagyó meghal. Vagyis vissza lehet kerestetni a bankban egy egyszerű kimutatással, hogy mennyi pénz volt a számlán a halál napján és a hagyatéki eljárásban ezt kell majd figyelembe venni.

Ha viszont a levett pénz a megfelelő célokra lett költve, akkor nem fog számítani. Mondjuk levett az örökös pénzt a számláról és abból kifizette az elhunyt számláit, temetését stb. akkor azt megfelelően költötte el arra amire kellett.

2021. dec. 12. 22:20
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

"Nekem is közös a számlám a párommal, vagyis ha velem valami történne tök jogos lenne ha a párom továbbra is használná a pénzt ami a számlán van."

Ezt csak akkor teheti meg ha ő a haláleseti meghatalmazott. Ezt sokan nem tudják és a közjegyző zárolja a közös számlát a hagyatéki eljárás végéig. Nem elég baj a haláleset még pénze sem lesz az özvegynek.

2021. dec. 12. 22:25
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
#3 Ez jogos. Az elvet írtam le, hogy szerintem jogosan használná a párom a közös számlánkat. de teljesen igazad van, a törvény szavaira is figyelni kell.
2021. dec. 12. 22:45
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Szolni kell a banknak, hogy elhunyt az ugyfeluk es a hagyateki targyalasig zaroljak a szamlat.
2021. dec. 13. 06:58
 6/11 anonim ***** válasza:
5, jól mondja.
2021. dec. 13. 08:52
 7/11 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"a közjegyző zárolja a közös számlát a hagyatéki eljárás végéig"

Magától nem fogja zárolni. Én is használtam apám bankszámláját a halálat után - továbbra is onnan mentek a közművek díjai. Igaz, egyedüli örökös voltam, a sajátomat költöttem.

2021. dec. 13. 08:55
 8/11 anonim ***** válasza:
Érdekes 7-es, nálunk anyós halálakor após számláját is villámgyorsan zárolták, mert anyósnak annyi köze volt hozzá, hogy volt egy kártyája a számlához, de pénze nem ment rá. Apósnak ez miatt úgy kellett kölcsönkérni, hogy a temetést kifizesse meg élni tudjon a hagyatéki tárgyalásig.
2021. dec. 13. 09:04
 9/11 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszokat, sokat segítettek. Egy olyan kérdésem ha szabad viszont még lenne, hogy a hagyatékira esetleg ügyvédet vagy hozzá értő kísérőt szabad vinnem vagy csak magam mehetek? Köszönöm a választ erre is előre.!🙂
2021. dec. 13. 16:55
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk ez így volt összel itt a kisvárosban: a haláleset után másfél hónapra kaptam értesítést a hagyatéki leltár megtartásáról, ahol előadtam az elhunyt általam ismert ingatlanját, értékesebb ingóságát, autót, stb. Ha lett volna bankszámla, azt nekem kellett volna tudnom. Szintén kb. másfél hónapra jött egy tájékoztató level a megállapított örökséggel, jogokkal, további ügyintézéssel kapcsolatban. A hölgy szerint a hagyatéki tárgyalás időpontja megjósolhatatlan, de min. fél év múlva várható.
2021. dec. 13. 20:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!