Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha megütök egy rendőrt mi...

Ha megütök egy rendőrt mi történik?

Figyelt kérdés

Kicsit félrevezető a kérdés.

Tehát, hogyha egy rendőrt megütök úgy hogy civilben van (nincs szolgálatban) az közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak számít?

Elméleti kérdés

2021. dec. 12. 15:03
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
0%

Sokan biutosra állítják, hogy hiv. szem. Elleni erőszak. Mellékelhetnék a paragrafust, ami alapján ezt állítják, mert nekem ez nem tűnik logikusnak.

Ez max akkor lehet hiv. szem. Ellwni erőszak, ha az amúgy szolgálaton kívüli zsaru szolgálatba helyezi magát, ergo, igazolványt mutat és közli rendőri mivoltát.

Ha csak mittudomén.. Összeszólalkoztok, aztán a vita hevében leversz neki egyet, nyilván az is büntetendő, de nem hiv. szem. elleni, csak testi sértés, vagy garázdaság, a helyzettől függően.

2021. dec. 13. 16:21
 12/19 anonim ***** válasza:
86%
#11 fingod nincs a jogrol mi?
2021. dec. 13. 17:02
 13/19 anonim ***** válasza:
84%

Azért állítják sokan "biutosra", mert a kérdező az első hozzászólásában már nem általánosságban beszélt, hanem konkrétan arról, hogy valaki munka után megkeres egy rendőrt vagy más hivatalos személyt, hogy leszámoljon vele olyanért, amit az hivatalos személyként tett. (De ha például rendőrről van szó, ha szabálysértést észlel, egy rendőr mindig szolgálatba helyezheti magát, szóval az első pofon lehet "ingyen", de a második már biztos nem lesz.)

De itt van egy-két paragrafus a Btk.-ból:

"310. § (1) Aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt (...) c) eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz,

bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(...)

(5) Aki hivatalos személyt vagy külföldi hivatalos személyt az eljárása miatt bántalmaz, az (1)-(4) bekezdés szerint büntetendő akkor is, ha a bántalmazott a bűncselekmény elkövetésekor már nem hivatalos személy vagy nem külföldi hivatalos személy."

Ez utóbbi mondat még erősebb is. Ha egy rendőr nyugdíjba vonul, vagy kilép a szervtől, és te mondjuk tíz év múlva akarsz leszámolni, amiért egyszer megbírságolt, az is hivatalos személy elleni erőszak. Ekkor már nyilván nem tudja szolgálatba helyezni magát, de a törvény élete végéig kiemelt védelmet ad azért, amit hivatalos minőségében tett.

"222. §

(3) * Aki a zaklatást (...)

d) hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben

követi el, az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig, a (2) bekezdésben meghatározott esetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Ez pedig elég egyértelműen kimondja, hogy egy hivatalos személyt hivatali ügyben, hivatali időn kívül zavarni már önmagában a zaklatás minősített esete. Még csak kezet emelni sem kell rá.

És arról is ejtsünk szót, hogy bár a hivatalos személyek kiemelt védelmet élveznek, de ha ők követnek el bizonyos bűncselekményeket hivatalukkal visszaélve, az általában súlyosbító körülmény.

2021. dec. 13. 17:03
 14/19 anonim ***** válasza:
10%

Valamennyi fingom van róla, de naivan azt hittem, egyértelművé tettem, hogy jelen esetben nem vagyok képben a vonatkozó jogszabállyal. Ezért kértem, hogy valaki idézzen paragrafust. Nem azért, hogy neked legyen kivel fölényeskedned.

2021. dec. 13. 18:03
 15/19 anonim ***** válasza:
8%

#13 oké, emeld ki az elgépelést, köss bele nyugodtan!

Lesz még pár. A f.. zom kivan ezekkel a taperolós telefonokkal.

Köszönöm a hivatkozást, valójában ennyit kértem.

2021. dec. 13. 18:06
 16/19 anonim ***** válasza:
0%

Viszont egy apró megjegyzés: ez csak akkor állja meg a helyét, ha a bántalmazás egy- a rendőr, vagy egykori rendőr eljárása miatt történik.

Tehát egy sima szóváltásból eredő sallernél ez bukó. Én pedig erről csipogtam.

2021. dec. 13. 18:10
 17/19 anonim ***** válasza:
63%
Netedd
2021. dec. 18. 05:54
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Vagy visszaüt vagy megbüntetnek, mint hivatalos személy elleni erőszak elkövetőjét.

Aztán miért akarsz Te egy rendőrt megütni?

2021. dec. 18. 13:19
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Csak nem nézed a Vidám vidék című filmet és onnan jött ez az ötlet?
2021. dec. 18. 13:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!