Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tudok-e valamit csinálni még,...

Tudok-e valamit csinálni még, vagy már rég késő? Van-e ebben késő, vagy nincs? (tartozás miatti jogi lépés tétel, lent)

Figyelt kérdés

Pénzt adtam kölcsön egy ismerősnek. Barátok voltunk.

80ezer forintot adtam neki. Átutalással.

Az 2018-ban volt, hogy adtam neki. Nagy gázban voltak és mondjuk 1 éven belülre tudtam, hogy addig nem lesz miből megadnia. Mindezek ellenére egy darabig ugyanolyan maradt a viszonyunk mint a kölcsön előtt volt. Egy darabig.

Nemcsak egy évig nem adta meg, azóta se. (csak az évfordulótól újabb 2 év elmúlt, összesen meg 3, a jog a „nulla időpontot” nézi, ha nézi)

Idén kb nyáron lett egy fordulat, hogy azóta már én is leépítettem a barátságot vele. Minden barátom engem tart normálisnak és őt egy kis hüŁyének*, ámde ha mondjuk ma és utána mondjuk havonta újra és újra CSAK annyit és azért írnék rá, hogy hogyan áll ő a pénzszerzéssel és mikor tud nullánál többet adni, még én válnék az ő szemében azzá az alakká, aki „csak akkor keresem ha nekem kell valami” (mert a nyár egy random pontja óta egyáltalán nem beszéltem vele, és akkor innentől csak a pénzemért állok vele szóba)...

Azt azért szintén tudniillik, hogy egyetlen árva forint nem volt még, amit eddig törlesztett volna.

*(ennek megfelelő a kapcsolatszakadás is: már nekem is megtelt a tököm az ő hüŁyeségeivel és ezért „szívódtam fel” az ő szemszögéből nézve, ő meg kb abszolút nem érti, hogy miért tűntem el, egészen addig még nem volt problémám vele [de, volt, csak ő nem látja, mert ő ilyen, csak a megtelt pohárnak is már a kicsordulása volt az, amit ő is észrevett, míg mondjuk a múlt random részében az akármeddig telt pohárnál ő nem látott semmilyen poharat ‒ „az élethez is hüŁye” típusról van szó, mert egy csomó alapvető dolgot nem tud])

Mi történne, ha a közeljövőben megszületne bennem az az elhatározás, hogy feljelentem őt mert nem törleszt? Lehet-e egyáltalán ezért tenni valamit? A múltban nem lopott tőlem, hanem én adtam, és nem volt kötelező úgy tennem. Szóval, az időtől függetlenül is kérdem, egyáltalán lehetséges-e jogi lépés azért, mert kölcsönt adtam?

Mennyire számít rossznak az, hogy ennyit vártam? Kicsit több mint 3 évet (2018.IX. óta). Van-e a jog szerint késő, hogy már elkéstem, vagy nem?

És ha a feljelentés maga még mindig lehetséges is, úgy is marad egy kérdés: Simán intézkedik-e a hatóság, vagy nekem kell-e valahogy azt bizonyítanom (még azt is), hogy valóban nem kaptam még vissza? Mert az utóbbi esetben nem tudom, hogy hogyan bizonyítható. Max azt tudom bizonyítani, hogy legalább a kölcsön adása utalással történt, az én bankszámlámról indult és hova ment (éppen az ő saját számlájára), és ezen kívül max azt bizonyíthatom, hogy ugyanilyen adatokkal fordított irányban sose volt tranzakció. De kívülről akár az is vélelmezhető, hogy kp-ben is visszaadhatta (volna) az adós, ennek sem a megtörténtének, sem az elmaradásának nincs nyoma... Szóval max elhinni lehet és max „50%-nál jobban” lehet azt hinni, hogy nem adta vissza, de nem 100%-ra bizonyítani lehet.

Tutira bukom, vagy tehető még valami?

2021. nov. 28. 14:01
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:
#10 arra gondolsz, hogy ami még mindig 80ezer és mai, az túl messze van az akkori 80ezertől? (magával az infláció fogalmával tosztában vagyok, ellenben/csak azt nem tudom, hogy PONT az *2018.IX-től máig* infláció mekkora is volt)
2021. nov. 30. 17:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!