Elmondhatom a kollégámnak, hogy mekkora az órabérem. Esetleg megmutathatom a bérpapírom?
A munkahelyemen fenyegetőznek azzal, hogy ha elmondja valaki valakinek az órabérét akkor ki fogják rúgni. De hogy ha az én dolgom, és az én bérpapírom, akkor miért ne tehetném közzé? A Jog kitér az ilyenekre? jogilag ez megengedett? Kirúghatnak érte?
Előre is köszönöm a válaszotokat!
Igazából erre nincsen törvény,hogy tilos elmondanod a fizetésedet.Sőt, sok munkahelyen, multiknál is nyilvános tól-ig bérsávok vannak.
Jogilag nem lehet ebből hátrányod.
Egyébként az ilyesmi (fenyegetőzés) az olyan cégeknél jellemző, ahol nincs megfelelő bérrendszer, nincs szenioritás.Azaz, lehet egy tapasztalatlanabb, többet kap, mint egy tapasztalt.
Ahogy #2 írta, ha benne van a szerződésedben, hogy nem mondhatod el, akkor szerződést szegsz, maikor elmondod.
Ha legjobbként ugyanannyit keresel, mint a legrosszabb, gondolkodj el azon, hogy
1)tényleg te vagy-e a legjobb
2)megfelelő munkahelyen dolgozol-e!
#3 Az miért baj, ha nincs senioritás? Munkabért kell fizetni, vagy korbért?
"#3 Az miért baj, ha nincs senioritás? Munkabért kell fizetni, vagy korbért?"
A senioritás nem korbért jelent.
Hanem a tapasztalatot és a szolgálati idő jutalmazását.
Vannak cégek,jellemzően a rosszabbak, ahol felveszik Pistát mondjuk havi 100 forintért, 2 év alatt felmegy neki 120-ra.2 év alatt beletanult a munkába.
Majd, felveszik Bélát 130-ért,Béla kezdő és Pista tanítja be, aki kevesebbet keres, mint ő.Na ez a senioritás hiánya, viszont ennél sokkal rosszabb szokott lenni.
Ahol meg van senioritás, az nem fordulhat elő, hogy a tapasztalatlabb Béla többet kapjon, mint a tapasztaltabb Pista.Persze,az ilyen helyeken Pista bére nem is csak inflációkövető módon növekszik,hanem nagyobb mértékben.
6/7 Nem tartom magam a legokosabbnak, de a csoportból ha valamit nem értenek , akkor általában hozzám szoktak fordulni. Legyen az akár egy alkatrész pozició ismertetetése, esetleg a gépgyártáshoz tartozó program átnézése, javítása(gépkezelés, gépbeállítás). 12 éve vagyok ennél a cégnél. az utóbbi időben, 3-4 éve olyan főnököket kaptam, akiknek a hozzáértése egyenlő a nullával, és lekezelően beszélnek az emberekkel, bunkók és még sokszor a prémiumot is ok nélkül veszik el. Én szabadszájú
vagyok velük szemben és nagyon sokszor összevesztem már velük, egyszer felajánlották 2 éve a csoportvezetői pozíciót de nem fogattam el. Mivel ki nem állhatom őket, és ezt el is mondtam nekik, hogy nem szinpatikus a viselkedésük, bunkók, és ilyen emberekkel én nem szeretnék egy asztalnál társalogni. Pozíciójukat, pont úgy szerezték ahogy az első válaszoló kifejtette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!