Mit tehet az apuka a 11 éves kisfiammal jogilag?
Aki jogilag a férjem volt a szülésem időpontjàban, ő van beírva a kisfiamnak apukának, az ő nevét is viseli automatikusan. Amikor elváltunk (érdekházasság, nem éltünk együtt), fél éves volt a fiam.
A férfi el akarta vinni hétvégente az én fiamat. Beadtam bíróságra az ügyet, kizárólagos felügyeleti jogot kaptam. A cèlom az volt, hogy a komplett apa szerepét letöröltessem. Viszont ő azt hazudta ott, hogy ő a biológiai apa. A bíró meg nem tudta, kinek hidjen.
Külföldön elek fiammal azota, kizárólagos felügyeleti joggal, gyámügyi engedellyel, nem volt emiatt időm akkor DNS vizsgálatot csináltatni, hogy leradirozzák a volt erdek férjemet a kisfiam életéből.
Most 11 éves, itt külföldön jár iskolába 1. osztály óta, ex férjem nevét viseli fiam, amikor 5 éves volt összetalálkoztam az utcan ex férjemmel és aposommal egy magyarországi utamon veletlen, velem volt a kisfiú. Elkezdte mondani apósom, hogy nem vihettem volna ki kulfoldre a kicsit, és, hogy mekkora szemét vagyok. Ennek 6 éve.
Soha nem fizetett gyerektartást ex ferjem, nincs is megállapítva, hogy kéne.
Mit tud tenni? Tudom, hogy 6 éve el van tűnve de bennem még is ott a kétség, hogy jogilag tud-e ártani? Fiam nem ismeri őt.
Külföldre tényleg nem viheted a törvényes apa belegyezése nélkül. Véglegesen meg különösen nem.
A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a különélő szülőnek is van beleszólása.
Ha ebből kizárod az apát, az neked - jogilag - nagyon nem jó pont.
Pert indíthat akár a gyermekelhelyezés megváltoztatására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!