Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Fizetési meghagyás azért mert...

Fizetési meghagyás azért mert valaki meggondolta magát hogy a korábban nekem ajándékozott pénzt (anyagi támogatást) 2 év után mégis követeli?

Figyelt kérdés
egy családtagom anyagi támogatást adott nekem, amikor szűkös helyzetbe kerültem (nem life changing moneyt kaptam, de akkor pont annyira volt szükségem amit kaptam) Feltétel nélkül adta, még egy korábbi emailt is találtam amiben leírja hogy a pénz ajándék. Ráadásul a pénzt eredetileg nem is kértem, önként ajánlotta fel. A viszonyunk azóta megromlott (nem az anyagi támogatás miatt, ettől független családi konfliktus alakult ki) és most (2 év elteltével) eszébe jutott hogy követeli rajtam a pénzt, bírósági fizetési meghagyást akar hagyni. Ezt így megteheti? Nem fogom elfogadni, bírósági per esetén ha felmutatom az emailt, hogy márpedig ezt ő ajándéknak szánta, lehet perdöntő?

2021. nov. 21. 20:54
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Mekkora az az összeg?
2021. nov. 21. 21:04
 2/6 A kérdező kommentje:
500ezer
2021. nov. 21. 21:06
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Azért már érdemes ügyvéddel konzultálni, ugyanis az ajándék 10 éven belül visszakövetelhető
2021. nov. 21. 21:13
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező

Ha be tudja bizonyítani hogy érdemtelenné váltál a korábbi ajándékra, akkor visszakérheti. Ahogy 1-es is írta.

2021. nov. 21. 22:28
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem is értem miért nem adod vissza?
2021. nov. 22. 02:26
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Illene visszaadni, de valószínűleg nem tudja jogilag visszakövetelni.

Ez az egyetlen lehetősége, ha netán fennáll:

"Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor."

Erre azt a példát szokták hozni, hogy pl. lagzira adták a pénzt, de a lagzi nem történt meg.

(Szerződés az lehet szóbeli, vagy akár csak ráutaló magatartással megkötött.)

Ezen kívül még visszakövetelhetné, ha a megélhetése miatt lenne szüksége rá, meg ha súlyos jogsértést követtél el ellene. Semmi más jogcímen nem.

Ptk. 6:237. § szól erről.

2021. nov. 22. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!