Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mindenképp testvéreimmel...

Mindenképp testvéreimmel örököljük apánk adósságát?

Figyelt kérdés

Szüleink 15 éve elváltak, apánk lelépett, gyerektartást minimálisan (éppen csak hogy ne kerüljön bajba miatta), lakáshitelt egyátalán nem fizetett. Anyukám azóta férjhez ment, elköltöztek, a közös házat -amire egyedül fizette a hitelt-rég próbálja eladni, de apánk folyamatosan keresztbe tesz, valószínűleg be akar költözni. Ez alatt a 15 év alatt ráterheltek 20M-t neki köszönhetően, a ház lassacskán árverésre kerül, úgyhogy nem is értem, mire számít. Eddig kétszer majdnem aláírta a papírokat, hogy beleegyezik az eladásba, aztán mindig visszamondta. A 2. ügyvédje hagyja ott, mert "nem tud vele mit kezdeni". Egyszerűen nem fogja fel, hogy ő is sokkal jobban járna, ha el lenne adva.

Érdekelne egyrészt, hogy anyukám meg tudja-e akadályozni (jogilag), hogy apánk beköltözzön? Nem kevés pénzt és energiát fektettek a felújítására, apánk ziher hazavágná, csak hogy ne tudják eladni. Nekem annyi jutott eszembe, hogy mivel a közművek anyukám nevén vannak, mást nem azokat elzárathatja.

Másrészt, ha apánkkal esetleg történik valami, akkor a tartozását mindenképpen örököljük majd? Húgaimnak még nincs önálló keresete de nagykorúak, mi a férjemmel és a három gyerekünkkel most készülünk házat venni. Egyikünknek sincs ennyi pénze, és semmi hangulatunk olyan után milliókat fizetni, aki konkrétan le sem sz*rt minket 15 éve.

Köszi a véleményeket.

2021. nov. 12. 09:12
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az örökséget el is lehet utasítani.

Ekkor MINDEN vagyon, ami az örökség tárgyát képezi az államra SZÁLL. Az esetleges elutasítás vonatkozik MINDEN, az örökség tárgyát képező, de eddig NEM LETÁRGYALT vagyonra is (adósságot beleértve). Tehát ha utólag valahonnan előkerülne egy pl. tehermentes kastély, ami nem volt lehagyatékolva, az is az államra szállna.

Bővebbet megtudsz jogásztól, aki rokon, ismerőse a családnak vagy barátnőknek, barátoknak (de lehet, hogy kérne valami jutalmat a tanácsért).

2021. nov. 12. 10:20
 2/4 A kérdező kommentje:
Hát attól nem félek, hogy kastély kerülne elő... 😅 Köszönöm, picit megnyugodtam!
2021. nov. 12. 11:01
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Én inkább csak példaképp említettem a kastélyt. Ha lemondotok az örökségről, akkor a tartozás is az államra száll.

Még ha végrendelkezik is az örökhagyó (pl. a javatokra), ebben az esetben is elutasíthatjátok az örökséget. Ezzel a kedvezményezett (örökös) mindenről de mindenről lemond. Tehát arról is, ami netán évek múlva bukkan elő lehagyatékolatlan örökségként, bele értve az esetleges terhet is. Ilyennel is találkoztam már, hogy évek hosszú során bukkant elő egy ilyen örökség, de ott nem volt eleve elutasítva az örökség, tehát ezt az újabban előkerültet is megörökölték.

2021. nov. 12. 11:09
 4/4 A kérdező kommentje:
Persze, értem, én sem szó szerint gondoltam kastélyra. Köszönöm!
2021. nov. 14. 16:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!