Ha behivattak szemtanukent, muszaj megjelennem?
3-4 eve dolgoztam egy kisebb uzletben teljesen egyedul kiszolgaltam, kasszaztam is. Mikor tobben voltak bent lehetetlen volt egyszerre mindenkire figyelni, amit ciganyok ki is hasznaltak. Elkaptam az asszonyt amit lop, az utolso dolgot vissza adta a tobbivel elszaladtak.
Szoltam a fonoknek, utana voltunk rendorsegen jelentest tenni es ennyi volt.
Most eltelt kb 3 ev es kaptam idezest, amiben az all, decemberben szemtanukent bekell mennem a targyalasra.
En nagyon megijedtem, nem akarok sehova menni, azota alig emlekszem es nem szeretnek oda kiallni, plusz a tobbi cigany ele hogy lassanak amint ellenuk valluk.
Ki lehet ezt kerulni valahogy? Teljesen ra vagyok stresszelve, semmi kozom mar az egeszhez, banom a napot is amikor oda mentem dolgozni.
"nem szeretnek oda kiallni, plusz a tobbi cigany ele hogy lassanak amint ellenuk valluk."
Még jó hogy egy tanú kihallgatása nem így működik...
Azt olvastam, hogy oda kell majd allnom, eskudjek stb es a tobbiek is bent lehetnek.
Szomszedos orszagban elek,tehat nem Magyarorszagon, s nem is beszelem ennyire jol az itteni nyelvet. Tehat semmikepp sem szeretnek menni :((
Engem anno a bíróságra idéztek be egy olyan ügyben, amiről fingom nem volt. Írtam egy levelet amiben megfogalmaztam, hogy annál többet amit a levélben leírtam nem tudok mondani, ezért legyenek szívesek eltekinteni a meghallgatásomtól. Te még beleírhatod, hogy külföldön élsz.
Nekem a bíróság válaszolt kb egy okét és elfelejtettük az ügyet. Egy pitiáner bolti lopás el sem jut idáig, szóval nem kell parázni, írj nekik egy levelet, add fel ajánlottan és meglátod mit válaszolnak.
Igen, ha csak nem tudsz rendkívüli okot megnevezni.
"Amennyiben rendkívüli ok miatt nem tud megjelenni, azt:
- előzetesen,
- írásban,
- az ok megjelölésével (igazolásával),
- az idézésben található ügyszám
feltüntetésével kell bejelentenie a bírósághoz."
forrás: [link]
A legjobb rendkívüli ok az, hogy tudomásod van arról, hogy Magyarországon tombol a koronavírus járvány, nem tudsz autóval jönni, életedet meg nem akarod veszélyeztetni azzal veszélyeztetni, hogy sok-sok órát utazol vonaton és egyéb tömegközlekedési eszközökön, ahol minden szakértő szerint a legnagyobb az esély a megfertőződésre. Külön kockázat pl., ha nem vagy oltva, nem rég kaptál oltást, simán csak szerinted betegséget könnyeben elkapó alkat vagy.
Utazás, szállás költéségét térítik, de munkából kiesett időt csak nevetségesen (óránként 427,5 Ft-ot), elveszttetegetett szabadidőt sehogy.
H
Ha a világ másik feléről is idézhető még külföldi állampolgár is.
"14/2008. (VI. 27.) IRM rendelet
a tanúk költségtérítéséről
3. § (1) Légijármű használatával felmerült költség csak akkor téríthető meg, ha a tanút külföldről idézték a kihallgatásra. Légijármű igénybevételekor a turistaosztályú jegy illetékekkel számított összegét lehet megtéríteni."
A kérdező egyik lehetősége, hogy utolsó pillanatban rendkívüli okot nevez meg. Pl. lehet hogy náluk is adnak "fáj a torkom" telefonhívásra orvosi igazolást.
Illetve még indítványhatja, hogy telekommunikációs eszközön keresztül tehessen tanúvallomást, de már ez is túlbonyolítás...
Be.
A telekommunikációs eszköz használatának elrendelése
121. § (1) A bíróság, az ügyészség vagy a nyomozó hatóság hivatalból vagy az eljárási cselekményen jelenlétre kötelezett vagy jogosult személy által előterjesztett indítványra rendelheti el a telekommunikációs eszköz használatát.
(2) Nincs helye jogorvoslatnak a telekommunikációs eszköz használata iránti indítvány elutasítása, valamint ha e törvény kivételt nem tesz, használatának elrendelése ellen.
(3) * A bíróság, az ügyészség és a nyomozó hatóság az indítványra történő elrendelés esetén haladéktalanul, egyébként az idézéssel, az értesítéssel egyidejűleg közli a telekommunikációs eszköz használatát elrendelő döntését.
122. § (1) Ha a telekommunikációs eszköz használatának technikai feltételei fennállnak, az ügyészség és a nyomozó hatóság a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel nem mellőzheti a telekommunikációs eszköz használatát
a) a különleges bánásmódot igénylő sértett jelenlétét igénylő eljárási cselekmény esetén,
b) a fogva lévő, személyi védelem alatt álló vagy Védelmi Programban részt vevő tanú vagy terhelt jelenlétét igénylő eljárási cselekmény esetén.
(2) A telekommunikációs eszköz használatának elrendelése mellőzhető, ha
a) a telekommunikációs eszköz használatával elérni kívánt cél más módon is biztosítható,
b) a sértett, a tanú, vagy a terhelt személyes megjelenése az eljárási cselekmény jellege, vagy annak eredményes elvégzése érdekében nélkülözhetetlen.
(3) Ha a telekommunikációs eszköz használatának technikai feltételei fennállnak, a bíróság csak különösen indokolt esetben mellőzheti a telekommunikációs eszköz használatát
..."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!