Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ebbol lehet bajom? Mire...

Ebbol lehet bajom? Mire szamithatok?

Figyelt kérdés

Magyarorszagon elek es dolgozom. Karpataljarol szarmazom, itt elnek a szuleim, ket hetente ki szoktam latogatni, ilyenkor szoktam itt vasarolni magamnak dolgokat a munkavegzeshez. Olcsobb es a vamos azt mondta, ilyen kis mennyiseget vihetek nyugodtan nem foglalkoznak vele. Juliusban megkert a kolleganom, hogy hozzak neki is. Gondoltam a jo kapcsolat erdekeben nem mondok nemet, bolti ar alatt adtam neki, keves haszonnal. Azota kethetente neki is hoztam. Furcsa volt, hogy mindig atutalassal fizetett.

Most mivel megtudta, hogy en 500 forinttal dragabban adtam neki, mint ahogy vettem, bejeltett a NAV-nal, hogy nem adtam szamlat (mondjuk szerintem erre keszult, azert atutalassal fizette ki mindig, noha szemelyesen is talalkozunk allandoan). Mire szamithatok? Fizetett osszesen 368.754 ft-ot a honapok alatt utalassal, az edesanyam szamlajara (ot tamogattam ebbol, o is vette meg az eszkozoket, azt akartam hogy a kis haszon is legyen az ove, mert atszamitva 25 ezer ft a nyugdija - magyar lakcime nincs, csak bankszamlaja), ebbol haszon csak 72000 forint korul volt, de ugye ez utobbit bizonyitani nem igazan tudom. Bocsanat az ekezetek hianya miatt.

2021. okt. 28. 13:52
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha kereskedtél vele akkor lehet belőle bajod igen.
2021. okt. 28. 14:18
 2/10 A kérdező kommentje:
És konkrétan mi?
2021. okt. 28. 14:20
 3/10 anonim ***** válasza:
79%

Nem lehet ebből semmi bajod.

Szja. tv. (3) bekezdésének b) pontja szerint:

"nem kell bevallani azt a bevételt, amely ingó vagyontárgy átruházásából származik, és az éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az abból megállapított összes jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot".

[link]

2021. okt. 28. 15:58
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Szép kis kolléganőd van.
2021. okt. 28. 16:01
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

3as, az erre nem vonatkozik, mivel uzletszeruen csinalta plusz azert sem mert ez nem azoknak ad mentesseget akik ujonnan vesznek valamit hogy aztan azt profittal eladjak.

Ez azoknak ad mentesseget, akik hasznalt dolgot adnak el, pl tvt, babakocsit, butort..

Egy nem unios orszagban vett ÚJ dolog, amit aztan athoztak a hataron es profittal eladtak az koltsegvetesi csalas ha nincs utana fizetve ami kell.

2021. okt. 29. 07:35
 6/10 anonim ***** válasza:
Így van ahogy az 5-ös írja.
2021. okt. 29. 10:38
 7/10 anonim ***** válasza:

Nincs egy jogszabályban sem rendelkezés arról, hogy sima magánszemélyként vételárnál drágábban nem adhatom el új ingó vagyontárgyaimat.

Persze ha ezt üzletszerűen tenném, akkor kellene hozzá adószám, ha rendszeresen is, akkor meg természetes személy ezt csak egyéni vállalkozóként teheti meg (mindkét esetben már kell számlát adnia).

Azért Szja. tv. 11. § (3) bekezdés határain belüli seftelés (évi 600 ezer forintnál kevesebb értékű az áru, 200 ezer forintnál kevesebb az értékesítéséből származó jövedelem) még nem üzletszerű, amit egyébként jogszabály taxatívan nem is határoz meg.

Valóban 3. országból vámmentesen, adómentesen csak "kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára vagy ajándékozás céljára szánt" árucikkek hozhatók be. Tényleg jog betűi szerint költségvetési csalás tényállásba illeszkedő cselekmény az ilyen áruk továbbértékesítése. De a magyar állam nem fog ilyen miatt szegény kárpátaljai magyarokat vegzálni, ha alkalmanként csak annyit hoznak be "magáncélra" ami még törvényes (300 EUR).

2021. okt. 29. 12:49
 8/10 anonim ***** válasza:

En sem mondtam hogy elitelik koltsegvetesi csalasert. Csak azt amit te, kevesbe pontosan fogalmazva.

Mondjuk arra ha bizonyithatoan rendszeres az adasvetel, illetve le is irja a kerdezo hogy a velt/szerzett profitot anyukajanak adta, tehat e celbol adta dragabban, kimeriti az uzletszeruseget.

2021. okt. 29. 13:14
 9/10 anonim válasza:

De amúgy mi van ha valaki teszem azt 1 millió forintra eladott dolgokat, akkor mire számíthat? Egyből letöltendő? Vagy pénzbírság?

Mert én is néztem a jogszabályt, ott azt írja 500 ezer ft-tól 5 millióig 1-3 év börtön. Azert ha így van kicsit erősnek érzem, főleg az erőszakos bűncselekményekhez képest.

2021. nov. 8. 23:50
 10/10 anonim ***** válasza:

Méltányolható okbol csinalta, vagyis anyjanak segitett vele, elso buncselekmeny velhetoen, nem is olyan kiugroan nagy osszeg. Kizart a letöltendő buntetes.

Be kell fizetni az elmaradt kozterheket, es esetleg felfuggesztett börtönbüntetés.

2021. nov. 9. 08:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!