Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Útbaigazítást kérnék (szja)?

Útbaigazítást kérnék (szja)?

Figyelt kérdés

Nem nagyon értek hozzá, de több kerdésem is lenne.

- Ha én 2021-ben fél évig kaptam még családi pótlékot, attól még az egész éves adómat visszakapom? Nem időarányosan utalják vissza?

- Hogyan kell kiszámolni, hogy mennyi jár? Bruttónak a 15%-a?

- Tanárként kell valami nyilatkozatot postáznom/ barmit inteznem, hogy kapjam ezt a visszateritest?

Lehet, hogy ezek mind le vannak írva, de annyira csavaros az egész, hogy inkább megkérdezem itt, hátha van valaki hozzáértő.

2021. okt. 24. 10:24
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Meg fog jelenni külön rendeletben hogy kire mi érvényes. Ha jól értettem nincs időarányosítás, kifizetik a teljeset - de ez lehet nem így van.

Ha te kaptál családi pótlékot akkor nem kell csinálnod semmit. Ha elvált szülőként nem tőled vonták volna a családi pótlékot akkor kellene most még tenni valamit - pl. akinél még lehetséges, az utolsó hónapra megosztani a két szülő között a jogosultságot és akkor az elvált szülőnek is jár a visszatérítés. Mivel a szakértő javasolta egy riportban hogy erre az utolsó hónapra is megéri megcsinálni, ebből következtetek arra, hogy nem lesz időarányosítás hanem mindenkinek visszaadják a teljes évit.

A bruttó béred 15%-a az SZJA és az jár vissza 2021-ből. Azonban ha kaptál már belőle adókedvezményt valamiért akkor azt is le kell venni belőle. Pl. havi 10000Ft családi adókedvezmény vagy első házasság, egy betegség miatt, akkor azt az SZJA-tnem kaphatod vissza mert nem is vonták l tőled. A bérjegyzékeden a havonta tőled levont SZJA-t fogják egy összegben visszaadni. Ha ez a bruttó béred 15%-a, akkor annyit, ha kevesebb, akkor kevesebbet. De van egy maximum, azt hiszem az átlagbér duplája, de ez tanárként nem érint téged szerintem.

Aki jogosult a családi pótlékra vagy aki házaspárként gyereket nevel azoknak nem kell tenni semmit. De a kérdésed most engem is elgondolkodtatott, hogy ha nem én kapom a családi pótlékot hanem a férjem akkor nekem kell-e tennem valamit. Elméletileg nem kellene, de most elbizonytalanodtam. Neked tuti nem kell tenni semmit - nekem meg majd meg kell kérdeznem a munkahelyemen. :)

2021. okt. 24. 10:59
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!!😊❤️
2021. okt. 24. 12:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!