Útbaigazítást kérnék (szja)?
Nem nagyon értek hozzá, de több kerdésem is lenne.
- Ha én 2021-ben fél évig kaptam még családi pótlékot, attól még az egész éves adómat visszakapom? Nem időarányosan utalják vissza?
- Hogyan kell kiszámolni, hogy mennyi jár? Bruttónak a 15%-a?
- Tanárként kell valami nyilatkozatot postáznom/ barmit inteznem, hogy kapjam ezt a visszateritest?
Lehet, hogy ezek mind le vannak írva, de annyira csavaros az egész, hogy inkább megkérdezem itt, hátha van valaki hozzáértő.

Meg fog jelenni külön rendeletben hogy kire mi érvényes. Ha jól értettem nincs időarányosítás, kifizetik a teljeset - de ez lehet nem így van.
Ha te kaptál családi pótlékot akkor nem kell csinálnod semmit. Ha elvált szülőként nem tőled vonták volna a családi pótlékot akkor kellene most még tenni valamit - pl. akinél még lehetséges, az utolsó hónapra megosztani a két szülő között a jogosultságot és akkor az elvált szülőnek is jár a visszatérítés. Mivel a szakértő javasolta egy riportban hogy erre az utolsó hónapra is megéri megcsinálni, ebből következtetek arra, hogy nem lesz időarányosítás hanem mindenkinek visszaadják a teljes évit.
A bruttó béred 15%-a az SZJA és az jár vissza 2021-ből. Azonban ha kaptál már belőle adókedvezményt valamiért akkor azt is le kell venni belőle. Pl. havi 10000Ft családi adókedvezmény vagy első házasság, egy betegség miatt, akkor azt az SZJA-tnem kaphatod vissza mert nem is vonták l tőled. A bérjegyzékeden a havonta tőled levont SZJA-t fogják egy összegben visszaadni. Ha ez a bruttó béred 15%-a, akkor annyit, ha kevesebb, akkor kevesebbet. De van egy maximum, azt hiszem az átlagbér duplája, de ez tanárként nem érint téged szerintem.
Aki jogosult a családi pótlékra vagy aki házaspárként gyereket nevel azoknak nem kell tenni semmit. De a kérdésed most engem is elgondolkodtatott, hogy ha nem én kapom a családi pótlékot hanem a férjem akkor nekem kell-e tennem valamit. Elméletileg nem kellene, de most elbizonytalanodtam. Neked tuti nem kell tenni semmit - nekem meg majd meg kell kérdeznem a munkahelyemen. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!