Mit tehet ilyen esetben az ozvegyen maradt szulo?
Egy csaladi hazban eltek a szulok akik fele . fele aranyban tulajdonosok. Sajnos az egyik fel elhunyt.
A szuloknek van 3 gyermek akik mindharman mar sajat csaladot alapitottak, es sajat otthonuk van.
Az ozvegyen maradt szemely aki egyedul el a sajat hazaban, beengedhet barkit is akar 1.2 honapra ideiglenesen oda lakni?
Már nincs haszonélvezeti jog. A férj utàn egy gyereknyi részt örököl a feleség. Vagyis jelen esetben 1/8 házrészt örökölnek, az özvegy 5/8 részben lesz tulajdonos.
Egyet kell megjegyezni: a gyerekeknek akkor se lesz
több beleszólásuk, ha a kérdező testvérét nem lehet kitenni, lelakja a házat, és rezsitartozást halmoz fel. Érdemes átgondolni, hogy miért nem akarják, hogy odaköltözzön a rokon.
Tulajdona van benne, azt visz oda, akik akar.
Mondjuk azt nem tudom, hogy bejelenteni a vendéget állandó vagy ideiglenes lakóként megy-e, elég-e ehhez 1 tulaj hozzájárulása, vagy pedig az össze tulajnak alá kell írnia???? Aki ezt tudja, írja már meg!
Amúgy gondolom, tényleg az a "jó kis család"...
Feltételezem a 3 gyerek el akarná adni a részét??? Ha az anyukájuk nem tudja megvenni (kifizetni a részüket), akkor ez nem szép tőlük....
Közös tulajdon megszüntetésére indíthatnak ellene pert azt hiszem.
Házastárs öröklése leszármazó mellett
Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti
– a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
– egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.
Az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon a házastárs által megörökölt haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető a leszármazók részéről.
Egyébként gondolom az a ház, amiről itt szó van azt anno az anya és az apa fizette. Értem én, hogy jelen esetben leágazó örökösök öröklik egy részét, mert ez a törvény. De azért ilyenkor belegondolnak a "gyerekek", hogy nem ők dolgoztak meg azért az ingatlanért, mégis nyújtják a markukat, hogy kéne a részük...
Szerintem normális/szerető családban ez nem fordul sűrűn elő mondjuk. Ne engedd, hogy beleszóljanak az életedbe, ugyanúgy semmi közük hozzá. Te se szólsz gondolom bele, hogy ők kiket látnak vendégül. Pedig ugye akkor itt jöhetne az a sablonszöveg, hogy miattad is tartanak ott, ahol, hiszen te tanítattad, segítetted őket a felnőtté válásig. Persze zárójelben azért megjegyzem, hogy ez a szülő dolga szerintem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!