Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy kaphat egy tipikus...

Hogy kaphat egy tipikus seggfej ennyire enyhe büntetést?

Figyelt kérdés

[link]

Röviden: Egy tipikus seggfej okozott halálos balesetet. Télen, éjszaka, lejárt műszakis BMW-vel 80-al ment egy olyan úton, ahol köztudottan 60-al volt érdemes menni még nyári nappal is. Emellett piásan vezetett jogsi nélkül, amit korábban ittas vezetés miatt vettek el tőle. Ő megúszta, a vétlen autós meghalt. És akkor most, 3 év múlva kap 4 év börtönt, meg 5 év vezetéstől eltiltást. Nevetséges!

Az ilyen ember nem való sem a közútra, sem a társadalomba, mert egyértelműen képtelen betartani az alapvető normákat. Én legalább 10-15 évre rács mögé küldtem volna és örökre elvettem volna a jogsit tőle.

2021. szept. 26. 18:48
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Mar annyi hasonlo kerdesre valaszoltam.

Alapelv hogy a buncselekmenyt vagy gondatlansagbol vagy szandekosan kovetik el. Pontosan definialja a btk mi a szandekossag es a gondatlansag. Wikipedian olvasd el, nem masolom be. Ez jogilag gondatlansag. Teljesen mindegy a korulmeny, hogy ivott e, volt jogsija vagy nem, atlepte-e a sebesseget vagy nem. Ha nem bizonyithato hogy azert vezetett es ult volan moge, mert azt AKARTA hogy valakit megoljon ugy hogy a kocsijat vezeti akkor ez halalos kozuti baleset okozasa buncselekmeny. Erre meg van a buntetesi tetel, wikipedian szinten megtalalod.

Buntetojogilag a 4ev teljesen korrekt, moralisan nyilvan nem.

Ismetlem, azert nem emberoles a vad mert nem emberoles volt a celja vezeteskor, hanem konnyelmuen bizott abban hogy a kozuti vezetes szabalyait nem betartva se okoz balesetet.

2021. szept. 27. 13:54
 12/14 A kérdező kommentje:

#11: Értem, hogy jogilag rendben van az eset, de én a morális oldalára gondolok, hogy elve hogyhogy ilyen kevés az adható büntetés.

Az oké, hogy nem szándékos bűncselekmény, hanem gondatlanság, abból viszont a súlyosabb eset, a tudatos gondatlanság:

"Az elkövető előre látja magatartása következményeinek a lehetőségét, de könnyelműen bízik azok elmaradásában."

2021. szept. 27. 14:25
 13/14 anonim ***** válasza:

A lehetoseget latja. De ez onmagaban semmit nem jelent. Ezt maximum a biro ertekeli magában sulyosbito korulmenynek . Nincs kulonbseg a ketfele gondatlansag kozott buntetojogilag.

Az hogy moralisan a btk melyik resze nem elfogadhato szamodra az a te dolgod. Ha nem tetszik keresd meg az ogy kepviselod es kezdemenyezd hogy adjon be modositasi inditvanyt..

De azt ne felejtsd, te is okozhatsz balesetet, amiben barki meghalhat es akkor a sulyosabb buntetesi tetelnek nezel majd elebe. Nem kell ahhoz ittasnak, drogosnak lenni vagy epp kreszt serteni hogy a te hibadbol meghaljon valaki.

2021. szept. 28. 07:09
 14/14 A kérdező kommentje:

"Nem kell ahhoz ittasnak, drogosnak lenni vagy epp kreszt serteni hogy a te hibadbol meghaljon valaki."

Igen, ebben egyetértek. Ellenben én igyekszem ennek az esélyét minimálisra csökkenteni: betartom a sebességhatárokat, óvatosan vezetek és nem ülök kocsiba ha ittam, de még akkor se ha fáradt vagyok.

2021. szept. 28. 07:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!