Nagynéném lakbért követel tőlem cserébe azért, hogy elhunyt nagyapám házában lakhatok, hónapokkal a hagyatéki tárgyalás előtt. Édesanyám meghalt, így fele-fele arányban lettem vele örökös. Mennyire nevezhető korrektnek nagynéném hozzáállása?
He? Ketten örököltétek, de te csak te használod? Akkor az övé is, joga van hasznot látni belőle.
Esetleg fizesd ki az ő részét.
#21: Csak ez így éppen ellentétes a magyar jogszabállyal. Joga van használni az ingatlant, és nem kérhető tőle lakbér!
Más lenne, ha megosztott tulajdon lenne.
#21, esetleg - jogszabály ide vagy oda -, beköltözik a c. típusú pasijával, és megoldotta. Ha érted, mire gondolok..
Vagy indít egy közös "tulajdon megszüntetése" pert, és azzal is "megoldotta"
Jobb lenne megegyezni.
"Ugyanis bármelyik fél beköltözött, nem kérhető tőle lakbér"
Dehogynem. Kérheti, hogy az unokahúg csak a lakás felét használja, illetve kérheti a lakás felére a használati díjat. Senki sem köteles a tulajdonát más használatára átengedni (kivéve ha haszonélvezettel terhelt, de ez itt nem áll fenn).
Szerintem adjátok el és felezzétek meg a pénzt vagy fizesse ki egyikőtök a másikat, mert ez így csak rosszabb lesz.
Aki azt mondja, hogy fizesse a kérdező a bérleti díjat, akkor ha ő felújítja a házat, és a nagynéni nem tesz bele semmit csak a markát tartja akkor mi a helyzet?
#25: Ez nem így van, ez tévhit!
Akkor kérhet csak lakbért, ha megosztják az ingatlant, és ezt hivatalos dokumentumban rögzítik. Akkor amennyiben a másik fél részét használja, akkor köteles használati díjat fizetni. De itt ahogy már írtam (#20;22), osztatlan tulajdonról van szó:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!