Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez miert van igy?

Ez miert van igy?

Figyelt kérdés
Hogy valamennyi jog korlatozasa csak torvenyben lehetseges es alacsonyabb rendu jogszabalyban (pl. rendelet, stb.) nem?
2021. szept. 21. 14:19
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert a jogrend hierachikus.

A legerősebb az Alkotmány (alaptörvény)

aztán törvény

rendelet

A rendelet nem mondhat ellent a törvénynek, és a törvény nem lehet alkotmányellenes.

Az emberek jogát törvényben határozzák meg, így azt nem lehet alacsonyabb szinten korlátozni, csak szabályozni.

2021. szept. 21. 14:57
 2/6 anonim ***** válasza:
Már maga a kérdés is téves. Természetesen nem csak törvény, hanem kormányrendelet, illetve bármilyen más jogszabály is korlátozhat jogot. Mondok egy egyszerű példát: a KRESZ (KPM-BM együttes rendelet) jogot biztosít az gépjárművezetőnek, hogy ahol tábla nem tiltja, ott parkolhasson az autójával. Ugyanakkor az önkormányzat önkormányzati rendelettel (alacsonyabb szintő jogszabály) korlátozza a KRESZ szerinti parkolási jogot azzal, hogy parkolási díj megfizetéséhez köti azt.
2021. szept. 22. 14:48
 3/6 A kérdező kommentje:
2, azt irtam, hogy valamennyi jogot, tehat nem mindegyikre ertem. Az alapjogokat pl. csak torvennyel lehet modositani, rendeletekkel nem.
2021. szept. 22. 15:20
 4/6 A kérdező kommentje:
De azert koszi mindkettotoknek!
2021. szept. 22. 15:21
 5/6 anonim ***** válasza:

Nagyon szívesen! Ugyanakkor felhívom a figyelmedet, hogy a "valamennyi" kifejezés éppenhogy azt jelenti magyarul, hogy "mindegyik", ezek szinonímák. Ha a "nem mindegyik" jelentéstartalmat szeretted volna kifejezni, akkor helyesebb lett volna a "némelyik" szót használni.

Egyébként alapjogról a kérdésben szó sem volt, ezt utólag fűzted hozzá. Csak kíváncsiságból, tudsz mondani példát alapjogot módosító (!) törvényre?

2021. szept. 23. 07:52
 6/6 A kérdező kommentje:

Koszi, igazad van, ezt rosszul tudtam!:)

Mivel nem az alapjog volt a kerdesem lenyege, ezert nem irtam bele. Az alapjogot csak egy peldanak irtam, mert azt csak torvennyel lehet modositani, rendeletekkel nem.

2021. szept. 24. 14:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!