Én ezt nem értem! Miért van az indexben egy cikk arról, hogy tilos minikamerás tollat venni?
A kérdéses cikk: Http://index.hu/bulvar/2010/08/31/megszuntettek_az_eljarast_a_kameras_toll_ugyeben/
Ezek szerint ez az oldal is "haditechnikai cikkeket" árul? [link]
""""a cikkben le is van írva, hogy a rejtett felvétel készítése a gond, hogy eleve erre készült. azt ne mondja nekem senki, hogy azért vesz kamerás tollat, hogy a kislánya szülinapján filmezzen vele...""""
Hát szerény jogi ismereteim alapján te nyugodtan készíthetsz közterületen felvételt arról akiről és amiről csak akarsz, a jogi szabályozás és engedélyhez kötés ott van, ha ezt a felvételt nyilvánosságra akarod hozni. De addig semmi.
Másrészt miért ne mondhatná azt, hogy a kislánya szülinapján akar filmezni vele? És abban mi tiltandó van??
Nagyon idióta egy jogszabály ez, feltéve, hogy így van ,mert erősen kétlem. Ez ugyan az, mint volt egyszer egy cikk arról, hogy "Szabad-e nudista strandon fényképezni?", és ha jól emlékszem, jogász megválaszolta, hogy fényképezni szabad ugyan, csak felhasználni, és nyilvánosságra hozni nem szabad semmilyen formában, de még havernak mutatni se!
Valami hasonló a párhuzam.
"Hát szerény jogi ismereteim alapján te nyugodtan készíthetsz közterületen felvételt arról akiről és amiről csak akarsz, a jogi szabályozás és engedélyhez kötés ott van, ha ezt a felvételt nyilvánosságra akarod hozni."
nem teljesen.
a szabály úgy szó, hogy közterületeET fényképezhetsz szabadon. a közterületen vannak autók, emberek, így azok is rákerülhetnek a fényképre minden további nélkül. ezt a képet terjesztheted minden további nélkül. ha azonban a képnek nem a közterület az alapvető témája (hanem mondjuk a hajléktalan bácsi, vagy a tilosban parkoló autó), akkor maga a kép elkészítése is személyiségi jogokat sért. csakúgy, mint az, ha te egy közterületen készült képből kivágsz egy részletet, aminek már nem a közterület a témája.
08:29
köszi, és erre tudsz nekem esetleg jogszabályi hivatkozást? pontos §-t?
csak mert megint a nudista strandos fotózás jutott eszembe, és nem értem a dolgot
hát most nem keresem meg neked, egy hasonló kérdésre anno megkerestem, de egyébként a képmáshoz való jog a személyiségi jogok közé tartozik (azaz PTK és nem BTK kategória), úgyhogy ott kell keresgélni.
a jogász véleményét a nudista strandról viszont egyáltalán nem értem, mert a nudista strand ritkán közterület, hanem leginkább a közforgalom számára nyitott magánterület, ami meg amúgy teljesen más kategória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!