Mi lesz a sorsa annak, aki halálra gázol valakit?
A környékünkön történt 2 napja, egy 19 éves gyerek száguldozott, nekiment az út szélén parkoló autónak, halálra gázolta a mellette álló gyalogost, majd a szemből jövő furgonnak.
Eléggé felkavart ez az eset. Főleg, hogy ismerem is őket..
Várhatóan mi lesz a sorsa a gyereknek? Megy a börtönbe? Remélem kap egy életfogytiglant

Szomorú, hogy ilyen lazák a jogszabályok
Az ilyen közveszélyes embereket ki kène vonni a társadalomból

#12: Egyetértek! Baromi sok vezetőtől elvenném a jogsit. Egy csapásra megoldódna a dugó probléma is. A balesetek többsége a vakmerő és/vagy agresszív vezetők miatt következik be, a maradék a figyelmetlenség következménye.
Nyilván mindenki volt fiatal, én is próbálgattam magam, csináltam kézifékes fordulót, de csak nagy üres parkolóban, ahol sem magamban sem másban nem tudtam kárt okozni. Letapostam tövig a gázt, de csak nyílegyenes autópályán, gyér forgalomnál. De rég benőtt a fejem lágya, míg van, akinek sohasem.
Mikor a sávok között cikáznak, mikor 90 helyett 130-al mennek, mikor záróvonalnál, beláthatatlan kanyarban, meg bukkanónál előznek... na, ezekre kellene vadászni, aztán három ilyen eset után a kocsit is elvenni tőlük, nem csak a jogsit.
Ja, aki meg a vonat elé hajt úgy, hogy bizonyíthatóan működött a jelzőberendezés, attól örökre elvenném a jogsit és kifizettetnék vele minden kárt, ami a vasútban keletkezett.

Igen, vezetek.
Szerintem teljesen más dolog az, hogy valaki véletlenül okoz balesetet (pl kilép elé valaki), vagy hogy 120-al száguld lakott területen belül.
Nem azért okozott balesetet, mert figyelmetlen volt vagy hibát vétett.. Hanem azért, mert a szabályokat megszegve sebességhatár több mint 2x-esével(!) száguldott.

#15: Én pl. 20 éve vezetek. Egyszer elütöttem egy galambot, mert a hülye későn szállt fel az útról, illetve volt EGY balesetem a 20 év alatt, mikor is egy kis utcán elnéztem egy elsőbbségadás táblát és koccantam egy másik autóval. Szimpla anyagi káros baleset volt, mert kb 30-cal mentem.
Igen, bárkivel megeshet, hogy balesetezik. Csak nagyon nem mindegy, mik a körülmények. Ha mégy szabályosan 50-nel a városban és kilép eléd egy gyalogos szabálytalanul, ha elütöd, az baleset és felelősségre vonnak, de egyértelmű, hogy te nem hibáztál nagyot.
Ha 110-zel száguldozol 50 helyett és kisodródsz, úgy ütsz el valakit, akkor viszont magadnak kerested a bajt és megérdemled a letöltendőt. Ha valaki kiugrik eléd, azt nem szándékosan ütöd el. Gyorshajtani viszont csak szándékosan lehet, véletlenül nem! És itt most nem arról beszélek, hogy véletlenül 50 helyett 60-nal mégy, hanem mikor vagánykodásból nyomod neki. Nagyon sokan túlbecsülik a vezetési képességüket, vakmerőek és abból van a baj. Na az ilyeneket meg kell büntetni!
Tudod, hány büntetést kaptam 20 év alatt gyorshajtás miatt? Hmmm. egyet sem. Miért? Mert betartom a sebességhatárokat!

18
Mindenben igazad van, kivéve, hogy nem emberölés a bűntett (nem is gondatlanságból elkövetett emberölés), hanem halálos közúti baleset okozás. Más a jogcím, amiért sittre vágnak és más a büntetési tétel, a teljes tényállás más, mert ez egy másik bűncselekmény. Lehet róla akár vitázni, hogy ez jó-e nekünk, vagy rossz, de jelenleg a hatályos Btk. szerint és az eljárási gyakorlat szerint is ez a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!