Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi lesz a sorsa annak, aki...

Mi lesz a sorsa annak, aki halálra gázol valakit?

Figyelt kérdés

A környékünkön történt 2 napja, egy 19 éves gyerek száguldozott, nekiment az út szélén parkoló autónak, halálra gázolta a mellette álló gyalogost, majd a szemből jövő furgonnak.

Eléggé felkavart ez az eset. Főleg, hogy ismerem is őket..

Várhatóan mi lesz a sorsa a gyereknek? Megy a börtönbe? Remélem kap egy életfogytiglant

2021. szept. 16. 01:04
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Ha büntetlen előéletű akkor 1-2 év felfüggesztett, ha már volt valamilyen ügye, akkor letöltendő 2-3 év.
2021. szept. 16. 14:59
 12/22 A kérdező kommentje:

Szomorú, hogy ilyen lazák a jogszabályok

Az ilyen közveszélyes embereket ki kène vonni a társadalomból

2021. szept. 16. 15:05
 13/22 anonim ***** válasza:
72%

#12: Egyetértek! Baromi sok vezetőtől elvenném a jogsit. Egy csapásra megoldódna a dugó probléma is. A balesetek többsége a vakmerő és/vagy agresszív vezetők miatt következik be, a maradék a figyelmetlenség következménye.

Nyilván mindenki volt fiatal, én is próbálgattam magam, csináltam kézifékes fordulót, de csak nagy üres parkolóban, ahol sem magamban sem másban nem tudtam kárt okozni. Letapostam tövig a gázt, de csak nyílegyenes autópályán, gyér forgalomnál. De rég benőtt a fejem lágya, míg van, akinek sohasem.

Mikor a sávok között cikáznak, mikor 90 helyett 130-al mennek, mikor záróvonalnál, beláthatatlan kanyarban, meg bukkanónál előznek... na, ezekre kellene vadászni, aztán három ilyen eset után a kocsit is elvenni tőlük, nem csak a jogsit.

Ja, aki meg a vonat elé hajt úgy, hogy bizonyíthatóan működött a jelzőberendezés, attól örökre elvenném a jogsit és kifizettetnék vele minden kárt, ami a vasútban keletkezett.

2021. szept. 16. 15:21
 14/22 A kérdező kommentje:
Az nem baleset, hogy 120-al megy lakott területen belül, ahol 50 a sebessèghatár..
2021. szept. 16. 15:30
 15/22 anonim ***** válasza:
Kérdező, ha van jogsid és naponta vezetsz, akkor bizony még veled is megeshet, hogy elütsz valakit. Én elütöttem 1 macskát, mert féktávon belül lépett ki, ha egy ember lett volna, akkor sem tudtam volna megállni. Vezetsz te egyáltalán? Annyit gondolnál reálisnak, amennyit egy szándékos emberölésért adnak?
2021. szept. 16. 22:19
 16/22 A kérdező kommentje:

Igen, vezetek.

Szerintem teljesen más dolog az, hogy valaki véletlenül okoz balesetet (pl kilép elé valaki), vagy hogy 120-al száguld lakott területen belül.

Nem azért okozott balesetet, mert figyelmetlen volt vagy hibát vétett.. Hanem azért, mert a szabályokat megszegve sebességhatár több mint 2x-esével(!) száguldott.

2021. szept. 16. 22:31
 17/22 anonim ***** válasza:
Aki ilyen, az nem csak 1-szer gázol, a második gázolásnál le kell ülnie a felfüggesztett éveket is és a második gázolás a miatti éveket is, összesen legalább 6 évet kap, de lehet, hogy 8-at is. Ismertem egy ilyen embert.
2021. szept. 16. 22:35
 18/22 KeyserSöze válasza:
0%
15-ös valóban nem tudtál volna megállni így elütöd akár macska akár ember, de. Gondolom (mindenki gondolja), hogy állampolgári és mint a baleset egyik résztvevőjeként megállsz és hívsz segítséget vagy te magad nyújtasz elsősegélyt ha lehetséges. És van az amit a kérdező is írt, az illető közúti veszélyeztetés (BTK szerint bűncselekmény) közben gondatlanságból elkövetett emberölés (remélem ezt nem kell taglalni). Kicsit messze kell utazni de a távoli USA pár államában ezért simán “megpörkölnek” embereket itt meg 1-2 év felfüggesztett vagy 2-3 év börtön még csak nem is fegyház (a súlyosság kedvéért) igen egy kicsit lazák a törvények itt-ott.
2021. szept. 17. 01:27
 19/22 anonim ***** válasza:
31%

#15: Én pl. 20 éve vezetek. Egyszer elütöttem egy galambot, mert a hülye későn szállt fel az útról, illetve volt EGY balesetem a 20 év alatt, mikor is egy kis utcán elnéztem egy elsőbbségadás táblát és koccantam egy másik autóval. Szimpla anyagi káros baleset volt, mert kb 30-cal mentem.

Igen, bárkivel megeshet, hogy balesetezik. Csak nagyon nem mindegy, mik a körülmények. Ha mégy szabályosan 50-nel a városban és kilép eléd egy gyalogos szabálytalanul, ha elütöd, az baleset és felelősségre vonnak, de egyértelmű, hogy te nem hibáztál nagyot.

Ha 110-zel száguldozol 50 helyett és kisodródsz, úgy ütsz el valakit, akkor viszont magadnak kerested a bajt és megérdemled a letöltendőt. Ha valaki kiugrik eléd, azt nem szándékosan ütöd el. Gyorshajtani viszont csak szándékosan lehet, véletlenül nem! És itt most nem arról beszélek, hogy véletlenül 50 helyett 60-nal mégy, hanem mikor vagánykodásból nyomod neki. Nagyon sokan túlbecsülik a vezetési képességüket, vakmerőek és abból van a baj. Na az ilyeneket meg kell büntetni!

Tudod, hány büntetést kaptam 20 év alatt gyorshajtás miatt? Hmmm. egyet sem. Miért? Mert betartom a sebességhatárokat!

2021. szept. 17. 08:23
 20/22 anonim ***** válasza:

18

Mindenben igazad van, kivéve, hogy nem emberölés a bűntett (nem is gondatlanságból elkövetett emberölés), hanem halálos közúti baleset okozás. Más a jogcím, amiért sittre vágnak és más a büntetési tétel, a teljes tényállás más, mert ez egy másik bűncselekmény. Lehet róla akár vitázni, hogy ez jó-e nekünk, vagy rossz, de jelenleg a hatályos Btk. szerint és az eljárási gyakorlat szerint is ez a helyzet.

2021. szept. 17. 08:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!