Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért az apa nevét kapják a...

Miért az apa nevét kapják a gyerekek?

Figyelt kérdés

Tisztázzuk le hogy egy átlag 17 éves fiú vagyok,tehát ha valaki már készítette az ujjait a "femináci"-zásra,az most leléphet.

Az anya teherbe esik,ami hát valljuk be nagy lelki megterhelés lehet. Az anya az 1. három hónapban szokja,hogy egy emberi lény növekedik benne. Eközben az Anyuka 9 hónapon át kiszámíthatatlan időpontokban rosszul van,hányik,fáj a feje,rúgdossák belülről. Meg kell bírkóznia a szülés gondolatával. Aztán egy napon beviszik a kórházba,ahol vajúdik akár másfél napig is. Ha komplikáció lépne fel,akkor hírtelen egy műtőben találja magát,ahol éppen elevenen kiszedik egy friss vágáson a gyerekét (mert ugye császár közben nem altatnak,csak érzéstelenítenek). Aztán szoptatja,ami elvileg a végére már egészen fájdalmas procedúra is lehet.

És most kajak??? Az apa nevét kapja a gyerek? Hisz a férfiak ennek majdnem csak a pozitív részét tapasztalják meg. Ez az én olvasatomban nem éppen 21.századi gondolkodásra valló dolog.

2021. szept. 15. 08:38
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Na akkor én mondok valamit: nemrég házasodó egyik barátom felvette a felesége nevét! Na ez azért ritka még most is! Igaz, csak második vezetéknévként, de akkor is.
2021. szept. 15. 09:37
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Egy jóbarátom egy az egyben felvette a felesége vezetéknevét, több, mint 10 éve. A gyerek is így az anya nevét kapta.

A példa kedvéért:

Kovács Andrásból lett Szikszai András, miután elvette Szikszai Nikolettet. A gyerek Szikszai Bálint lett.

2021. szept. 15. 09:52
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Római jog. Ez meghatározta Európát.

"Pater familias" fogalma. Már a XII táblás törvények óta a férfi családfő nevét viszik tovább a családban.

2021. szept. 15. 10:09
 14/16 anonim ***** válasza:
17%
Én fiam is az apja nevét kapta és nem érzem igazságtalannak. Amúgy nemhogy lelki megterhelést nem jelentett, mikor kiderült, hogy terhes vagyok és egy élet indult növekedésnek bennem, hanem nagyon is boldog voltam tőle és izgatott, mert nagyon vágytam babára. Aztán rosszul sem voltam, csak növekedett a pocak, a végén egy komplikáció miatt császárral kivették. De ha természetes úton szülöm meg sem érzem úgy, hogy az a minimum, amit megérdemlek, hogy az én nevemet kapja. Nekem tökéletes az apja vezetéknevével.
2021. szept. 15. 11:36
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Ez a középkori tradíciókra vezethető vissza. Ugye a nemesi házaknál általában férfi vonalon volt az öröklődés, nagyon-nagyon ritkán fordult csak elő a női ág, többnyire akkor, ha semmilyen férfi örökös nem volt. Innen alakult, hogy a dinasztia nevét a férfiak viszik tovább. Ugye akkor a nőknek még nem sok joguk volt és általában alsóbbrentűnek tekintették őket a férfiaknál. Az idők változtak, de a tradíciónak ez a része megmaradt.
2021. szept. 15. 11:40
 16/16 anonim ***** válasza:
42%

Egy szó: Hagyomány.

A hagyományok, ha tetszik, ha nem, nem mindig racionálisak, de szerintem nem is kell annak lenniük.

2021. szept. 15. 13:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!