Miért az apa nevét kapják a gyerekek?
Tisztázzuk le hogy egy átlag 17 éves fiú vagyok,tehát ha valaki már készítette az ujjait a "femináci"-zásra,az most leléphet.
Az anya teherbe esik,ami hát valljuk be nagy lelki megterhelés lehet. Az anya az 1. három hónapban szokja,hogy egy emberi lény növekedik benne. Eközben az Anyuka 9 hónapon át kiszámíthatatlan időpontokban rosszul van,hányik,fáj a feje,rúgdossák belülről. Meg kell bírkóznia a szülés gondolatával. Aztán egy napon beviszik a kórházba,ahol vajúdik akár másfél napig is. Ha komplikáció lépne fel,akkor hírtelen egy műtőben találja magát,ahol éppen elevenen kiszedik egy friss vágáson a gyerekét (mert ugye császár közben nem altatnak,csak érzéstelenítenek). Aztán szoptatja,ami elvileg a végére már egészen fájdalmas procedúra is lehet.
És most kajak??? Az apa nevét kapja a gyerek? Hisz a férfiak ennek majdnem csak a pozitív részét tapasztalják meg. Ez az én olvasatomban nem éppen 21.századi gondolkodásra valló dolog.
Egy jóbarátom egy az egyben felvette a felesége vezetéknevét, több, mint 10 éve. A gyerek is így az anya nevét kapta.
A példa kedvéért:
Kovács Andrásból lett Szikszai András, miután elvette Szikszai Nikolettet. A gyerek Szikszai Bálint lett.
Római jog. Ez meghatározta Európát.
"Pater familias" fogalma. Már a XII táblás törvények óta a férfi családfő nevét viszik tovább a családban.
Egy szó: Hagyomány.
A hagyományok, ha tetszik, ha nem, nem mindig racionálisak, de szerintem nem is kell annak lenniük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!