Ezt behajthatják tőlem?
Biztosítónál dolgoztam üzletkötőként alapbér+jutalékot kaptam, februárban szűnt meg a munkaviszonyom munkavállalói felmondással.
Ma kaptam tőlük egy levelet postán hogy fizessek be 36.000Ft-ot mert pár ember felmondta a biztosítását egy éven belül és ezért én köteles vagyok a kapott jutalékot visszafizetni, különben kiperlik tőlem. Vélhetően ezek a szerződések már azután szűntek meg hogy kiléptem onnan, ezért csak most szólnak.
Ezt ők jogosan megtehetik velem miután megszűnt köztünk a munkaviszony februárban és akkor semmilyen követelést nem támasztottak velem szemben?

Biztos hogy nem. Eszedbe ne jusson fizetni!
36 ezer forint miatt nem perel, sokkal többe kerül az illeték, ügyvéd és perkoltseg. Ráadásul el is bukná!

Simán, a biztosítóknál ez így működik. És mivel simán nyerné a pert, a költségeit is te fizetnéd.
Amúgy ha ennyire nem voltál tisztában a jogi dolgokkal, hogy tudtál biztosítást értékesíteni?

Igen, behajthatják 3 évig visszamenőleg jogilag.
Mivel az összeg kicsi ezért, ha nem fizetsz max egy FHM-t bocsátanak ki.
Ami FONTOS, hogy vitasd a követelés jogosságát, ha FHM érkezik akkor ott is vitasd, mivel akkor perré alakul és nekik kell mindent bizonyítaniuk.
Ebben meg nem fognak bele menni mivel nem éri meg.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!