Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki fog örökölni?

Ki fog örökölni?

Figyelt kérdés

Ma közjegyző előtt nyilatkozom, hogy a gyerekemre hagyom minden vagyonomat.

Ebben a pillanatban nincs megfogant másik gyermekem.

5 év múlva mégis születik egy gyerekem, én rá 2 hétre meghalok.

Ilyen esetben a 2. gyermek örököl?

Ügyvéd szerint nem, ezzel ki lehet zárni a jövőbeli örökösöket, de nekem ez furcsa.

2021. aug. 29. 08:50
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Kötelesrész járni fog mindenképpen a másik gyereknek.
2021. aug. 29. 09:22
 2/10 anonim ***** válasza:
67%
Ez a végrendelet problémás. Ha van házastársad, neki is jár köteles rész. Ha nincs, akkor meg minek a végrendelet, amúgy is az egy szem gyereked örökölne. Tisztázd előbb, mit is akarsz pontosan.
2021. aug. 29. 09:25
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Így van, ha van házastársad, akkor kötelesrész jár neki is, nem csak az új gyereknek.

Végrendelettel sem lehet teljesen kisemmizni a törvényes örökösöket.

2021. aug. 29. 09:28
 4/10 anonim ***** válasza:
Volt rá 5 év + 9 hónap és 2 hét, hogy megváltoztasd korábbi nyilatkozatodat.
2021. aug. 29. 09:35
 5/10 anonim ***** válasza:

Kérdező, miért írsz le olyat hogy A gyereked örököl utánad mindent, mikor azt is leírhatod a közjegyző előtt, hogy a gyerekeid örökölnek utánad mindent.

Ha csak 1 gyereked lesz aki meghal, akkor az az 1 fogja örökölni, ha 6 gyereked lesz akkor meg az a 6 egyformán megosztva.

Ahogy a többiek leírták, ilyen nyilatkozattal vagy végrendelettel SEM lehet kizárni a házastársat és a gyerekeket az örökségből teljesen, tökmindegy mi van leírva, a köteles rész - vagyis az egyébként járó örökrészük harmada akkor is megilleti őket.

Ahogy előttem már javasolták, gondold át, hogy mit akarsz! Ha az a célod hogy ne egy másik rokonod örököljön utánad, akkor ennek megfelelően szövegezd meg amit aláírsz! Ha van gyereked akkor amúgy is csak a házastársad lehet még örökös - azt meg a köteles részből ezzel nem tudod kizárni. Miért akarsz ilyen nyilatkozatot aláírni?

2021. aug. 29. 10:00
 6/10 A kérdező kommentje:

Az a célom, hogy az egyszem gyerekem örököljön mindent.

Elváltam, nincs új házastársam.

Nem akarok még gyereket, de már 2x eljátszották velem, hogy kilyukasztották a gumit, vagy kamuzták, hogy szedik a gyógyszert. Minden nő aki megtudja mekkora a vagyonom, egyből teherbe akar esni.

Természetesen nekem azt mondják hogy nekik nem lehet, mert kivették a méhét/sose volt termékeny/nem akar gyereket, így megbízom bennük, majd az első elmaradt menstruáció után újonganak, hogy jön a gyerek.

Én ezt nem akarom, így biztosítani akarom a gyerek számára, hogy minden az övé lesz, így olyan megoldást keresek, amivel az ilyen szánalmas próbálkozásoknak az elejét tudom venni.

2021. aug. 29. 13:17
 7/10 A kérdező kommentje:

De akkor úgy tűnik az ügyvédem jó nagy hülyeséget mondott, így el kell ajándékoznom neki mindent még most, holtig tartó haszonélvezettel.

Csak ha bármi rosszul alakul az életemben, és mégis hozzá kéne nyúlni az ingatlanokhoz, sokkal problémásabb, ki tudja a gyerekemmel is milyen lesz a kapcsolatom 20-30 év múlva (őt is befolyásolják a nők rendesen, mint az apját, könnyű megvezetni)

2021. aug. 29. 13:19
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Mondok egy tuti biztos megoldast.

Ne szexelj. Mindnekinek szivesseget tennel. A gyerekednek, a noknek, a valaszoloknak.

2021. aug. 30. 08:42
 9/10 anonim ***** válasza:

Végrendelet megtámadható, ebben az esetben megfelelő indok, hogy a végrendelkezés időpontjához képest jelentős változás állt be, ami a végrendelkezőt jelentősen befolyásolt volna.

Egyébként méh hiánya esetén nincs méhszáj, ami a hüvelyben érezhető, ha rendesen felnyúl valaki. Kilyukasztott gumi pedig felhúzáskor szétszakad.

Ha meg nem akarsz gyereket, ott a vazektómia.

2021. aug. 30. 09:13
 10/10 A kérdező kommentje:
#9 ez is egy opció, sokat gondolkodtam rajta, de végül elvetettem az ötletet
2021. aug. 30. 10:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!