Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Valószínűleg rendkívül sok...

Valószínűleg rendkívül sok tartozást fogok örökölni a szüleimtől. Mi a teendő ilyenkor?

Figyelt kérdés

A szüleim alkoholisták, emellett nyugtatókon élnek, szinte életképtelenek, pici korom óta szinte én nevelem őket, nem fordítva. Mindig is tudtam a tartozásaikról, (az összegről fogalmam sincs, valószínűleg milliók) és idővel rádöbbentem, hogy ezt mind én fogom örökölni. Saját házunk nincs, adósságon kívül semmi hagyatékom nem lesz, semmijük sincs. Ha minden igaz, így nekem sem lehet saját házam a haláluk után, mert a bank lecsap rá, ha jól tudom. Felnőttként én szeretnék normális életet élni, de akárhogy is gondolkodom, hosszú évekig szívni fogom még a levét a körülményeknek, amikben születtem. Mit lehet tenni ilyen esetben? Nyilvánvalóan a bankok és egyéb cégek nem fogják figyelembe venni, hogy nem az én hibám, így mondhatok le mindenről, amiről csak le lehet. Hogyan lehet kifizetni ekkorra összeget, ha az ember nulláról indul, illetve ez hogyan fog működni a későbbiekben?

Köszönök előre is minden hozzáértő választ.

17/L

2021. jan. 31. 11:03
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
97%

Nem vagy köteles átvenni semmiféle örökséget. Ha a szüleid halála után felkeres a jegyző, hogy ez az örökséget, teszel egy nyilatkozatot, hogy lemondasz róla és kész, az államé marad a tartozás, nem a tiéd.

Nyugodtan lemondhatsz mindenről.

2021. jan. 31. 11:07
 2/13 anonim ***** válasza:
98%
Ha lemondasz az örökségről ,lemondasz a terozésról is. Idézem: a törvény jogot biztosít az örökösnek arra, hogy visszautasítsa az örökséget, akár hivatkozással az adósság mértékére, ebben az esetben az a további örökösökre hárul, ha pedig minden, utána következő örökös is megteszi ezt, akkor az adósság a Magyar Államra száll. Mint ahogyan akkor is az Állam a kedvezményezett, ha az elhunyt örökösök nélkül hagyja hátra vagyonát. nézd át ezt - [link]
2021. jan. 31. 11:10
 3/13 anonim ***** válasza:
95%

Csak tartozást nem lehet örökölni.

Amikor eljön az ideje, a közjegyző is el fogja mondani. A lényeg ez a mondat: " az örökös csak az általa megörökölt hagyaték (örökrésze) erejéig felel a tartozásért."

Tessék, itt olvasd el jogi oldalról:

[link]

2021. jan. 31. 11:11
 4/13 anonim ***** válasza:
96%

Tartozást, mármint CSAK tartozást NEM lehet örökölni, illetve CSAK a pozitív örökség mértékéig. Ha a tartozás több, mint az örökség, akkor az a bank vesztesége, te SEMMI esetben sem felelsz érte.

Az örökléskor két lehetöséged van: VAGY van elég sok pozitív örökség, és a tartozások kiegyenlítése után marad böven neked belöle - ekkor elfogadod az örökséget, VAGY az adóság egyenlö vagy magasabb érték, mint az összes örökség, akkor meg visszautasítod - ekkor nem lesz ugyan semmi örökséged, de a tartozásokkal sem kell foglalkozni, senki nem követelhet rajtad semmit.

2021. jan. 31. 11:13
 5/13 anonim ***** válasza:
16%
Kizárt, hogy ennyi tartozásuk legyen nulla vagyonnal, mert a semmire nem adnak milliókat.
2021. jan. 31. 11:26
 6/13 anonim ***** válasza:
66%

netről letöltheted az öröklés visszautasítása nyomtatványt, elküldöd a közjegyzőnek ajánlott-tértis levélben és kész.

a temetést azért nagy valószínűséggel veled fizettetik ki, arra gyűjtögessél.

2021. jan. 31. 11:28
 7/13 anonim ***** válasza:
92%

Lassan 18 éves leszel. Fontos szerintem, hogy ne hagyd magad belerángatni magad nem megvalósítható hitelfelvételekbe, kezesnek, stb....ha ilyesmit kérnek, sose mondj "igent" egyből, mindig jól gondold át.

Támogasd őket, szeresd őket, de nem feladatod megoldani az életüket szerintem.

Az örökségről pedig lemondhatsz, nem vagy köteles hatalmas mínuszokat a nyakába venni.

2021. jan. 31. 11:28
 8/13 anonim ***** válasza:
61%

kérdező! bérelt házban/lakásban laktok? azt miből fizetik a szüleid...???

Dolgoznak?

2021. jan. 31. 11:32
 9/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors válaszokat! Ez most megnyugtatott, talán akkor mégsem indulok akkora hátránnyal.

Nem csak kizárólag banki tartozásról van szó, illetve volt idő, mikor nem nulla vagyonuk volt, csak hagyták elfajulni a helyzetet.

Önkormányzati lakásban élünk, albérletet nem hiszem, hogy tudnának fizetni.

Dolgoznak, de egyik munkahely sem tolerálja hosszútávon az alkohol miatt kivett rengeteg szabadságot és táppénzt.

2021. jan. 31. 11:43
 10/13 anonim ***** válasza:
77%
A temetést sajna tényleg rád fogják terhelni, ahogy fentebb irta valaki. A többi felől megnyugodhatsz.
2021. jan. 31. 11:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!