Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen lenne a világ, hogyha...

Milyen lenne a világ, hogyha megszűnnének a szerzői jogok? Egyáltalán szükség van szerzői jogokra?

Figyelt kérdés
2021. aug. 24. 18:11
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%
Összeomlana a gyógyszerkutatás meg egy csomó más iparág.
2021. aug. 24. 18:12
 2/11 A kérdező kommentje:
Főként az idióta youtube copyright szabályaira gondolok, hogy nem lehet licenszelt zenét videó alá berakni. Ennek semmi értelme nincs, mert azt a zenét meglehet hallgatni ingyen youtubeon. Vagy amikor egy videójáték rajongó egy tök jó modot csinál az egyik játékhoz, ami több hónapjába kerül és a rohadék kiadó lelövi azokat. Mi szükség van a szerzői jogokra, hogyha kiöli az emberből a kreativitást? Csinálsz egy tök fasza videót youtube-ra, de törlik, mert van benne licenszelt zene vagy nem tudsz gta videót feltenni, hogyha be van kapcsolva a rádió. Mi értelme a szerzői jogoknak? A gyógyszerkutatás miért omlana össze és a többi iparág? Vagy lehet nem eltörölni kéne, hanem változtatni rajta, de olyan hülye szabályok vannak, hogy néha jobb lenne kukázni az egész szerzői jogokat, és meglátjuk, hogy majd mi lesz.
2021. aug. 24. 18:27
 3/11 anonim ***** válasza:
97%
Nem csinálna többé senki játékot, zenét, könyvet, filmet, szoftvert, stb max maga és a barátai szórakoztatására.
2021. aug. 24. 18:32
 4/11 anonim ***** válasza:
87%
Hogy mi szükség van rá? Gondolom te sem örülnél, ha te feltalálnál valamit valaki lekoppintaná és a te találmányodból lenne (helyetted) milliomos.
2021. aug. 24. 18:44
 5/11 anonim ***** válasza:
50%
Én azt a részét nem értem, ahogyan a szerzői jogot értelmezik. Én például életem jelentős szakaszát töltöttem azzal, hogy verseket, dalszövegeket írtam. Volt rá példa, hogy amatőr együttes használta fel az általam írt dalszöveget, de mielőtt elkezdhette volna használni a dalszöveget az együttes, meg is írtam egy levegővel a frontembernek, hogy szabadon belepiszkálhatnak abba, amit küldtem, - nem fogok utólagosan semmilyen követeléssel előállni velük szemben. Azért döntöttem így, mert egyrészt macerás is levédetni egy dalszöveget, másrészt pedig nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy induló együttesnél az egyik leggyengébb láncszem az új ihlet - legyen szó zenéről úgy, ahogyan dalszövegről is. Én úgy viszonyulok a szerzői joghoz, hogy nem sok értelmét látom olyan embereket cseszegetni, akik nem arra használják fel a szellemi terméket, hogy nagyüzemben keressenek vele pénzt. Természetesen teljesen más a gyerek fekvése, ha direkt erre berendezkedve használnak fel egy szellemi terméket. Ami a saját dalszövegeimet illeti, én büszke lennék, ill. vagyok arra, ha felhasználják az általam írt szövegeket, - nem akadályok mások elé gördítésére sarkall ez az eset.
2021. aug. 24. 18:46
 6/11 IV. KecskeShajt ***** válasza:
A YouTube más tészta, elkezdték máshogy értelmezni a dolgokat már pár éve. Amúgy magának a szerzői jognak van értelme.
2021. aug. 24. 21:43
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Nos én speciel éhenhalnék.

De ez egy kétélű dolog, az USA szerzői jogi szabályozása valóban agyament, rengeteg visszaélés van. Nonszensz, hogy mindent le lehet védetni, még a kifli görbületét is, és az ilyen levédetések miatt egyesek aljas módondegeszre keresik magukat, miközben gátat vetnek a fejlődésnek. Ott már állandóan attól kell rettegned, hogy ha valamit csinálsz, akár hétköznapi dolgot is, akkor abban kinek milyen levédett szabadalmát sérted meg és fog érte beperelni valami hiéna, hogy tönkretegyen.

Ellentétban viszont a könyvek, szoftverek és egyéb alkotások nagyon sok munkát igényelnek, amik esetében nem lenne szerencsés, hogy ha valaki megcsinálja, akkor utána bárki hasznot húzhatna belőle. Ki írna meg egy szoftvert, vagy egy könyvet, ha utána más szó nélkül felhasználhatná és a más munkájából hasznot húzhatna úgy, hogy aki valóban megdolgozott érte, annak semmi sem jut belőle?

2021. aug. 25. 10:15
 8/11 anonim ***** válasza:

"A gyógyszerkutatás miért omlana össze és a többi iparág?"

Bárminek a kifejlesztése, javítása, optimalizálása stb. befektetett munkaórákat és pénzt igényel. Ha ezeket később nem kapja vissza, mivel szerzői jogok nélkül mindenki lemásolhatná az eredményeit, akkor bele se vágna senki. Egy új gyógyszer kifejlesztése százmillió amerikai dollár, ami az eladásokból (maga a szer és a gyártási licencé is) jönne vissza; ha ezt kivesszük, akkor mindenki a más befektetésére várna, hogy aztán lopja az eredményeit.

2021. aug. 25. 10:33
 9/11 Juliusz48 ***** válasza:
Szerzői jog nélkül mindenki úgy fejlesztene, hogy azt az emberiségnek szánja, így meg a saját haszna is szem előtt van. Mivel a fejlesztések többségét nem az végzi, akinek haszna van rajta, mert az csak finanszírozza a kutatást,fejlesztést, tervezést, termelést, nem könnyű megváltoztatni a helyzetet, mert ez pont olyan vállalkozás mint ha gyártanál valamit, és eladnád. Márpedig az haszon nélkül nem működik a kapitalizmusban. A "fejlettebbnek" nevezettben meg csak simán nem működött úgy, hogy az egyén érdekelt legyen benne, és többet tegyen le az asztalra ugyanazért, amiért a többség jó esetben csak nem tesz keresztbe neki.
2021. aug. 25. 11:01
 10/11 Anzel Mus válasza:
Valójában azt kérdezed, hogy legyen-e ellentételezése a munkának. Válaszold meg te. Milyen lenne a világ ingyen dolgozó szakemberekkel és azokat ingyen szórakoztató szakemberekkel.
2021. aug. 26. 04:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!