Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ilyen esetben mitörténik?

Ilyen esetben mitörténik?

Figyelt kérdés

A szabadsagot hetfotol pentekig szamoljak? Vagy hetveget is? Ha Múlt even naradt meg 13 szabadnapom akkor azt atvihetem erre az evre?

Mi a jogszabaly erre? Van valami link?

2021. aug. 23. 11:09
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg nem viheted át. Munka törvénykönyvét olvasgathatod.
2021. aug. 23. 11:13
 2/3 anonim ***** válasza:

A szabadság az munkanapokra szól. Tehát 13 nap az két és fél hét.

A szabadnap és a szabadság egyébként nem ugyanaz, de gondolom, te mindkét esetben szabadságra gondoltál. Szabadnapja annak van, aki pl. szombaton dolgozott, és helyette kap egy szabadnapot, amikor munkanapon otthon lehet.

Az átvitele csak nagyon korlátozott esetben lehet, de ezt a munkáltatódnak kell intéznie, nem neked.

A munkáltatódnak elvileg kötelessége lett volna kiadni a szabidat a tárgyévben. De ha az nem sikerült neki, akkor is idén év elején ki kellett volna adnia (nem tudom jan.31. vagy márc.31. a határidő). Úgyhogy most már eleve jogsértést követett el. Ha viszont most "lenyeli" a tavalyi szabidat, akkor még súlyosabb jogsértést követ el. Ha pénzben akarja megváltani, akkor is, mert azt csak munkaviszony megszűnésekor lehet a megmaradt szabikkal csinálni.

2021. aug. 23. 11:52
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem maradhatott a múlt évről 13 szabadnapod.

A szabadnapokat - ahogy előttem írták - akkor ki kell adni amikor a hétvégén dolgozni kellett, az pár hétig sem csúszhat és nem gyűlhet össze belőle 13. Nyilván a szabadságra gondoltál.

Szabadságot a tárgy évben, tehát tavaly kellett kivenned. Egy esetben lehet a következő évre átvinni, ha a szabadságot megkezded még december 31-én legkésőbb és folyamatosan szabadságon vagy januárban utána. Vagyis ha a 13 napból egy esik december 31-re, akkor januárban még 12 munkanapot utána egyfolytában szabadságon lehetsz. Ha megszakítod, vagyis közé raksz egy munkanapot, akkor már nem lehet folytatni. Nincs olyan, hogy december 31. csütörtökön szabit veszel ki, péntek január 1 szünnap, hétvége, hétfőtől folytatod a szabadságodat majd szombaton behívnak dolgozni, hogy majd hétfőtől folytatod a tavalyi szabadságodat. Akkor azt már nem folytathatnád.

Ha a munkaadó nem tudja kiadni a szabadságot, akkor ritka esetben azt ki lehet fizetni a munkavállalónak, de kizárólag akkor ha megszűnik a munkaviszony és még nem vett ki annyi szabadságot amennyi az év addig eltelt idejére járt volna. Pl. ha valakinek egy évre jár 22 nap szabadság, július 1-től már nem dolgozik a cégnél de még nem volt egy napot sem szabadságon, akkor neki a 6 hónapra eső 11 napi szabadságát ki kell fizetni. Ezért szokott az lenni, hogy a felmondási idő egy részén már szabadságon van a dolgozó, mert azt ki kell adni. A szabadság célja éppen az, hogy akkor az illető ne dolgozzon, emiatt a törvény nem is teszi lehetővé sem azt hogy pénzt adjon helyette a munkaadó, sem azt hogy a következő évre át lehessen vinni (csak ahogy már leírtam).

2021. aug. 23. 12:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!