Az tényleg igaz hogy létezik egy törvény amely azt írja elő hogy csak pénzintézetek ( egész konkrétan bankok meg valutaváltók ) válthatnak fel bankjegyet kisebb vagy nagyobb címletre ?
És ha igen akkor mi a neve annak a törvénynek illetve hol és/vagy hogy tudnám megtalálni ?
Azért kérdezem mert már kerestem utána és nem köpött ki semmi konkrétat a keresőm ...
Olyan van ,hogy a lejárt,forgalomból kivont bankjegyeket át lehet a pénzintézetekben. [link]
De a forgalomban lévők beváltását ugyan mi értelme lenne lekorlátozni?
Hát én azt már több embertől hallottam hogy azért szinte lehetetlen egy átlag boltban felváltani ( pl ) egy húszezrest négy darab ötezresre anélkül hogy vásárolnál valamit , mert a NAV-nak állítólag joga van ilyesmi miatt pénzbírságot kiszabni ...
Magyarán szólva egyesek szerint azért nem lehet betérni egy sarki ABC-be csupán azért hogy felváltsál hogy tízezrest , mert valamilyen ( nagyon homályos ) törvény vagy rendelet megtiltja a boltosoknak azt hogy ilyen tevekénységet folytassanak .
Nem tudok ilyenről. Nem kötelező váltania, ellenben ha fizetsz kötelező elfogadnia bármely érvényes fizetőeszközt.
Az adott boltok szokták megtiltani a váltást, egyrészt védve magukat a csalóktól, másrészt ne tartsák fel ezzel a pénztárost.
Olyan törvény viszont van, hogy max hány pénzérmét köteles elfogadni a pénztáros vagy bárki más fizetéskor. Szóval a kicseszek valakivel és 5 Ft-osokkal fizetem ki a tartozásom nem működik.
6-os ,
Igen erről már én is hallottam és azt nagyon furcsálom hogy miért nem tudtam a mai napig előbányászni egy konkrét törvényt vagy rendeletet amely kerek perec azt állítaná hogy tilos egy kasszásnak ilyen fajta " banki tranzakciót " lebonyolítani ...
Hiszen ha már valami törvénybe vagy rendeletbe van foglalva akkor elvileg kéne legyen róla írott nyom .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!