Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Felelősségre lehet vonni...

Felelősségre lehet vonni valakit egy ilyen miatt?

Figyelt kérdés

A napokban történt velem egy eset, aminek szerencsére semmi rossz vége nem lett, de elgondolkodtatott, hogy lehetett volna.

Egy diszkóban megközelített egy kb 20 centivel magasabb és 20 kilóval nehezebb egyén, aki láthatóan nagyon ittas állapotban volt, lehet be is volt drogozva. Teljes erőből lefogta az egyik kezemet. Nem tudom mit akart, de reflexből a másikkal ellöktem magamtól. Nem volt nagy lökés, inkább egy határozott eltolás. Utána megjelentek egyből a haverjai, akik bocsánatot kértek és elvitték, szóval nem alakult rosszul semmi.

De ha mondjuk elesett volna - főként azért, mert annyira részeg volt, hogy alig tudott magáról - és beüti a fejét vagy eltörik valamije, akkor azért engem felelősségre vontak volna? Ha igen, akkor mégis hogyan kéne megvédeni magam? Mire felmérem a lehetőségeket és a megfelelő védekezést, addigra 6x le is szúrhatott volna.

2021. aug. 16. 17:14
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

nagy rossz a gondolatmeneted.

a túlélés a cél bármi áron, akár a legszélsőségesebb módokon ha adott egy komolyabb szituáció.

ha nem így mész bele az adott helyzetbe és nem csak erre az egy dologra fókuszálsz, megvernek, megerőszakolnak, megölnek, vagy mint a sztoridban, más jóindulata ment csak meg.

am a diszkóban van kamera, rengeteg tanú.

elesik beveri a fejét és meghal, téged meg elítélnek gondatlanságból elkövetett emberölésért, de letöltendőt nem kapsz, csak felfüggesztettet.

2021. aug. 16. 17:24
 2/3 A kérdező kommentje:

Férfi vagyok, és nem gondolkodtam, reflexből löktem el magamtól, mert fenyegetően lépett fel. Meg is hökkent egy kicsit, lehet nem volt semmi rossz szándék benne, de én ezt nem tudhattam.

Ez igazából csak egy gondolatkísérlet, hogy mi lenne, ha. De ha egy ilyen eset gondatlanság lenne, akkor mit lehetne tenni a jog szerint? Elvégre egy eltoláson/ellökésen kívül csak komolyabb dolgot tudok elképzelni.

2021. aug. 16. 17:29
 3/3 molnarmarcell21 ***** válasza:
A jogos védelem büntethetőséget kizáró ok.
2021. aug. 16. 18:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!