Nagynéném után örökölhetek ebben az esetben?
Figyelt kérdés
Nincs se gyereke, sem élő testvére. Én vagyok a legközelebbi rokona. Viszont pár éve lett egy élettársa. Nem kívánom, de ha úgy alakul, én fogok utána örökölni, vagy az élettársáé lesz minden ha túléli?2021. aug. 15. 17:17
2/4 anonim 

válasza:

Igazából a végrendeletétől függ. Ha nincs, alaphelyzetben te örökölnél.
3/4 anonim 

válasza:

Ha időközben nem hagyott hátra végrendeletet, nem ajándékozta ingó és ingatlan vagyonát az élettársára vagy másra, titokban nem ment férjhez az élettársához, akkor van esélyed, de biztosabbra mehetsz, ha tőle megkérdezed.
4/4 anonim 

válasza:

Az élettárs nem szerepel a törvényes örökösök sorában.
Két módon örökölhet mégis:
1. Végrendelet. Ebben az esetben 2/3 rész az övé, 1/3 rész (köteles rész) pedig a tiéd.
2. Végrendelet hiányában: ha valamiről bizonyítani tudja, hogy az ő pénze benne fekszik, az örökség arányos része. Pl. a ház tetőzetét az ő pénzéből cseréltették le, vagy a nagynéni nevére vett autóra ő adta a pénzt. De nyilván ez nem bemondásra megy, hanem valami bizonyító erejű dokumentum kell hozzá, esetleg tanúk vallomása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!