Ha egy apa elajándékozza a házát az első szülött fiának, akkor a másodszülött lánytestvérnek mennyi illetményt kell kifizetni?
Édesapám házán adóság van, amit közös megegyezésünk alapján Én kifizetek, cserébe a házat "viszem", valamint Ő házból "egy forintot nem kér", mert azt amúgy is a 2 gyerekének szánta (tehát elajándékozná nekem).
A kissebb lánytestvérnek ilyenkor kell fizetni részesedést, ha úgymond: én viszek mindent ő pedig semmit.
Ügyvéddel még nem beszéltem, tapasztalatom még nincs e téren.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Köszönöm midnenkinek a válaszát, igazán hasznosak.
Szerencsére ironikusan fogalmazva az adósság összege nem ér el ilyen egetrengető csillagászati összeget: mindössze 1,6 millió forintról van szó.
Testvéremmel is megbeszéltem már a témát, valamint a szülőkkel is.
Testvérem 18 éves kora lévén semmikép nem szeretném, ha a szóban forgó összeget most kapná meg, túl fiatal és éretlen Ő még ennyi pénzhez.
Elgondolásunk alapján az ő részét letétbe helyeztetném az ő folyószámlájára és kb. 5 év múlva tudna hozzányúlni.
Értékbecslőtől igazán megmondva félek, mert ha kimenni felbecsülni a házat, 10 millió alatt nem igazán saccolna.
Jelenlegi büdzsém pedig pont ennek az összegnek a fele.
Az a lényeg hogy a testvéreddel megegyezzetek a dologban, d lehet hogy az lenne a legegyszerűbb ha nem pénzt adnál neki most, hanem rá íratnád a ház egy részét, mint ajándék tőled. Aztán majd 5 év múlva megegyeztek, hogy hogy mennyi pénzt ér és akkor ő meg neked ajándékozza.
De ha tiszta helyzetet akartok és most lezárni, akkor tényleg ne letétbe legyen a pénz, hanem érdemes állampapírt venni belőle. Az 5 éves Magyar Állampapír Plusz növekvő kamatozású, az fogja követni az inflációt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!