Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha egy apa elajándékozza a...

Ha egy apa elajándékozza a házát az első szülött fiának, akkor a másodszülött lánytestvérnek mennyi illetményt kell kifizetni?

Figyelt kérdés

Édesapám házán adóság van, amit közös megegyezésünk alapján Én kifizetek, cserébe a házat "viszem", valamint Ő házból "egy forintot nem kér", mert azt amúgy is a 2 gyerekének szánta (tehát elajándékozná nekem).

A kissebb lánytestvérnek ilyenkor kell fizetni részesedést, ha úgymond: én viszek mindent ő pedig semmit.

Ügyvéddel még nem beszéltem, tapasztalatom még nincs e téren.

Előre is köszönöm a válaszokat.

2021. aug. 10. 07:21
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
49%
Ez nem ajándékozás, megveszed az ingatlant
2021. aug. 10. 09:54
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon hosazan írták le de a lényeg, az adósság fele a tied, fele a húgodé,a ház maradék értékének a fele a tied, fele a húgodé. Becsültesd föl a házat, vond ki belőle a teljes adósságot, majd oszd el kettővel.A húgod részéből vond ki az adósság felét ez jár neki.
2021. aug. 10. 10:42
 13/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm midnenkinek a válaszát, igazán hasznosak.

Szerencsére ironikusan fogalmazva az adósság összege nem ér el ilyen egetrengető csillagászati összeget: mindössze 1,6 millió forintról van szó.

Testvéremmel is megbeszéltem már a témát, valamint a szülőkkel is.

Testvérem 18 éves kora lévén semmikép nem szeretném, ha a szóban forgó összeget most kapná meg, túl fiatal és éretlen Ő még ennyi pénzhez.

Elgondolásunk alapján az ő részét letétbe helyeztetném az ő folyószámlájára és kb. 5 év múlva tudna hozzányúlni.

Értékbecslőtől igazán megmondva félek, mert ha kimenni felbecsülni a házat, 10 millió alatt nem igazán saccolna.

Jelenlegi büdzsém pedig pont ennek az összegnek a fele.

2021. aug. 10. 15:19
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Akkor mégis te jársz jobban, a testvéred pedig millióktól esik el. Ha nem a piaci áron számoljátok az ingatlan értékét.
2021. aug. 10. 15:23
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Arról nem beszélve, hogy 5 év alatt az infláció a kishúgod pénzét szépen megeszi. Nem fog annyit érni, mint ma. Akkor legalább állampapírba tegyétek már, hogy kamatozzon is valamennyit.
2021. aug. 10. 15:24
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Az a lényeg hogy a testvéreddel megegyezzetek a dologban, d lehet hogy az lenne a legegyszerűbb ha nem pénzt adnál neki most, hanem rá íratnád a ház egy részét, mint ajándék tőled. Aztán majd 5 év múlva megegyeztek, hogy hogy mennyi pénzt ér és akkor ő meg neked ajándékozza.

De ha tiszta helyzetet akartok és most lezárni, akkor tényleg ne letétbe legyen a pénz, hanem érdemes állampapírt venni belőle. Az 5 éves Magyar Állampapír Plusz növekvő kamatozású, az fogja követni az inflációt.

[link]

2021. aug. 10. 16:17
 17/17 anonim ***** válasza:
Értékarányosan kéne hogy a nevére menjen a ház.
2021. aug. 10. 16:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!