Kismamát elkuldhetnek azonnali hatályal? Mennyi esélyem van a bíróságon?
Üdv.
Nagyon rossz helyzetbe kerültem, a munkáltatom azonnali hatályal megszüntette a munkaviszonyom, és terhes vagyok.
Bejelentettem szoban hogy terhes vagyok, 2 nap múlva a munkáltató meg akarta szüntetni a munkaviszonyom erre hivatkozva, mert nem tudja ennek a költségeit vállalni… nem írtam alà… és nincs erről semmi bizonyítékom sajnos… kértem a hétvégét hogy “átgondoljam” amivel időt nyerhetek. Következő munkanap hétfő volt amikor 7:30 rá meg volt beszélve a találkozó a főnökömmel, amiről 5 percel azelőtt irt hogy nem jelenik meg, nekem 8 kor kezdődött volna a munka nem jelentem meg, elmentem a postára feladtam neki ajánlottan a terhességem bejenetésést, ezután elmentem háziorvoshoz aki táppénzre vett pszichés problémákkal szorongás stb… írtam neki 10:00 hogy táppénzen vagyok a mai naptól mert nagyon megviseltek a történtek lelkileg és fizikailag… és nem vagyok hajlandó továbbra sem aláírni a munkaviszony megszüntetését közös megegyezéssel… nem akarok vele beszélni csak ha beszélek egy munkajogi ügyvéddel..
erre a válasza az volt h nem felel meg az üzenetek a valóságnak, és továbbítja az üzenetet az ügyvédjének.
A postára adott levelet felvette másnap, és azutáni nap azonnali hatályú munkaviszony megszüntetését elküldte viberen, messengeren csatolva, 2 nap múlva postán is.
Indoka:
-hétfői nap nem jelentem meg munkában, és erről nem tájékoztattam előzetesen
-rendszeresen elkéstek a munkából, rendszeresen elmentem hamarabb
- a munkámat nem végeztem a megfelelő módon, megfelelő gondossággal
-tiszteletlen voltam a kollégákkal szemben.
De ez mind csak azért mert terhes vagyok, amit nekem elmondott, és közös megegyezéssel akarta megszüntetni, de nem mentem bele.
Ilyen indokkal nem lehet felmondani, nyilván a felmondásodban nem is ez van. A terhesség alatt a munkaadónak kötelessége olyan munkát biztosítania, ami nem ártalma, ha ilyen nincsen, akkor a munkabéredet kell fizetnie úgy, hogy nem jársz be dolgozni.
Azonban maga a terhesség nem véd meg az elbocsátástól ha más indok van rá. Ha próbaidős voltál akkor meg indokolnia sem kell.
Fordulj a munkaügyi hatósághoz az ügyben. Azonban ha bizonyítani tudja az állításait, vagyis hogy "rendszeresen elkéstek a munkából, rendszeresen elmentem hamarabb
- a munkámat nem végeztem a megfelelő módon, megfelelő gondossággal
-tiszteletlen voltam a kollégákkal szemben." Akkor neki fognak igazat adni.
Itt kérhetsz segítséget:
Határozatlan munkaviszonyom volt, egyszer igaz hogy tiszteletlen voltam a csoportvezetőnek szemben… ezt tudja bizonyítani mert messengeren beszélgetés amiben 5 fő volt, csoport.
Ott a munkáltató irt is nekem hogy ilyen tiszteletlen magatartást nem szeretne meglátni többször a feletesemmel szemben. De ennyi… semmi más nem volt…
Viszont a csoportvezető biztosan tanuskodna mellette hamisan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!