Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha GYES alatt leszek várandós...

Ha GYES alatt leszek várandós a második babával," tud bármit tenni" a munkáltató amivel árthat?

Figyelt kérdés
Amikor bejelentettem az első terhességem, és hogy veszélyeztetett terhes vagyok kiakart rúgni a főnököm, mondván, Ő "nem fog utánam semmit fizetni mert 8 hónapig táppénzen leszek". Elég csúnyán is váltunk el, de szeretnénk tesót a kislányunknak kis korkülönbséggel. Félek, ha össze is jön a munkáltatom iszonyat mérges lesz (még mindig az rám) és mivel igen csak "nagy fejes " és a családjában jogász van valamit kitalál, hogy alám tegyen...

2021. aug. 1. 15:54
 1/4 anonim ***** válasza:

Nem tud semmit tenni, mert most nm tőle kapod a pénzt hanem az államtól.

Azonban mikor majd szeretnél újra dolgozni keress egy másik helyet! Ahol most ilyen a főnök, ott nem lesz neked jó ha kisgyerekkel kezdenél dolgozni, mert számítanod kell arra, hogy akár 2 hetente lesz beteg és maradnod kell vele otthon. Ha kettő lesz, akkor meg duplán.

A támogatási rendszer is úgy van már kitalálva, hogy ne legyen gond ha gyesen lesz újabb kicsi. Viszont előre kérdezz rá mennyi lesz majd a gyed-ed, mert ha jól emlékszem ilyenkor szülési szabadság már nem fog járni, csak a gyed, aztán a gyes. A gyed-re viszont már nem a volt fizetésedet fogják figyelembe venni, hanem a mindenkori minimálbér X százalékában van meghatározva hogy mennyit kap ilyenkor - gyes-ről újra gyed - a kismama.

Egy magasabb fizetésnél ez lehet hogy kisebb gyed-et fog jelenteni. a célja az volt, hogy aki mondjuk 7 évé van már otthon gyes-en több gyerekkel és utána születik egy újabb, akkor a gyer-nél ne a 7 évvel korábbi nagyon alacsony fizetése legyen az alap, amit idővel már túlhaladtak a többiek fizetésemelései, hanem legalább a minimálbér növekedésével követhető legyen.

Azért az megérthető, hogy egy cégnek dolgozó emberre van szüksége és nem egy olyan "alkalmazottra" aki már több éve nem is lépett be a cég kapuján. Szóval ezen ne legyél kiakadva, hogy neki nem tetszik a helyzet, ha te csinálnál egy céget te sem örülnél annak ha lenne is egy dolgozód de még sem, mert otthon babázik. Ezt el kell fogadni, hoyg egy cégnek ez nem jó helyzet, de ettől még veled szemben nem tehet semmit. Ez alatt az idő alatt azonban helyetted lesz egy másik ember aki ugyanazt a munkát végzi és naprakészebb, hiszen nem évekkel korábban csinálta. Amikor vissza akarsz majd menni dolgozni akkor a munkahelyed már foglalt lesz. Ha szükségük lesz munkaerőre akkor meg fognak tartani, de ha lesz elég emberük, akkor pár hónap múlva meg fogod kapni a felmondásodat és ez is teljesen jogszerű lesz. Ez nem alád tevés, hanem szimplán az, hogy neki csak annyi emberre lesz szüksége amennyien akkor dolgoztak amikor te meg otthon voltál.

Én 10 évig voltam itthon a gyerekeimmel és soha nem bántam meg hogy emiatt más munkahelyemnek kellett lennie utána. Ahogy az új helyemre pont amiatt vettek fel mert több lány ment szülni. Mind esküdözött, hogy már fél évesen viszik a kicsit bölcsődébe, mert ők nem fognak otthon ülni, ők szeretik a munkájukat blablabla és komolyan is gondolták, már 7 hónapos terhesen elintézték a bölcsődei férőhelyet. Hiába könyörögtem nekik, hogy ne ígérjék meg a főnöknek hogy tuti vissza fognak menni fél év után, majd meglátják, hogy mennyire akarják ezt ha meg is lesz a babájuk.

Aztán a 3-ból 1 volt aki 1 évesen vitte bölcsibe a gyerekét, mert nekik lakáshitelük volt és a fizetéséhez kellett az ő rendes bére is, a másik kettőnek még született második babája is - ahogy remélhetőleg neked is - és csak akkor kezdtek újra dolgozni, mikor a kicsi is 2 éves elmúlt. Nem örült neki a főnök, de nem is volt belőle más, mint amit leírtam - nem ugyanazt a munkát kapták vissza mert azt már végezte helyettük más, hanem egy másik feladatot.

2021. aug. 1. 16:10
 2/4 A kérdező kommentje:

Természetesen a munkáltatókat én is megértem, hogy kell az ember! DE ha az ember tisztességesen és nyílt lapokkal megy oda, hogy családtervezés van és így vesz fel, ne a kirúgással fenyegessen mérgében.

Mióta én gyed-en vagyok, 2 másik kollegina is várandós lett... Férfiakat vett fel a helyükre.

Nem szándékozom majd ilyen " család barát" helyre vissza menni. Csak annyiból szomorú, hogy a főnök maga is nagycsaládos és a kisebbik gyermeke sérült.

2021. aug. 1. 16:23
 3/4 anonim ***** válasza:
41%

lépj be egy szakszervezetbe, vagy keres meg szakszervezetet.

szerintem a hajuk égnek állna a sztoritól, mert amit írsz az a legsúlyosabb szintű munkáltatói visszaélés lenne, ha kirúgnának veszélyeztetett terhesként.

ennél durvább és sajnos alap verzió, amikor kirugdossák a kisgyerekeseket, mert logikus módon egy kisgyerekkel 2-3 havonta otthon kell maradni 1 hetet, mert összeszed vmit az oviban.

viszont magyarországon a fidesz nem engedi a szakszervezeti hatékony működést, így a munkavállalók ki vannak szolgáltatva a munkáltató jóindulatának ezügyben.

ami általában az, hogy a 2. táppénz után repül, ilyen olyan okra hivatkozva.

2021. aug. 1. 17:21
 4/4 anonim ***** válasza:
Nem rúghatnak ki.
2021. aug. 30. 04:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!