Kiskorúaknak nemátalakító műtét?
"De most ők ezekkel az lmbt betegséggel lesznek azonosítva.."
Nyilván ez a cél.
Kérdező, mutass rá, hogy melyik országban lehet kiskorúaknak nemváltó műtéten átesni.
Jelenleg a legtöbb országban 16 éves kor alatt még csak hormonterápiát sem lehet felírni, csak pubertásgátlókat. Nemváltó műtéteket csak nagykoruaknál végeznek el (kivéve az interszex egyéneknél, de itt ennek általában komoly egészségügyi okai vannak)
Kérdező, leírom a folyamatot, hogy ez hogyan működik itt Dániában, a romlott Nyugaton.
Általában az iskolákban 10-11 éves kor környékén már vannak látható jelei a nemi diszfóriának, ami a transzneműség egyik leggyakoribb tünete. Ha a tanár, szülő, vagy iskolaorvos ezeket a jeleket észreveszi, vagy maga a gyerek szól valamelyik felnőttnek, akkor a gyerek kap egy beutalót a pszichiátriára, ahol kivizsgálják, hogy valóban nemi diszfóriában szenved a gyerek, vagy nem.
Ha nem, akkor itt a folyamat véget is ér, a gyerek éli tovább az életét ahogy szeretné.
Ha igen, akkor ezután rendszeres pszichiátriai kezelésekre kell járnia a gyereknek. Legkorábban 12 éves korban kaphat a gyerek pubertásgátló gyógyszereket. Ezek általánosságban kétféle működési mechanizmussal rendelkeznek: vagy a nemi hormonok termelését csökkentik, vagy azok aktiválását gátolják. Ezeknek hosszútávú ismert káros mellékhatásai nincsenek, és ezek 100%-ban visszafordíthatóak. Eredetileg nem is a transznemű gyerekekre találták fel ezeket anno a '70-es években, hanem az abnormálisan korai pubertás meggátolására. Amíg ezeket szedi az ember, nem megy át a pubertáson, ahogy ezek szedése megszakad, a páciens ugyanúgy átmegy a normális pubertáson, mint bárki más, maximum picit később, mint az átlag.
A jelenlegi orvosi szakirodalom szerint 11 és 13 éves kor között már kialakul a belső nemi identitás, ezután már elképesztően alacsony azon gyerekek száma, ahol ez még változik. Ha esetleg ebben a korban kiderül, hogy a gyerek mégsem transznemű, a kezelést megszakítják, és a gyerek simán átmegy a születési nemének megfelelő pubertáson.
Legkorábban 16 éves korban, legalább 2 év pszichiátriai kezelés után van lehetőség arra, hogy valaki hormonkezelésen részt vehessen. Ennek már valóban vannak visszafordíthatatlan hatásai, ezért sok esetben inkább várnak amíg a gyerek be nem tölti a 18 éves kort, és csak azután kezdeményezik a hormonkezelést.
Nemváltó műtéthez szintén legalább 2 évnyi hormonkezelés szükséges, és csak és kizárólag nagykorúak kérvényezhetik.
"Ha valaki valami másnak képzeli magát akkor miért nem kap pszichiátriai segítséget inkább?"
Megnyugtatlak: kapnak pszichiátriai segítséget. Az általam leírt folyamat a leghatékonyabb pszichiátriai kezelés, amit jelenleg ismerünk. Ha tudsz ennél jobbat, akkor ajánlom, hogy menj el pszichiátriai kutatónak, dolgozz ki egy alternatív kezelési tervet, majd pedig utazz el Svédországba, hogy átvedd az orvostudományi Nobel-díjadat.
Mert ahhoz, hogy valami pszichiátriai probléma legyen, kárt kell okoznia. A transzneműség maga nem okoz kárt, a nemi diszfória viszont igen. Nem a transzneműséget kell kezelni, hanem a diszfóriát, és erre jelenleg a legalkalmasabb, leghatékonyabb kezelés a nemváltás, mind testi (hormonterápia és műtétek), mind pedig társadalmi szinten (anyakönyveztetés, a nemi identitásnak megfelelő nemi szerepek átvétele, stb.).
"Persze nagyon sok vonulgató ennél sokkal extrémebb észnélkülibb megoldasokat szeretne ott is."
Én nem tudok róla, pedig eléggé benne vagyok az itteni progresszív körökben, a Pride-ra is minden évben kimegyek a feleségemmel (biszex férfi vagyok), de még sosem hallottam senkitől, hogy a jelenlegi szabályozáson drasztikusan változtatni kéne. Az egyetlen dolog, amin jelenleg megy a vita, és az is inkább a szakorvosok között, hogy mikor lehessen elkezdeni a pubertásgátló gyógyszerek szedését. A jelenlegi szabályozás szerint 12 éves kortól lehet, azonban ez főleg lányoknál sajnos gyakran túlságosan késő, és jelenleg a pszichiáterek szakszervezete azon az állásponton áll, hogy ezt le kellene vinni 8 éves korra (ha azelőtt indul be valakinél a pubertás, akkor úgyis fel lehet írni pubertásgátló gyógyszereket, mert az abnormálisan korai pubertásnak számít). Természetesen ilyen korban még változhat a nemi identitás, de ahogy említettem, a pubertásgátló gyógyszerek visszafordíthatók, semmiféle veszélyes mellékhatásai nincsenek, és a gyerek rendszeres pszichiátriai vizsgálatoknak van kitéve, szóval ha esetleg téves a diagnózis, akkor a kezelést simán meg lehet szakítani.
"Már csak azt nem értem mi az a belső nem?"
A belső nem = nemi identitás.
Feltételezem te férfi vagy (javíts ki, ha nincs igazam). Gondolom tudsz azonosulni a férfi nemi szerepekkel, a férfias testeddel, a neveddel, azzal, hogy a személyidben férfi áll, stb.. A nemi diszfóriában szenvedőknél ez nincs így: egy transznemű nő a nemváltó folyamat megkezdése előtt nem tud azonosulni a társadalom által számára kiosztott társadalmi szereppel, a testével, azzal, hogy férfiként kezelik. Emiatt különböző mentális tünetek jelennek meg, pl. szorongás, depresszió, vagy öngyilkossági hajlamok, ezt nevezzük nemi diszfóriának.
Képzelj el egy olyan világot, ahol a társadalmi szerepeket elsősorban nem a nem, hanem a hajszín határozza meg. A személyiben nem az áll, hogy férfi/nő, hanem az hogy, fekete/barna/szőke/vörös. Te fekete hajjal születtél, és ehhez járnak bizonyos társadalmi szerepek: a fekete hajúakat jobb vezetőknek tartják, ambíciózusabbaknak nevelik, ők a családok vezetői, és átlagban több pénzt keresnek, mint a barna, szőke, vagy vörös hajú társaik. Te viszont nem tudsz azonosulni a fekete hajjal, inkább vörös hajú szeretnél lenni, mert szerinted neked az jobban áll, és jobban tudsz azonosulni a vörös hajú embertársaid társadalmi szerepeivel, pl. azzal, hogy őket érzékenyebbnek tartják, ők inkább háztáji munkákat végeznek, kevésbé nevelik őket ambícióra, stb... és benned ez óriási mentális problémákat okoz. Ilyen esetben te nem festenéd át a hajadat vörösre?
Ez viszont beteg, bemondásra megy az hogy ki milyen nemű.. Ez van aki szerint normális? (Bocsi az origoert)
Amerika ilyen téren átesett a ló túloldalára, igazat adok neked, hogy ez beteges, és az ott működő rendszer akármennyire is sokszor szimpatikus nem feltétlenül jelenti azt, hogy jól működik. Egy korábbi hozzászólásban említettem, hogy a legtöbb országban szükséges a pszichológiai tesztek, szakvélemények...Amerika (legtöbb államban legalábbis amennyire tudom), nem tartozik ezen országok közé.
Szerintem ennek a nagy kultúrális differencia az oka. Míg Amerika a lehetőségek és szabadság országa (ha nem is az, tudjuk, hogy az...), az egész kultúrtörténet ezen alapszik. Egy Amerikainak nem monhatod meg, hogy mit tegyen, hiszen ők a szabad orszában élnek, az elnyomók ellen pedig fegyverrel fellépnek. Ehhez társul egy ideológia ami szélsőséges ideológiává növi ki magát, és ott tartunk, hogy bárki bármi lehet, mondhatni bemondás alapon.
Én transzneműként is elég konzervatív vagyok ilyen téren, és míg azt támogatom, hogy nem kellenek kínos, több évig tartó megalázó tesztek és beszélgetések ahhoz, hogy valaki elkezdje a hormonterápiát, tranziciót, attól még tartom, hogy egy transznemű ember szeretne is tenni valamit a problémájának kezelése érdekében (hormon, műtét, alakformálás akármi), míg a szélsőséges ideák pont azt hangoztatják, hogy lehet egy transznemű nő szőrős bajszos is akár, mert senki ne merje megmondani neki, hogy mitől lesz ő (transzenemű) nő.
Szóval így a kis regényt röviden összefoglalva: szerintem nem normális, és a legnagyobb probléma, hogy egy alapvetően jó ideológia túl szélsőségessé vált a kultúrális történelmük miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!