A hagyatéki eljárás automatikusan megindul a lakástulajdonos halálával?
Meghalt egy rokonom. Volt a nevén egy lakás, ahol együtt lakott a testvérével. A testvére továbbra is ott lakik, de fél év után még mindig a halott rokonom van a tulajdoni lapján az ingatlannak...
Az ilyesmi nem indul meg hivatalosan automatikusan? Be kell valahol jelenteni?
1. csak ott lakott, az elhunyt 1/1 tulajdonos (volt)
2. nincs leszármazottja csak a testvére
3. nem kapott haszonélvezetit az élő testvér
6: nem biztos!!!!
Ugyanis ha az elhúnytnak nincs leszármazottja (írta az 5-ben), és már a szülei sem élnek, akkor a következő örökös a törvényes öröklés rendje szerint a testvér!
Tessék:
szülő leszármazója = az elhúnyt testvére(i).
"Szülő és a szülő leszármazójának öröklése
Ha leszármazó és házastárs nincs, vagy nem örökölhet, az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben. Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói. Ha a kiesett szülőnek leszármazója nincs, vagy nem örökölhet, egyedül a másik szülő vagy annak leszármazói örökölnek."
"Ugyanis ha az elhúnytnak nincs leszármazottja (írta az 5-ben), és már a szülei sem élnek, akkor a következő örökös a törvényes öröklés rendje szerint a testvér!"
Igazad van, hülyeséget mondtam. Valamiért azt feltételeztem, hogy a kérdező egyenesági leszármazott, és abban az esetben az oldalági nem örökös nem kap - mondjuk már ebben is elbizonytalanodtam :) -, de ez valóban nem áll fenn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!