Elektromos (nem halálos, csak fájdalmas) vezetéket 1.5 m magas (30 cm széles) tömör külső kerítés BELSŐ sarkától befelé és felfelé egyaránt 20-20 cm-re (srégan a ház felé) el lehet helyezni? A levegőben lenne a vezeték, csak a... Befejezés lent!
A levegőben lenne a vezeték, csak a a kerítésből 1 méterenként ezek a 20-20 cm-re belógó (vezetéket) tartó-szerkezetek érintkeznének a tömör kerítés legbelső sarkaival.
.
.
.
Külső kerítés nem megoldható elektromos kerítésként, mivel akár gyermekek is belekapaszkodhatnak, ez vitán felül áll.
De vaskos (25-30 cm vastag) tömör kerítés BELSŐ felétől felfelé és befelé egyaránt 20-20 cm-re elhelyezett elektromos vezetékkel mi a helyzet?
Hiszen az áram így nem a kerítésben fut (tömör kerítésben persze nincs is ami vezesse értelmeszerűen), sőt a kerítés 30 cm széles "tetősíkjával" sem érintkezik, hiszen az is sík és tömör anyag; a kerítés belső sarkaihoz 1 méterenként erősített tartó-szerkezetek pedig szigetelve vannak (a kerítés felé, amibe ágyazták őket).
Csak a vezetékben fut gyenge áram (és egyben néma riasztás a rendőrség felé, hogy ha valami probléma van, jöjjenek azonnal), DE ez a vezeték már a telek területén belül van, kb. 20 cm-rel beljebb, még ha csupán "lóg is a levegőben".
.
.
.
Infrasoromók elhelyezése is jó ötlet lenne, már ha nem jeleznének akkor is, ha csak valami kisállat, vagy madár el nem suhan előttük, illetve "rajtuk".
A vezetéket (úgy tudom) be lehet állítani, hogy kizárólag bizonyos gramm/kg ránehezedés után jelezzen a rendőrségre, hogy azonnal jöjjenek.
#12: Én még egyet sem láttam. (mielőtt belekötsz, nem azt mondom hogy nem létezik, hanem hogy én még nem láttam egyet sem, nem hogy kismilliót)
Az infrasorompó meg azért van, hogy a kapu ne csukódjon rád, ha véletlenül megnyomod a távirányítót mikor ott állsz...
Egyébként mi értelem ennek az egésznek? Ha csak az hogy jelezzen, akkor egy mozgásérézkelő, vagy mozgásérézkelést szofteveres tudó kamera tökéletes.
Egyébként nem attól néznek elmebajosnak hogy elektromos kerítést akarsz, hanem az írásodtól. Majd ha kijózanodtál olvasd vissza, talán megérted miért...
Amit akarsz, teljesen legális.
Abban az esetben nincs vele probléma, ha:
- nem halálos
- saját telken van
- kívülről véletlenül nem lehet hozzáérni.
És ezek nálad fennállnak.
Mondjuk a nem halálos az nem konkrét annyira, jó lenne tudni hogy a kérdező milyen feszültségre gondolt.
Plusz a "sokkoló" hatástól függetlenül mivel hálózatra kötött villamos dologról beszélünk, csak szakképzett szerelő csinálhatja meg.
A kérdező írja, hogy gyenge áram. Vagyis, feltehetőleg valamilyen villanypásztorszerűségre gondol, nagy feszültséggel, és kis áramerősséggel.
A pontos kivitelezés mindegy, a Btk. elég egyértelmű:
"21. § Nem büntetendő annak a cselekménye, aki a saját, illetve a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz, feltéve, hogy a védekező mindent megtett, ami az adott helyzetben elvárható annak érdekében, hogy az általa telepített védelmi eszköz ne okozzon sérelmet."
Az utolsó mondatrész arra utal, hogy rendes kerítést kell készíteni, amin csak úgy véletlenül nem esnek be a kertbe, meg ha egy részeg nekidől, akkor nem tud véletlenül hozzáérni amiatt, hogy a karja belóg a kertbe.
"A pontos kivitelezés mindegy,"
1. A pontos kivitelezés az IDÉZETT PARAGRAFUS szempontjából mindegy. De a kérdező (gondolom nem villanyszerelő) egy kerti lámpát sem vezetékelhet be és köthet hálózatra, mert azt is csak szakképzett szerelő végezheti. (tudom, a gyakorlatban mindeki leszarja ezt)
Azt egyébként alapból nem értem, hogy a "sokkoló" funkciónak a belső oldalra mi értelme (a jelzést még értem)
Ahol vannak ilyen elektromos kerítések, ott mindig felül szokott lenni a vezeték. De a belső oldalon minek? Kívülről felkapaszkodnak a kerítésre, túloldalon leugranak, kikerülték. Tehát csak a kifelé jutást korlátozná, és csak akkor jelezne, ha kifelé mászik a delikvens, befelé simán el lehet kerülni. (most a tudatos betörőről bszélek, nem a beeső részeg csövesről)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!