Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az új szomszédom le akarja...

Az új szomszédom le akarja bontani a közös kerítést, és helyette újat építtetni a saját költségén. Én nem lelkesedem az ötletért, nem örülnék, ha megbolygatná a már meglevö én részemet is ezáltal. Joga van-e az én beleegyezésem nélkül megcsinálni?

Figyelt kérdés

2021. jún. 10. 09:25
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Ezt helyi rendelet szabályozza általában, de legtöbb helyen a kerítés építés úgy működik, hogy csak a telek egyik oldalát kell a tulajnak építeni, a másikat a szomszéd építi. Nálunk pl a telek jobb oldali kerítése az én felelősségem, a. Al oldali pedig a szomszédé.
2021. jún. 10. 09:38
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszi, de azt kérdeztem, hogy joga van-e az én beleegyezésem nélkül megcsinálni, ha én nem akarom kicserélni a régi kerítést?
2021. jún. 10. 09:46
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
ha az az ő oldala, akkor igen
2021. jún. 10. 09:51
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Úgy szokott lenni, hogy amelyik oldalon a házak vannak, az az oldali kerítés a telektulajdonosé. Ráadásul úgy szokták csinálni, hogy a ház és a kerítés nem a szorosan vett telekhatáron áll, hanem 0,5-1 méterrel beljebb, még teljes egészében az ő telkén.

Így minden joga megvan azzal a kerítéssel bármit kezdeni. Már persze, ha az ő oldaláról van szó.

2021. jún. 10. 10:06
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha az a hozzá tartozó oldal, akkor igen, hiszen nem csak joga de kötelesség is a kerítés megepitese és karbantartási munkálatai. Ha viszont az a hozzád tartozó oldal akkor nincs. Ezt kellene tisztázni.
2021. jún. 10. 10:08
 6/11 A kérdező kommentje:
Es mi törtenik akkor, ha az uj kerites epitese elött bemerik a telekvonalat, es a telek jogi es a mar meglevö hasznalati hatarvonala elter egymastol? Az en vesztesegemre, tehat pl. kiderül, hogy 30 cm-rel arrebb kell rakni az uj keritest, ami altal az en telkem csökkenne? Joga van a szomszednak ekkor arrebtolni a keritest? Akkor is, ha az azzal jarna, hogy nekem az utcai kapumat le kellene bontani, mert az most ugy all, hogy 20 cm-re a szomszedtol, vagyis a szoban forgo keritestöl?
2021. jún. 10. 11:11
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Igen. Ha újra mérik a telek határát akkor természetesen.
2021. jún. 10. 12:32
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Van egy bizonyos tolerancia, 35 cm, ha azon belül van az eltérés a jogi es a tényleges telekhatárnál az újra méréskor, akkor nem lehet eltolni a keritést, maradhat a tényleges, már meglévö határ.
2021. jún. 10. 15:15
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a valaszokat. Most mar csak az a kerdes, hogy az utcarol nezve a jobboldali vagy a baloldali tartozik jogilag hozzam? Valaki esetleg, aki ebben a jogi kerdesben közületek kiismeri magat?
2021. jún. 10. 15:29
 10/11 A kérdező kommentje:
Mivel erre vonatkozolag a neten azt olvastam, hogy a jobboldali. De hogy ez tenyleg igy van-e?
2021. jún. 10. 15:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!