Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy is van a magyar jogban a...

Hogy is van a magyar jogban a vis mair?

Figyelt kérdés

Oké 1 évet lehet elkéstem ezzel :D

Tehát tavaly az utazási irodák vis maior-ra hivatkoztak hisz a koronavírus mindenképpen beleesik ebbe. De mit takar a vis mair?

Ezek fordultak elő:

1) Megtartották a beszedett pénzt és nem lett az utazásból semmi

2) Megtartották a beszedett pénzt de ígéretet tettek az utazás járvány utáni bepótlására

3) Visszaadták a pénzt, hisz a vis maior nem ezt védi hanem hogy ne tudják perelni az elmaradt utazások miatt őket, és ne kelljen kártérítést fizetniük szerződésszegésért

Ahogy tapasztaltam a legtöbb cég a 2)-est választotta, utána az 1)-est, és csak nagyon kevesen a 3)-ast. Talán ítélkezési szünet is volt ami pluszban őket védte.

2021. máj. 24. 09:55
 1/6 A kérdező kommentje:
Maior* nagyszerű hogy itt nem lehet javítani egy kicsit sem miután elküldtük :D
2021. máj. 24. 09:56
 2/6 Fsms ***** válasza:
Igen, van ilyen a ptk.-ban.
2021. máj. 24. 10:06
 3/6 A kérdező kommentje:
Nyilván van, de mire vonatkozik? Melyik cselekedet volt legális?
2021. máj. 24. 10:11
 4/6 anonim ***** válasza:

Gondolom azt, hogy önhibájukon kívül bekövetkező, általuk nem befolyásolható külső körülmény miatt nem tudták az utazást, szerződést teljesíteni, de én sem értem egészen, hogy miért nem adták vissza a pénzt. Lehet, hogy lefoglalták már a szállást és jegyet, de ez esetben a jegy árát visszakapták ahogyan más is), vagy későbbi időpontban teljesíteniük kellett volna a foglalást. Valahova ment az a pénz, nem nyelte el a Föld. De ha jól tudom ugyanígy a rendezvények szervezői se fizették vissza a pénzt, miközben a rendezvény elmaradt. Azt sem értem. Mert ha az előadó nem ad elő, akkor nem jár neki pénz, ha a helyszínen nem lesz semmi, akkor nem jár nekik pénz.

Szóval passz...

2021. máj. 24. 10:51
 5/6 A kérdező kommentje:

Az a vicces hogy az emberek épp azért mennek utazási irodához hogy az ilyet elkerüljék hogy se pénz se utazás.

Na mind1 akkor ez egy picit komolyabb kérdés, lehet nem lesz rá válasz itt :(

2021. máj. 24. 10:56
 6/6 anonim ***** válasza:

" épp azért mennek utazási irodához hogy az ilyet elkerüljék hogy se pénz se utazás." Miközben sokkal valószínűbb ennek az esélye ha irodához mennek és az iroda becsődöl - mint az már előfordult néhányszor az elmúlt évtizedekben - és kiderül, hogy a biztosításuk nem fedezi az utasok kárát.

Miközben ha külön vesz valaki repjegyet és szállást, akkor visszakapja a jegy árát vagy átfoglalhat ha a gép nem repül, a szállást meg általában nem kell előre kifizetni. Persze szállás függő, de a bookingon pl. a legtöbb szállás nem előre fizetendő vagy lemondható az érkezés előtt x napon belül.

Sosem értettem, hogy manapság, a mindenki által elérhető repjegykereső/szállásfoglaló oldalak, légitársaságok, stb. idejében miért megy valaki utazási irodához. Általában drágább, mert ki kell fizetni az iroda profitját is és - mint itt is láthatjuk - semmivel se biztosabb, mint egy normál foglalás.

2021. máj. 24. 12:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!