Milyen eszközökkel lehet vádekezni és visszatartani valakit?
A településemen már szinte hetente tettlegességig fajulnak a dolgok, legyen szó bármiről. Ha az itteni kissebségnek nem tetszik akár egy mondat, ott előkerül a boxer.
Mi polgárőrök vagyunk itt akik mernek velük szembeszállni, mivel a rendőrség 20 km-re a településtől található 1-2 járőrautóval. Szóval mindenhol nem tudnak ott lenni.
Ezen a héten már az ifjú polgárőreinket is megtámadták. Mivel nekünk a tettenérés és a visszatartás a feladatunk elfutni nem futhatunk, éppen ezért merült fel milyen eszközök állhatnak rendelkezésünkre.
Szóba jött hogy minden egyes járőrnek adunk gázspray-t olyan hatóanyagút és tartalmút ami minden állampolgárnál lehet, illetve fém rúdlámpákat.
Felmerült a bilincs is, amiről nem tudom az álláspontot, csupán annyit hogy szintén minden állampolgár által viselhető.
Ugye a tettenért személyt jogunk van visszatartani, erőszakra erőszakkal válaszolhatunk arányosan, viszont nem tudom hogy megbilincselhetnénk-e. Mert valljuk be egy adrenalintól feldühött személyt nem a legkönyebb puszta kézzel földre vinni, földön tartani.
Lenne lehetőségünk gumibotok beszerzésére is, erről sem tudom mi a helyzet.
Illetve a gáz-riasztó fegyver engedéllyel történő viseléséről se.
Tehát a kérdésem az lenne hogy a fenti eszközökből mit hordhatunk? Ha hordhatjuk ezt nyíltan vagy rejtve? Használhatjuk is? Illetve ezeken kívül miket ajánlotok?
Azt tudom tanácsolni, hogy keressetek olyan lehetőségeket, amik során lehet ingyenes jogi tanácsadást kérni, civil szervezeteknek, egyesületeknek szokott lenni ilyen. ERKE honlapján szerintem találtok infót erről.
A másik lehetőség pedig, hogy felveszitek a kapcsolatot a területileg illetékes rendőrkapitánysággal és velük megállapodtok vagy tőlük kértek útbaigazítást.
Közben utánanéztem: gumibot, tonfa KKVE eszköz közterületen nem viselhető, bár vannak erre ellnpéldák.
Bilincs viselhető,de annak használata nem tisztázott.
Gáz-riasztó: engedéllyel rejtve viselhető. A rejtve viselés nem fér össze a formaruhával így ez kizárva.
Marad a mag-lite. Nem lettünk előrébb, de legálabb tiszábban látok.
A vipera hatásos eszköz ellenben sérülést is okozhat. És szintén KKVE
5.-re.
Bilincs, kötél, drót, bármit rátehetsz, hogy visszatartsd. Vegyetek kábelkötegelőt!
Gázpisztoly viselésre van rejtett tok: [link]
Vipera: Ha nem veritek őket, de ők vernek titeket, és ti nem toroljátok meg, akkor inkább hagyjátok a polgárőrködést! Hidd el a verésből értenek, de abból is, ha esetleg beígértek egy kiadós, csoportos nemi erőszakot az egyik 8 éves rigólánynak...vagy egy koktélt a házra. Nem szabad hagyni őket!!!
Nem megtorolni akarjuk hanem megvédeni magunkat, és elfogni őket.
Ti lehet koktélt dobtok a házukra, vagy veritek őket, de mi nem akarunk ebből még magunknak problémát
Mi gázsprayt hordunk.
Nem sok, de legális és azért nagy segítség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!