Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki tudna segíteni hogy mi a...

Ki tudna segíteni hogy mi a törvény? Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Ey fél évvel ezelött meghalt nagypapám,és egy otp bankszámlán rajtahagyott 50 ezer forintot.Ez az összeg képezné az örökség tárgyát.Van két nagybátyjám és apukám már meghalt,mi meg 4-en vayunk testvérek,igy ez az összeg is 3,majd még 4 részre oszlik.Szóval nevetséges.Namost az a lényeg hogy én külföldön élek,és a közjegyzöi iroda nem hagy békén.Mindenképp azt akarják hogy nyilatkozatot küldjek.Namost nekem bármilyen hivatalos nyilatkozat,(közjegyzö 15 euro,felmenni a fövárosba hitelesíttetni fordíttatni minimum 100 euro),rengeteg pénzembe kerülne,ezért ugy gondoltam,nem törödöm vele.De most megint levelet kaptam hogy "hagyatéki hitelezöi igényt jelentettek be",és 200 000 ft-ot nagypapám temetését is ki kell fizetnünk,mert nem nyilatkoztunk semmit.Namost nem tudom hogy "ki" jelentett be hagyatéki hitelezöi igényt,ezt egy bizonyos személy teheti meg vagy az állam?A nagypapámat a neveltlánya temettette el aki mindig mindent megkapott és örökölt,mi soha egy vasat sem kaptunk.Nem értem ezt az egészet,nem tudom mit tegyek mert nevetségesnek tartom,de azt sem akarom hogy bajom legyen belöle.Valaki aki tudja a törvényt megmondaná mit tegyek?¨Köszönöm.
2010. aug. 23. 18:17
 1/7 anonim ***** válasza:

Pedig előbb-utóbb le kellene zárni a dolgot, ha másért nem, a családi béke érdekében. Az szerintem bőven megér 100 Eurót.

A számok konkrétumok, vagy csak tippelsz? Miért kell fővárosba menned, nincs közelebb közjegyző? Miért kell fordítani, magyar nyelvű nyilatkozaton nem hitelesítik az aláírásodat?

Te szempontodból legegyszerűbb ha lemondasz az örökségről. Ezzel számodra lezárult a dolog, és nem akadályozod a dolgok menetét. Az a bizonyos közjegyzői iroda aki nem hagy békén, meg fogja tudni mondani hogyan tudod ezt legegyszerűbben és legolcsóbban megtenni.

2010. aug. 23. 18:43
 2/7 A kérdező kommentje:
a családi békéröl nem beszélhetünk,mert papa volt az utolsó,és amint említettem a mostohalánya és az a család volt neki a család,nem is nagyon tartottuk a kapcsolatot.A nagybátyjáimnak és a testvéreimnek ugyanez a véleménye mint nekem,soha egy vasat sem kaptunk mindent ök örököltek,akkor most mi az hogy ki kell fizetnünk a temetést,meg egyáltalán minek ez az egész? Az összegeek nem konkrétak amiket írtam,de kb ennyi,és még ha akarnám sem lenne rá ennyi pénzem,a fövárosba felmenni meg semmiképp,kisbabám van!
2010. aug. 23. 18:58
 3/7 anonim ***** válasza:

Elolvastad te egyáltalán amit írtam? Lemondasz az örökségről, és onnét nincs több kötelezettség. Utána NEM KELL fizetned semmit.

MIvel valószínűleg nem olvastad végig újra leírom:

Miért kell fővárosba menned, nincs közelebb közjegyző? Miért kell fordítani, magyar nyelvű nyilatkozaton nem hitelesítik az aláírásodat?

Az a bizonyos közjegyzői iroda aki nem hagy békén, meg fogja tudni mondani hogyan tudod ezt legegyszerűbben és legolcsóbban megtenni.

2010. aug. 23. 19:26
 4/7 A kérdező kommentje:
Igen,magyar nyelvü okiraton nem hitelesíti a közjegyzö az aláírásomat,és csak a fövárosban van magyar konzulátus,csak ott fordítanak meg hitelesítenek.A közjegyzöi iroda csak annyit akar hogy hivatalos nyilatkozatot küldjek,és ez a koplikáció.Ha nem mondok le valaki javára,akkor sosem fejezik be,és most még ezt a hagyatéki hitelezöi igényt a temetésröl sem tudjuk hogy ki adta be?
2010. aug. 23. 19:57
 5/7 anonim ***** válasza:

Még mindig nem fogtad fel, amit írtak neked.

Nem kell senki "javára" lemondani az örökségről. Egyszerűen kijelented, hogy nem tartasz rá igényt, oszt' annyi. Ez a lemondás. Ilyenkor nem örökölsz semmit, de tartozást se.

100 euró, az vagy 25 ezer forint. Viszont ha nem mondasz le róla, akkor örökölni fogsz kb. 13ezer forintot, de még egy 200ezres tartozást is. És be fogják hajtani rajtad, akár külföldön is. Sakkozd ki, hogy hogy jársz jobban...

A temetés költségei meg más tészta, azt könnyen lehet, hogy így is ki kell fizetned, mert a törvény kötelezheti a hozzátartozót a temetés költségeinek a viselésére. De ez nem a hitelezői igény, hanem a temetés költsége.

2010. aug. 24. 15:06
 6/7 anonim ***** válasza:

Bár rosszul írtam én is, mert csak a hagyaték erejéig felelsz a tartozásokért. Vagyis a 13ezer erejéig.

Akkor meg végülis ezt a részét hagyhatod is.

Akkor csak a temetés költségeivel foglalkozz, ezt az önkormányzat veti ki rád, amelyik eltemettette. A közjegyző irodának meg mondd meg, hogy fejre is állhatnak, akkor se fogsz semmit csinálni...

2010. aug. 24. 15:11
 7/7 A kérdező kommentje:
Ezt tettem,már írtam nekik levelet hogy nem tudok mit tenni,csináljanak amit akarnak.Felfogtam amit írtál! Lemondónyilatkozatot már írtam,nem kell nekik mert akkor a gyermekeim adatait kérik mert akkor ök az örökösök!!!!Csak ugy nem lehet lemondani,valakinek a javára kell átruházni!A temetés költségeit meg ha a polgármesteri hivatal követeli az igen nagy szégyen mert papám nem volt szegény,és aki minden vagyonát örökölte az nem temette el? Elég szégyen! Nem?
2010. aug. 25. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!