Ha egy szoftverfejlesztő KATA-s vállalkozóként szoftvereket gyárt és feltörik az egyik ügyfelének írt weboldalát ezzel több száz felhasználó adatai kiszivárognak, felelős-e a szoftverfejlesztő az akár milliós károkért?
NINCS a szerződésben külön felelősségvállalás, itt egy random alap szerződés minta ha valaki el akar olvasni egy ilyen szerződést: [link]
Tehát a szerződésre ne hivatkozzunk, ép eszű ember nem írna bele ilyet, a dolog érdekessége inkább az hogy van-e olyan törvény amely miatt a szoftverfejlesztő elítélhető ha ő készítette a weboldalt, de más köze nincs hozzá.
A dolog azért érdekel mert programtervező informatikusként végzek nemsokár és ha sikerül is elhelyezkednem egy cégnél, másodállásként szeretnék KATA-s vállalkozó lenni.
A jog mindig az ok-okozatot keresi. Ezen felül a bizonyíthatóság, ami lényeges.
Ha ez egyértelműen megvan, akkor tud a cég keresni valamit. Én is it-s vagyok. Az ilyen hackelések jellemzően nem a fejlesztett kódok miatt történnek. Főleg az emberi hülyeség játszik szerepet, illetve a vírusvédelmi rendszer hibái.
Mondanám hogy köszi a válaszokat de úgy igazából jó, ténylegesen megválaszoló választ nem kaptam, tudom hogy Fsms igyekeztél.
Igazából tegyük fel írok valakinek egy php-s webalkalmazást. NAGYON béna lennék (nem vagyok csak tegyük fel) és hagynék sql-inject lehetőséget valahol amit valaki kihasznál. Az ügyfél beperel hogy a "béna" rendszer miatt volt amiben igaza is van. Nyerne-e?
KATA vállalkozóként eleve célszerű lesz keresned egy fővállalkozót, mert csak úgy apróhirdetésre nem igazán fognak jönni a megbízások.
Eleve a legtöbb nagyobb cég külsős kisvállalkozókat (szintén KATA-sokat) alkalmaz, ilyen pozíciót érdemes megfogni, még mellékálláshoz is.
Ekkor a fővállalkozó viseli majd a felelősséget. Ha balhé lesz, akkor legfeljebb nem alkalmaz tovább.
A másik út, ha freelancer oldalon vállalsz megbízásokat, de ott is nagy a verseny.
Ha becsúszik olyan munka, ami után neked kell vállalnod a felelősséget, te a saját neved alatt számlázod ki az elvégzett fejlesztést, akkor annyit tehetsz, hogy minden telhetőt megteszel azért, hogy biztonságos legyen. Mindig mindenből a legújabb verziót használd és légy tisztában azzal, hogyan lehet biztonságos rendszert készíteni. Azért az SQL injection ellen lehet védekezni.
Ha nincs a szerződésben benne az hogy a szoftverfejlesztő kizárja felelősségét, akkor bizony KATA-s egyéni vállalkozó teljes vagyonával felel.
Ami úgy nézne, hogy ügyvédtől kapnál egy felszólító levelet hogy fizess x milliót, ha nem teszed polgári perben 5x millió összeget fognak követelni.
Bizonyítani tudják hogy:
- az általad szállított szoftvert a felhasználási és üzemeltetési utasítás szerint alkalmazták,
- szoftverhiba miatt tudtak hackerek adatoka lopni,
- ügyfeleik szerződés felmondásaiból, üzleti jóhírük csorbulásából mennyi anyagi káruk keletkezett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!