Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 2022. január elején töltöm be...

2022. január elején töltöm be a 65.-t. Egész életemben közalkalmazott voltam, de 1 éve áttettek minket a munkaügyi minisztériumhoz (vagy hova). Milyen lépései lesznek a nyugdíjba menetemnek, miket kell tennem, intézkednem?

Figyelt kérdés

Vagyis kivettek minket a közalkalmazotti státuszból. Közalkalmazottként lett volna u.n. sétálóidőm, úgy hallottam, itt, a munka...akármiben nincs ilyen. Jól halottam?

És, fel kell majd mondanom (?)...és, mi van, ha nem mondok fel...vagy nem mondok fel időben? Jól tudom-e, hogy törvény szerint nyugdíjba kötelező menni a 65. év betöltésekor(?)

2021. máj. 10. 19:24
 1/10 anonim ***** válasza:

A közalkalmazottaknak kötelező 65 évesen nyugdíjba menni, másoknak nem. A nyugdíjkorhatár betöltésekor a nyugdíjazást kell a nyugdíjintézetnél elindítani, a munkahelyen meg bejelenteni. Ez nem felmondás, hanem nyugdíjba vonulás.

Érdemes több hónappal előbb elindítani, mert a nyugdíj átfutása időigényes. Ha valaki abban a hónapban kezdeményezi amikor utoljára dolgozna akkor lehet hogy 2-3 hónapig nem kap pénzt. Ahogy az is lehetséges hogy még nem jött össze pontosan a szükséges szolgálati idő amit el szeretett volna érni és még jó lett volna pár hónapot ha dolgozik. Ugyanígy ők fogják tudni megmondani (a nyugdíjintézet) hogy pontosan milyen kedvezmények illetik meg. De előzetesen érdemes ezt megkérdezni annál az ügyintézőnél a minisztériumban, akihez most a munkaügyi kérdésekben tartoznak, akihez a kollégák is fordulnak ha családi adókedvezményről vagy hasonlókról van szó. Ő fogja tudni megmondani hogy az új szerződés szerint van-e valamilyen kedvezmény vagy a kollektív szerződés mit tartalmaz ami az összes dolgozóra vonatkozik.

[link]

[link]

2021. máj. 10. 20:32
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm!! - Konkrétan a minisztériumi ügyintézőnél kell/érdemes érdeklődni? Hogyan és hol fogom én őt elérni?

Nem elég (és mindenben hiteles és valós) információt várhatok a megyei nyugdíjfolyósítónál? Mert hát persze, hogy az ember szeretne kihasználni minden jogi lehetőséget...ami alapján intézkedni tud. Köszi előre is a leendő választ...és a fentit is!!

2021. máj. 11. 12:52
 3/10 anonim ***** válasza:

Többet nem tudok segíteni mint amit leírtam. Konkrétan azt a személyt kellene megkeresni aki a közalkalmazotti státusz változása után az új munkaszerződést intézte, ő az aki ott helyben pontosan meg tudja mondani milyen szabályok érvényesek a nyugdíjazásnál.

A nyugdíjintézetnél a visszamenőleges adatok alapján tudnak pontos információkat megadni, arról hogy mennyi szolgálati idő jön össze a 65. éves kor napjáig, az alapján meg a nyugdíjjárulék befizetések alapján milyen nyugdíj várható és ezzel az információval lehet eldönteni, hogy valaki akar-e még tovább dolgozni a magasabb nyugdíjért vagy inkább nem.

2021. máj. 11. 15:59
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszi!! - Gondolom, nem csak rajtam múlik, hogy dolgozom-e tovább, hanem a munkaadónak is van ebbe beleszólása (?)
2021. máj. 12. 01:32
 5/10 A kérdező kommentje:
Persze, szerintem már rajtam bukna a tovább dolgozás, mert azt hiszem, szívesen nyugdíjba megyek a 65. szülinapomon
2021. máj. 12. 01:34
 6/10 anonim ***** válasza:
Huu neked nem kellett volna elfogadnod, hogy áttegyenek, kaptál volna csomo végkielégítést. Aztán erre a pár hónapra szerzel egy vállalkozónál egy sok százezres fizut (megállapodás kérdése) és 65. szülinapoftól egy szép nyugdíjjal élnél boldogan.De így is boldog nyugdíjas éveket.
2021. aug. 13. 14:48
 7/10 anonim ***** válasza:
Előző vagyok és kérdésre válaszolva: Nem kötelező felmondani Munka tv hatálya alatt, de ha betöltöd a nyugdíjkorhatárt, akkor sajnos már minden ok és jogi követkemény nélkül felmondhatnak,tehát minden h felmondasz vagy munkáltató mond fel. Nyugdíj mellett most egész könnyű munkát vállalni mert nincs semmi adó vonzata a munkáltatónak, ha nyugdíjast alkalmaz. Nygdíj is lesz és fizu is, feltéve ha még van kedved dolgozni:)
2021. aug. 13. 14:51
 8/10 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!! - Hát, nem sok kedvem van tovább dolgozni...vagyis, nem vagyok nagyon aktív (erre használják ugye azt a szót, hogy:passzív). Persze, ha adódna valami érdemes...de nem jellemző, hogy magától adódjon...nekem meg nem sok kedvem lenne 'kilincselni'. Eltelik nekem úgy is a nap, ha otthon teszek - veszek...
2021. aug. 13. 15:56
 9/10 A kérdező kommentje:
Egyébként most a covidos időszakban szerintem nehéz lett volna munkát találnom....
2021. aug. 13. 16:08
 10/10 anonim ***** válasza:
Ha majd lesz újra kedved aktívkodni, akkor is ráérsz keresni:) Már nem nagyon érezni a COVID miatti lezárások hatását a munkaerőpiacon.
2021. aug. 15. 15:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!