Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A szomszédokat lehet így...

A szomszédokat lehet így csicskáztatni jogilag?

Figyelt kérdés

Idős nagyszülő. Gyerekei nem törődnek vele, viszont ellátásra szorul.

Panelban egyedül lakik, nem tud egyedül szinte semmit csinálni.

Napközben többször elesik, leesik az ágyról.

Ilyenkor addig kiabál, amíg valaki át nem jön segíteni.

Gyerekei szerint nem az ő bajuk, csak az örökségért jönnek majd vissza a városba.

A szomszédok tudnak tenni valamit, hogy pl elvigyék a nagyit otthonba stb, ha nem akar menni?

A nagymama szerint jár nekik az örökség. Otthonba nem akar menni. A szomszédok azért vannak, hogy 7/24-ben segítsenek.

Ha kell, akkor hajnali 2-kor is.

2021. ápr. 30. 14:30
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek a 4-essel, rendőrt, mentőt kell hívni, azok bejutnak a lakásába, elviszik a kórházba megvizsgálni, nincs-e valami baja. Aztán majd oda oda hívják a rokonokat, és/vagy látják, hogy totál nincs már képben akár bent is tartják egy ideig.

Nem szép, de nem látok jobb megoldást, ha a gyerekei maguktól nem lépnek semmit. Érdemes a mentőknek mondani, hogy demens zavart a néni, még ha nem teljesen igaz akkor is, hogy legalább a pszichiátriára bevigyék és benntartsák kivizsgálásra, ha testi sérülése nincs is.

Nem mondom, hogy megoldja a helyzetet, de a nem történik semmi és "várjátok a halálát"-nál azért jobb, és van rá kis esély, hogy a rokonok is lépjenek valamit utána.

2021. ápr. 30. 15:03
 12/24 A kérdező kommentje:

Nem, mert most is kórházban volt, de már hozzák haza megint...

Minden kezdődik elölről.

2021. ápr. 30. 15:05
 13/24 anonim ***** válasza:
33%

Én semmit se tennék. Kiabál? Nyugis ember vagyok. Előbb fog berekedni, minthogy én átmenjek. :-)

A kulcsot meg réges rég visszaadtam volna, és akkor meg is mondtam volna, hogy énrám a továbbiakban ne számítson. És a gyerekeinek is megmondtam volna, hogy mostantól mi nem foglalkozunk az anyjukkal, MERT NEM A MI FELADATUNK!

2021. ápr. 30. 15:08
 14/24 anonim ***** válasza:
73%
A jegyzőt kérdezd meg, hogy mit mond.
2021. ápr. 30. 15:12
 15/24 anonim ***** válasza:
94%
Ha már úgyis ti tartjátok el a nénit, csináljatok egy tartási szerződést a lakásra, aztán a gyerekei majd vergődhetnek az örökség miatt.
2021. ápr. 30. 16:27
 16/24 anonim ***** válasza:
93%

A jegyzővel kell beszélni. A gyereknek szülőtartási kötelezettsége van, amennyiben a szülő nem érdemtelen, és a gyerek megélhetését nem gátolja a tartás.

A szülőtartásba beletartozik, hogy a magatehetetlen, beteg szülőnek megfelelő felügyeletet kell biztosítani. Amit lehet személyesen, vagy megfizetett személy által.

Ezt a kötelezettséget kell behajtani a gyereken a jegyzőnek.

De addig is, megmondhatjátok neki, hogy mivel ő nem fizet nektek egy vasat se a szolgáltatásotokért, ezért többet nem fogtok átjönni.

2021. ápr. 30. 16:54
 17/24 anonim ***** válasza:
66%
16: és ha nem tudsz aludni, mert éjszaka jajgat?
2021. ápr. 30. 17:15
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

Ha átmész, akkor se tudsz aludni...

Különben nyilván átmegy az ember egy idő után, mert nem bírja elviselni, de azért ne azt érezze már mégse az illető, hogy ingyen dolgoztatja a szomszédját, rendszeresen.

Különben nekem is volt benne részem. Soha nem tudtam, hogy mikor jajgat azért, mert elesett és nem tud feltápászkodni, meg mikor azért, mert csak sajnálja magát, hogy egyedül lakik, a gyerek meg csak havonta látogatja. Volt, hogy átmentem, hogy mégse haljon meg ott a padlón, de aztán mindketten hülyén éreztük magunkat, mert nem volt semmi fizikai baja, de azért pont ugyanolyan hangon jajveszékelt. Szerencsére én csak ritkán jártam oda, de az állandóan ott lakó szomszédok állandóan hallgathatták. Mostanra a gyereknek sikerült rábeszélni, hogy költözzön hozzá.

2021. ápr. 30. 17:39
 19/24 anonim ***** válasza:
93%
Kössetek vele eltartási szerződést!
2021. ápr. 30. 20:20
 20/24 A kérdező kommentje:

Az eltartási szerződésre gondoltunk mi is.

Ott mennyi a havi minimum összeg, amit adni kell neki?

Viszont nagyon ragaszkodik hozzá, hogy az ingatlan a gyerekeké legyen. Emiatt lehet nem menne bele.

A segítséget ingyen (és korlátlanul) igényelné továbbra is.

2021. ápr. 30. 20:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!