Kötelezhető vagyok biztosítani a közmű óra leolvasási lehetőséget a szomszédnak?
Vettem egy családi házat.
A szomszéd ház nem telekhatáron van, így a szomszédnak még rendelkezésre áll 30 cm a saját telkéből amin ő jogilag szabadon közlekedhet. Ő ezzel él is és tulajdonképpen rendszeresen átjön az én udvaromra. Hiába mondja, hogy az a 30 cm, de fizikailag lehetetlen 30 cm-en közlekedni így ő akarva akaratlanul is már az én telkemen jár. A gázórája az én oldalamon van. (Az egész utcában csak ez az egy ház van így, a többi mint saját udvaron belül van elhelyezve, senki nem telepítette a szomszédos oldali homlokzatra.) Amennyiben jogszerűen építek kerítést onnantól az a 30 cm már fix 30 cm és senki nem tudja majd nemhogy leolvasni a gázórát, de kinyitni sem az azt burkoló szekrényt :D Kötelezhető vagyok biztosítani erre neki leolvasásra lehetőséget? Neki a telkén belül van a gázóra. Így mi közöm van hozzá, hogy oldja meg? Terveztette volna az udvari oldalára... Én vagyok az új szomszéd és nem akartam farok lenni, de a mammer hét hét alatt 14-szer elmondta, hogy márpedig az ott az övé és amikor én szóvátettem neki, hogy akkor tessék már az ereszt megcsinálni mert hozzám folyik az ő vize, akkor arra az volt a válasz, hogy "jólvanazúgy" és ekkor döntöttem el, hogy OK kiméretem mi az enyém és onnantól az be lesz tartva.
Esetleg ez segíthet tisztázni helyzeteket, a te eseted nem ennyire egyértelmű persze:
Amúgy mit olvasgatnak vagy nézegetnek egy gázórán rendszeresen? Évente 5 alkalomnál kevesebbszer szokták. Vagy nem (csak) erre érted, hanem hogy nincs kerítés a telkek között így szabad az átjárás hozzád?
Szerintem is csinálj kerítést. Sőt, én megmondanám neki, hogy ha nem tudja leolvasni, rakhat a kerítésre egy tükörrendszert, amivel a gázóra állását látható helyre tudja vetíteni. Így beengedned sem kell. Vagy csinálhat a saját házára egy ablakot oda, ahol a gázóra van, így bentről is le tudja olvasni.
Így jár az, aki olyan mafla, hogy a háza szomszéd felőli oldalára teteti a gázórát.
Kérdező, a társasházaknál vagy osztatlan telkeken kötelező az, hogy lehetővé tedd a többi lakónak a közművek elérését, egyebeket. A szomszédodnak azt kell lehetővé tenned, hogy a háza azon falához hozzáférhessen ami telekhatáron van ha mondjuk festeni akarná vagy onnan lehetne a tetőjét javítani. A közmű órát neki kell úgy elhelyeztetnie, hogy azt a saját telkéről képes legyen leolvasni.
Gondolom egy idős emberről van szó és megszokta hogy ő olvassa le az óráját és nem rakatja át máshová.
Nem vagy köteles őt emiatt beengedni állandó jelleggel - a közmű cég emberét viszont igen. Vagyis ha megtiltod a szomszédodnak hogy átmenjen, akkor is be kell engedned legalább 2 havonta az óraleolvasót. Nálunk legalábbis 2 havonta van leolvasás.
Szerintem érdemesebb kitalálnod valami olyan megoldást amivel te jársz jól. Mondjuk magadtól te leolvasod a szomszédodnak az órát minden hónapban a megadott napon és odaadod neki az óraállást. Vagy lefényképezed az órát amikor neki kell és átküldöd neki a képet hogy mennyit mutat. Vagy kitalálsz valami mást, pl. beszélsz vele, hogy jelezze a közműcég fel, hogy megközelíthetetlen helyen van az órája és át kell helyezni a kerítésépítésed miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!